Filistin halkıyla dayanışma eylemleri sürüyor

Birçok kentte direnen Filistin halkıyla dayanışma eylemleri yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 19 Ekim 2023
  • 19:30

Birçok kentte direnen Filistin halkıyla dayanışma eylemleri yapıldı.

Artvin’in Hopa ilçesinde Filistin halkıyla dayanışma yürüyüşü yapıldı. Eylemde “Direnen Filistin halkının yanındayız!” yazılı pankart taşındı. Yürüyüş boyunca “İşgalci İsrail Filistin’den defol!”, “Kahrolsun Amerika emperyalizmi!”, “Emperyalistler yenilecek, direnen halklar kazanacak!” sloganları atıldı. Eylem yarın tekrar 12.30’de buluşmak üzere sonlandırıldı.

Mersin’de ise Emek ve Demokrasi Güçleri Filistin eylemi yaptı. Eylemde “İsrail’in Filistin halkına yaptığı soykırım ve katliamı kınıyoruz!”, “Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunuyoruz. Filistin halkına yapılan soykırım ve katliamı kınıyoruz!”, “Savaşa hayır barış hemen şimdi!” yazılı pankartlar taşındı. Yapılan açıklamada hastane katliamı hatırlatılarak “Filistin’in timsah gözyaşlarına değil savaşın durdurulmasına ihtiyacı var” vurgusu yapıldı.

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde eylem yaptı. Kürtçe, Arapça ve Türkçe yazılı “Riha barış istiyor!” pankartının açıldığı açıklamada konuşma yapan Platformun Dönem Sözcüsü Kemal Yüksekkaya, “Coğrafyamızda ve dünyamızda barış istiyoruz” dedi. 

Kafkasya, Ortadoğu ve Kürdistan coğrafyalarında yaşanan savaş halini kaygıyla izlendiklerini belirten Yüksekkaya şunları ifade etti:

“6 Ekim günü Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik bir hava saldırısı başlatıldığı Milli Savunma Bakanlığı tarafından duyuruldu. Hava saldırılarında sivil can kayıplarının ve yaralanmaların yaşandığı, sivil yaşam alanlarının vurulduğu haberleri basına yansımıştır.” 

İsrail'in Filistin’e dönük saldırılarının soykırım noktasına geldiğini vurgulayan Yüksekkaya “Bu nedenle 'savaş bir halk sağlığı sorunudur' diyoruz” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İskenderun Şubesi üyeleri ise Sağlıklı Yaşam Parkı'nda açıklama yaptı. İHD Şube Eşbaşkanı Coşkun Selçuk, Ortadoğu ve dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan çatışma ile savaşın insanlığı bir felakete doğru sürüklediğini dile getirdi. 

Amed Emek ve Demokrasi Platformu ve Amed Sağlık Platformu da Selahaddin Eyyubi Hastanesi’nde açıklama yaptı. “Barış hemen şimdi!” yazılı pankartın açıldığı eylemde platform adına Eğitim-Sen Amed 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Hasan Çıtrık konuştu. İsrail’in Gazze’deki hastaneye yönelik saldırısını “savaş ve insanlık suçu” olarak nitelendiren Çıtrık, Hamas’ın cenazeleri teşhir etmesinin de savaş suçu olduğunu vurguladı. Çıtrık, “Benzer savaş suçları ve katliamlara yol verilmemesi ve hesabının sorulması için bu suçu işleyenlerin ve sivillerin ölümüne yol açan benzer saldırıların talimatlarını verenlerin savaş suçları mahkemesinde yargılanmaları için derhal girişimlerde bulunulmalıdır” dedi.

Kürt sorunu ve Filistin sorunun çözülmeden Ortadoğu’daki sorunların çözülemeyeceğini ifade eden Çıtrık “Bizler Emek ve Demokrasi Örgütleri olarak; ölümü değil yaşamı, savaşa karşı barışı, yok etmeye karşı yaşatmayı, tekçiliğe karşı çoğulculuğu, karanlığa karşı aydınlığı savunduk ve savunmaya devam edeceğiz” dedi.

KESK Şırnak Şubeler Platformu, platform binası önünde açıklama gerçekleştirdi. 

Açıklamada savaşların yarattığı tahribat ve acıların bitmediği belirtilerek şunlar ifade edildi:

“Dün TBMM’de imzalanan tezkere, son iki haftadır Suriye'nin kuzeyine yönelik artan hava operasyonları ve yapılan açıklamalar nedeniyle ülkemizin de daha kapsamlı bir savaşa sürüklenmesinden kaygı duyuyoruz.

Savaş, açlık, yoksulluk, göç, ölüm, doğanın talanı ve gözyaşı demek. Bu nedenle savaş bir halk sağlığı sorunudur. Savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz.”

Bursa Barosu, İsrail'in Gazze’ye yönelik abluka ve saldırısını protesto ederek Gazze’de sivillere yönelik işlenen insanlık suçunu şiddetle kınıyoruz dedi.

Kayseri Avukat İnisiyatifi, “İşgalci Siyonist İsrail’in karşısında, Filistin halkının yanındayız” diyerek Kayseri Baro Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı.