Dortmund’da Paskalya barış yürüyüşü

Dortmund’da Paskalya barış yürüyüşü binlerce kişinin katılımı ile gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 20 Nisan 2022
  • 09:30

Almanya’nın Ruhr bölgesindeki birçok şehirde Cuma günü başlayıp Pazartesi günü Dortmund’da son bulan Paskalya barış yürüyüşleri, binlerce emekçinin katılımıyla başarıyla gerçekleştirildi. Barış inisiyatifleri, çevre örgütleri ve sol partiler tarafından örgütlenen yürüyüş bu yıl şu çağrıyla gerçekleştirildi:

Savaş histerisini durdurun! Avrupa’da ve dünyanın her tarafında savaşlara hayır! Başta nükleer olmak üzere silahlanmayı durdurun! İklimi koruyun!”

Pazartesi günü saat 12.00’de Dortmund’un Dorstfeld semtinde başlayan etkinlik, açılış konuşmaları ve kültürel programlarla devam etti. Burada iki saat süren programların arkasından etkinlik Dortmund şehir merkezine yapılan yürüyüşle devam etti. Yürüyüş boyunca coşkuyla atılan savaş ve silahlanma karşıtı sloganlar, Ukrayna savaşı üzerinden silahlanmaya ayrılan devasa bütçelerin ve artan savaş çığırtkanlığının kitlelerde yarattığı öfkenin dışavurumuydu.

Bu seneki Paskalya barış yürüyüşü, kiliseler ve burjuva partiler tarafında düzenlenen emperyalist saldırganlığın, Rusya düşmanlığının meşrulaştırıldığı, Ukrayna’daki ırkçı faşist iktidarın açıktan desteklendiği yürüyüşlerden farlıydı. Yürüyüşlerin anti-faşist, savaş karşıtı karakteri dikkat çekiciydi. Özellikle bütün etkinlik boyunca Ukrayna bayraklarının olmayışı ve konuşmacıların bir bütün olarak savaşa, Ukrayna’ya silah verilmesine karşı çıkan konuşmalar yapması ve kitleler tarafından desteklenmesi önemlidir. Bu veriler, burjuva savaş medyası tarafından yürütülen kirli propagandanın kitleler üzerindeki etkilerinin azaldığını göstermektedir.

Etkinliğe özellikle gençliğin yoğun ilgi göstermesi, ayrıca etkinlikte emperyalist savaş ve silahlanma karşıtı pankartların taşınması ABD-NATO karşıtı sloganların atılması dikkat çekiciydi.

Yürüyüşe yerli partilerden MLPD, DKP, Sol Parti yer alırken, göçmen örgütlerden BİR-KAR ve DİDF katıldı.

Kızıl Bayrak / Dortmund