Frankfurt’ta Paskalya (Ostern) yürüyüşü

Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirilen Paskalya (Ostern) yürüyüşünde savaş ve silahlanma protesto edildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 23 Nisan 2019
  • 07:04

Ortaya çıktığı 1950’li yıllardan bu yana, anti-militarist ve savaş karşıtı bir nitelik taşıyan geleneksel paskalya (Ostermarsch) yürüyüşü, Almanya’nın onlarca kentinde olduğu gibi, 22 Nisan Pazartesi günü Frankfurt’ta da gerçekleştirildi.

Eylem, çeşitli barış inisiyatifleri, sendikalar, çeşitli sol partiler, kiliseler ve çevre örgütlerinden oluşan ortak bir platform tarafından organize edildi. Kentin beş ayrı noktasında toplanıp yıldız yürüyüşü gerçekleştiren kitleler tarihi Römerberg Meydanı’nda birleşti.

Bu seneki yürüyüş, “Savaşa hayır, silahlanma yerine silahsızlanma!” şiarıyla gerçekleştirildi. Yürüyüşlere, aralarında BİR-KAR’ın da bulunduğu onlarca yerli ve göçmen parti, örgüt ve inisiyatif kendi pankart, döviz ve bayraklarıyla katıldılar. Dağıtılan bildiriler, taşınan görseller ve atılan sloganlarda öne çıkan ortak tema, savaşa, artan silahlanma yarışı ve militarizme karşı barış talebi oldu.

Beş koldan yapılan yürüyüşlerin ardından Römerberg Meydanı’nda bir miting gerçekleştirildi. Mitingde katılımın 3 bin 500 kişi civarında olduğu ifade edildi. Katılımın geçen seneye göre artış göstermesinde, gençlik tarafından yapılan çevre eylemlerinin etkisi olduğu gözlendi. Mitingde, attac, DGB, Afgan bir mülteci, Fransa’dan eski AP milletvekili Francis Würtz ve DİDİF gençliği adına konuşmalar yapıldı.

Konuşmaların ortak noktası, tüm dünya, Avrupa ve Almanya’da artan silahlanma yarışı ve militarizm, yaşanan savaşlar, yükselen siyasal baskılar, göç sorunu, artan nükleer silahlar ve çevre kirliliği idi. Yine Almanya’nın yıldan yıla artarak devam eden silah satışı ve silahlanma bütçesi, Avrupa ordusu oluşturmaya yönelik çabalar, NATO ve Almanya’nın sözüm ona “barış” adına çeşitli ülkelerdeki askeri faaliyetleri de eleştirilerin ortak hedefiydi.

Savaş karşıtı bir oluşum olan attac temsilcisinin konuşmasında verdiği bazı bilgiler, Almanya’da artan siyasal baskıların boyutunu göstermesi bakımından çarpıcıydı. Konuşmacının verdiği bilgilere göre, attac yakın zamanda Almanya’da, “yaptığı eylemlerin rahatsızlık yarattığı, Almanya’nın imajına zarar verdiği ve yatırımları olumsuz etkilediği” gibi gerekçelerle, kamu yararına dernek olmaktan çıkarılmış bulunmaktadır.

Konuşmalarda, bahsedilen sorunlar ve onların yol açtığı felaketli sonuçlara isabetle değinilmesine rağmen, bunun esas sorumlusunun kim olduğundan, bunun hangi sınıfın çıkarları adına yapıldığından ve en önemlisi de çözümün nereden geçtiğinden bahsedilmekten özenle kaçınıldı. Dahası, çözümün, bütün bu sorunlara yol açan kapitalist sistem ve onun sahiplerinden beklenmesi, konuşmaların ortak zaafı ve eksiğiydi.

Miting müzik dinletisiyle sona erdi. Hessen eyaletinin diğer kentleri olan Kassel ve Darmstadt’da da aynı gün yürüyüşler yapıldı.

Kızıl Bayrak / Frankfurt