Basel’de Filistin halkıyla dayanışma yürüyüşü

İsviçre’nin Basel kentinde Filistin halkıyla dayanılma yürüyüşü gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Ekim 2023
  • 19:30

ABD ve batılı emperyalist blokun desteğini arkasına alan Siyonist savaş makinası İsrail’in iki haftadır Filistin halkına karşı eşi benzeri görülmemiş saldırıları sürüyor. Filistin halkının direnişi de devam ediyor. 

Terör devleti İsrail’in gerçekleştirdiği soykırım düzeyindeki katliamlara karşı dünya halkları tepki gösteriyor. Filistin halkıyla dayanışmalarını protesto gösterileriyle dile getiriyor.

Bu gösterilerden biri de 19 Ekim’de Basel’de gerçekleştirildi. Clara Platz meydanında akşam saat 19.00’da bir araya gelen kitle “Filistin’e Özgürlük” sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca sloganlar hiç susmadı. 

İzinsiz gerçekleştirilen yürüyüş boyunca heyecan ve öfke doruktaydı. Gençlerin ağırlıklı olarak katıldığı yürüyüş Wiesendam meydanında yapılan konuşmadan sonra bitirildi.

Yürüyüş öncesi Basel Parlamentosu’nun tutumu 

Siyonist İsrail’e karşı protesto yürüyüşünün yapılacağı 19 Ekim günü Basel Parlamentosu saat 15.30’da bir açıklama yayınladı. Bu açıklamada İsrail’in barbarlığı mağduriyet edebiyatı ile soslanarak adeta aklanıyor. “İsrail’in kendini savunma hakkı desteklenmelidir” denen açıklamada, Basel’in İsrail için ne kadar önemli olduğuna vurgu yapılıyor. 

Açıklamanın devamında “Basel'in İsrail ve Yahudi dini cemaatiyle özel bir tarihi bağı var ve bu aynı zamanda özel bir sorumluluğu da beraberinde getiriyor. İlk Siyonist Kongresi 28-31 Ağustos 1897 tarihleri ​​arasında Basel’de yapıldı. Theodor Herzl 1897'de günlüğüne şunları yazar: "Basel'de Yahudi devletini kurdum." 

Siyonist İsrail devletinin kuruluş sürecinde yapılan 22 Siyonist Kongrenin 16'sı İsviçre'de, 10'u da Basel'de gerçekleştirilmişti. 

Büyük bir Yahudi sermayesine ev sahipliği yapan İsviçre devleti ve Basel kenti yöneticilerinin elbette ki yoksul ve mazlum Filistin halkından yana açıklama yapmaları beklenmiyordu. Ne var ki İsrail’in pervasızlığına bu derece açıktan taraf olmaları da bekleniyor değildi.

Basel’in “sosyal demokratları” yeşilleri, bu partiler içinde saf tutan, yer alan Türkiye kökenli “solcular” da bu açıklamanın ayıbına ortaktırlar. 

Siyonistlerin katliamları arttıkça renkler daha da belirginleşiyor. Herkes kendi bayrağı altında saf tutarken, İsviçreli ve göçmen kökenli işçi ve emekçilerde direnen Filistin halkının yanında yer alıyor.

Kızıl Bayrak / Basel