Dortmund’da kitlesel ve coşkulu 1 Mayıs

Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) “Kesintisiz dayanışma” çağrısı ile düzenlemiş olduğu 1 Mayıs yürüyüşlerinden biri de Dortmund kentinde gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 02 Mayıs 2023
  • 09:32

Alman Sendikalar Birliği’nin (DGB) “Kesintisiz dayanışma!” çağrısı ile düzenlemiş olduğu 1 Mayıs yürüyüşlerinden biri de Dortmund kentinde gerçekleştirildi. Yürüyüş her sene olduğu gibi bu yılda Dortmund Şehir Tiyatrosu önünden saat 11.00’de başladı.  

Avrupa’da yıllardır sermayenin işçi sınıfına ve emekçilere dayattığı ardı arkası kesilmeyen saldırıları ve Ukrayna’daki emperyalist savaşın yaratmış olduğu yüksek enflasyonun emekçilerde yarattığı yıkıcı sonuçlardan olan yoksulluk ve sefalet koşullarının artması bu yılki 1 Mayıs’ın daha kitlesel ve coşkulu geçmesine neden oldu.

Yürüyüşün en önünde sendikaların gençlik örgütlerinin oluşturduğu coşkulu ve kitlesel katılım, geleceğin işçileri olan meslek lisesi öğrencilerinin sermayenin saldırılarına karşı atmış oldukları, “Bankaların ve tekellerin egemenliğini parçalayalım!”, “Yaşasın uluslararası dayanışma!”, “Dayanışmanın anlamı direniştir, bütün ülkelerde faşizme karşı mücadeleyi yükseltelim!”, ‘’Kapitalizme karşı mücadele edelim!, “Alman parası ve silahları her yerde ölüm saçıyor!” ve buna benzer politik içerikli sloganlarla 1 Mayıs yürüyüşüne politik bir içerik ve anlam kazandırdılar.

Yürüyüşe yerli örgüt ve partilerden MLPD, DKP, göçmen örgütlerinden ise BİR-KAR, RJ (Avrupa Devrimci Gençlik Birliği), DİDİF, Halk Cephesi katıldı.

Dortmund BİR-KAR yürüyüşe, ‘’Emperyalist savaşa ve sosyal saldırılara karşı yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği!’’ şiarlı pankart ve flamalarıyla katıldı. RJ ise yürüyüşe flamaları ile katıldı. BİR-KAR ve RJ’nin yürüyüş süresince yapmış oldukları sosyal saldırılara ve savaşa karşı konuşmalar ve sloganlar ise ilgi ile karşılandı.

Yürüyüş kortejinde farklı sendikalara üye çeşitli işkollarında çalışan üç binin üzerinde işçi katılım sağlarken, 1 Mayıs alanı olan Westfallen Park’ta ise on binin üzerinde kişinin katılımı gözlemlendi.

Miting alanında kurulan kürsü, sadece Alman düzen partileri ve sendika bürokratlarının temsilcilerine açıktı. İşçilerin hiçbir zaman sözünü söyleyemediği bu kürsüden sendika bürokratları ve burjuva partileri temsilcileri Alman emperyalizminin savaş kışkırtıcılığına destek verdiler. Ayrıca Almanya’daki sefaletin en büyük sebeplerinden birisi olan TİS süreçlerdeki ihanetlerini büyük bir başarı olarak anlatma yüzsüzlüğü gösterdiler.

Yürüyüş saat 13.00 sıralarında biterken, Westfallen Park’taki stantlar ise akşam saatlerine kadar açık kaldı.

BİR-KAR - RJ (Devrimci Gençlik Birliği) / Dortmund