Wuppertal paskalya yürüyüşünde anti-faşist protesto

Wuppertal’de savaş karşıtı geleneksel paskalya yürüyüşü gerçekleştirildi. Yanı sıra faşist Die Rechte partisinin düzenlemek istediği yürüyüşe karşı anti-faşist protesto eylemi yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 21 Nisan 2019
  • 07:18

Almanya’da savaşa ve militarizme karşı mücadelenin bir geleneği olan paskalya yürüyüşünde, her sene olduğu gibi bu sene de Wuppertal’da yüzlerce savaş karşıtı bir araya geldi. Ayrıca Avrupa seçimleri için faşist parti “Die Rechte”nin aynı gün örgütlediği yürüyüşü engellemek için, savaşa karşı eylem aynı zamanda anti-faşist eylem ilan edildi.

Paskalya yürüyüşü Barmen semtinde değişik ilerici örgütlerin ve platformların konuşmalarıyla başladı. Konuşmalarda sık sık savaş tehlikesine değinildi ve faşizmin yarattığı büyük yıkımlar anlatıldı. Bir müzik dinletisinden sonra Wuppertal belediye binasına yüründü. Yürüyüş sırasında en çok atılan sloganlar “Yaşasın enternasyonal dayanışma” ve “Alerta – Alerta – Antifascista” idi. Son konuşmaların ardından paskalya yürüyüşü sonlandırıldı ve anti-faşist protestoya geçildi.

Faşistler kendi mitingleri için işçilerin, emekçilerin ve göçmenlerin en yoğun oturduğu Oberbarmen semtini seçmişlerdi. Mitingi Avrupa seçimleri adı altında düzenlemiş olsalar da, asıl amaçları tam bir provokasyondu. Zira 20 Nisan aynı zamanda Adolf Hitler’in doğum günüdür. Böylece Hitler’in doğum gününü kutlamak üzere 60 civarında Nazi toplandı. Naziler hapiste yatan faşist önderlerinin resimlerini ve Yahudi karşıtı pankartlar taşıyarak yürüyüşe geçtiler. Alman polisi her zamanki gibi faşistleri koruyan bir tutumla hareket etti. Anti-faşist kitle ise Nazileri sesli sloganlarla ve yuhalamalarla protesto etti.

Almanya’da faşistlerin cesareti ve inisiyatifi gittikçe büyüyor. Faşizm bir düşünce değil, bir suç olmasına rağmen, devlet bütün sağcı eylemlere izin veriyor ve bugün ülkede polis ve ordu içinde açığa çıkan Nazi kadroları görmezlikten geliyor. Önümüzdeki ay içinde sadece NRW eyaletinde üç ayrı faşist eylem gerçekleşecek. Buna karşı güçlü bir mücadele sürdürüp faşistleri zayıflatmak ancak “Faşizme geçit yok!” şiarını geniş kitlelere taşımakla mümkün olabilir.

Kızıl Bayrak / Wuppertal