Cibaliya'daki İsrail saldırısına öfke büyüyor; Bolivya, İsrail ile diplomatik ilişkileri kesti; Kadirov, İsrail karşıtı gösterilerde "vur emri" verdi | Dünya basınında bugün

Britanya İşçi partisi lideri Keir Starmer, gölge bakanlarına Gazze'de ateşkes çağrısı yapmayı bırakmalarını söyleyerek politikasına yönelik muhalefeti susturmaya çalıştı.

  • Haber
  • |
  • Basın derleme
  • |
  • 01 Kasım 2023
  • 15:30

Britanya İşçi partisi lideri Keir Starmer, gölge bakanlarına Gazze'de ateşkes çağrısı yapmayı bırakmalarını söyleyerek politikasına yönelik muhalefeti susturmaya çalıştı. İsrail hava saldırıları Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki apartman bloklarını yerle bir etti ve onlarca kişiyi öldürdü. İsrail ordusu kampı, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıyla bağlantılı önemli bir komutanı olan İbrahim Biari'yi öldürmek için hedef aldığını söyledi. İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya mülteci kampına düzenlediği saldırılarda ölenlerin cesetleri bir hastanenin önüne dizildi. Bolivya hükümeti Salı günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında insanlığa karşı suç işlemekle suçlayarak İsrail ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'nin kuzeyinde IDF ile Hamas arasındaki çatışmalarda 9 İsrail askerinin öldüğünü duyurdu. Çeçen lider Ramzan Kadirov, Pazar gecesi komşu Dağıstan'da yaşanan İsrail karşıtı ayaklanmaya benzer olayların önüne geçmek için protestoculara karşı vur-öldür emri verdi.

1 Kasım 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Starmer, Gazze'de ateşkes çağrısı yapan gölge bakanları tehdit etti

Britanya İşçi partisi lideri Keir Starmer, gölge bakanlarına Gazze'de ateşkes çağrısı yapmayı bırakmalarını söyleyerek politikasına yönelik muhalefeti susturmaya çalıştı.

İşçi Partisi lideri dün Londra'nın merkezinde yaptığı bir konuşmada gölge kabinedeki ortak sorumluluğu "son derece ciddiye aldığını" vurguladı. Şiddetin sona ermesini talep edenlerin görüşlerini anladığını söyledi ancak ş"imdi yapılacak bir ateşkesin geçen ay İsrail'e saldıran teröristlerin ekmeğine yağ süreceği" uyarısında bulundu.

Starmer bunun yerine Mısır'dan Gazze'ye yardım girişine izin verilmesi için İsrail operasyonlarına "insani bir ara" verilmesi çağrısında bulundu.

The Guardian | "Çocuk mezarlığı": Hava saldırıları Gazze'deki mülteci kampında düzinelerce kişiyi öldürdü

Unicef'in çocuklar için bir mezarlığa dönüştüğünü söylediği çatışmaların 25. gününde İsrail hava saldırıları Gazze'nin kuzeyindeki bir mülteci kampında apartman bloklarını yerle bir etti ve onlarca kişiyi öldürdü.

Hamas yetkilisi, dün Gazze Şehri'nin dış mahallelerindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda en az 6 hava saldırısı düzenlendiğini, 50'den fazla kişinin öldüğünü ve yaklaşık 150 kişinin yaralandığını söyledi.

İsrail ordusu kampı, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıyla bağlantılı önemli bir komutanı olan İbrahim Biari'yi öldürmek için hedef aldığını söyledi.

The Washington Post | Saldırılar, Gazze mülteci kampını harap etti

İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya mülteci kampına düzenlediği saldırılarda ölenlerin cesetleri bir hastanenin önüne dizildi. Gazze Sağlık Bakanı ve Gazze'deki Endonezya hastanesinin müdürü, saldırılarda yüzlerce kişinin öldüğünü ya da yaralandığını söyledi.

Al Arabiya | Bolivya 'insanlığa karşı işlenen suçları' gerekçe göstererek İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti

Bolivya hükümeti Salı günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında insanlığa karşı suç işlemekle suçlayarak İsrail ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu.

Bolivya Dışişleri Bakan Yardımcısı Freddy Mamani düzenlediği basın toplantısında, "İsrail'in Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği saldırgan ve orantısız askeri saldırıyı reddetmek ve kınamak amacıyla İsrail devletiyle diplomatik ilişkileri kesme kararı aldığını" açıkladı. 

Times of Israel | 9 İsrail askeri öldü

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze'nin kuzeyinde IDF ile Hamas arasındaki çatışmalarda 9 İsrail askerinin öldüğünü duyurdu. 

Savunma Bakanı, "Gazze Şeridi'nin derinliklerindeki ağır çatışmalarda elde edilen önemli başarıların bedeli ne yazık ki ağır oldu" dedi.

Al Jazeera | İsrail'in Gazze'deki mülteci kampına saldırısına öfke büyüyor

İnsani yardım grupları İsrail'in Cibaliya Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıyı kınayarak, hava saldırısının Gazze'de ateşkes sağlanması için dünya liderlerine bir "uyandırma çağrısı" olması gerektiğini söyledi.

 

The Moscow Times | Kadirov, İsrail karşıtı gösteriler sırasında polise vur emri verdi

Çeçen lider Ramzan Kadirov, Pazar gecesi komşu Dağıstan'da yaşanan İsrail karşıtı ayaklanmaya benzer olayların önüne geçmek için protestoculara karşı vur-öldür emri verdi.

RIA Novosti haber ajansı, Kadirov'un İçişleri Bakanlığı ve Ulusal Muhafız güçlerine Rusya'nın Kuzey Kafkasya'daki Müslüman çoğunluklu Çeçenistan cumhuriyetinde sokağa çıkan herkesi gözaltına alma talimatı verdiğini söyledi.

Çeçen lider, "Aksi takdirde havaya üç el uyarı ateşi yapın ve sonrasında kişi yasalara uymazsa alnına dördüncü el ateş edin" dedi.

"Başka hiç kimse [protesto için] dışarı çıkmayacak. Bu benim emrimdir" diye ekledi.

T24 / 01.11.23