Emperyalist savaşa karşı barış yürüyüşü

Barış İnisiyatifi Almanya’nın Essen-Gelsenkirchen şehirlerinde 8 Mayıs’ta etkinlikler düzenledi. Etkinlikler devrimci coşkunun hakim olduğu ve güçlü bir katılımla gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 09 Mayıs 2022
  • 19:15

MLPD'nin (Almanya Marksist Leninist Partisi) önderliğinde yeni oluşturulan Barış İnisiyatifi tarafından, “3. dünya savaşı tehlikesine karşı aktif direnişe!” şiarı ile Almanya’nın Essen-Gelsenkirchen şehirlerinde etkinlikler gerçekleştirildi. Etkinliklerin Kuzey Ren Vestfalya (NRW) eyaleti çapında merkezi olarak yapılması, ayrıca Hitler faşizminin Kızıl Ordu tarafından yenilgiye uğratıldığı tarihi gün olan 8 Mayıs’a denk gelmesi etkinliğe devrimci coşkunun hakim olması ve güçlü bir katılımla gerçekleşmesinde özel bir rol oynadı.

Essen’de saat: 11.00’de başlayan etkinlik Barış İnisiyatifi adına yapılan ortak konuşma ile başladı. Konuşmaların ardından kortejler oluşturularak yürüyüşe geçildi. Uzunca bir güzergâhta yapılan yürüyüş, emperyalist savaşa karşı atılan coşkulu sloganlar eşliğinde MLPD’nin merkezinin olduğu Gelsenkirchen şehrine kadar devam etti.

Etkinlik, burada yapılan kültürel bir programın ardından katılımcı parti ve kurumlar adına yapılan konuşmalarla devam etti. İlk konuşma İCOR adına yapıldı. Ardından sendika ve işyeri temsilcileri, MLPD ve partinin gençlik örgütü REBEL ve ATİK adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda emperyalist savaşa ve bu savaşın hızla insanlığı 3. dünya savaşına doğru sürüklediğine dikkat çekildi. Barış çağrılarıyla devam eden konuşmalarda günümüzde ortak mücadelenin yakıcı bir ihtiyaç olduğu önemle belirtildi.

Arada yapılan müzik dinletilerinin ardından etkinlik BİR-KAR adına yapılan konuşma ile devam etti. BİR-KAR temsilcisi konuşmasında Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht ve Lenin’in emperyalist savaşlara karşı komünistlerin nasıl bir tutum alması gerektiği konusunda örnek ve öğretici tutumlarına değinerek başladı. Özellikle Lenin ve Rosa tarafından 1907 yılında Sosyalist Enternasyonal'in Stuttgart Kongresi'ndeki, emperyalist savaşa karşı devrimlerle cevap verilmesi yönünde alınmış olan kararlarına atıfta bulunarak, bu kararın bugün bizlere emperyalist savaşlara karşı alınması gereken ilkesel tutumu gösterdiğine dikkat çekti.

BİR-KAR temsilcisi I. Emperyalist Savaş'ın öngünlerinde Alman parlamentosunda savaş bütçesinin oylanması sırasında Karl Liebknecht’in SPD’nin ihanetine rağmen emperyalist savaşa karşı ortaya koyduğu devrimci tutumunun ne kadar önemli ve öğretici olduğuna dikkat çekti. Temsilci konuşmasını kapitalizm var oldukça emperyalist savaşların var olacağını, savaşsız, sömürüsüz bir dünyanın yalnızca, bütün kötülüklerin kaynağı olan bu sistemin devrimler yoluyla ortadan kaldırılması ile mümkün olacağını belirterek bitirdi.

Etkinlik, MLPD’nin merkezi olan binaya partinin kurucusu Willi Dickhut’un adının verildiğini ve onun anısına oluşturulan müzenin açılışı duyurusu ile devam etti. Ayrıca binanın önüne bundan iki yıl önce dikilen Lenin’in heykelinin yanına seçkin Alman komünistlerinden olan Friedrich Engels, Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht, Ernst Thälmann ve Willi Dickhut’un isimlerinin yazılı olduğu ozalitlerin açılışı yapıldı. Ardından etkinlik bütün katılımcıların birlikte söyledikleri Enternasyonal Marşı ile bitirildi.

Etkinliğe İCOR üyesi partilerin uluslararası delegasyonundan temsilciler katıldı. Ayrıca göçmen örgütlerden BİR-KAR çalışanları ve TKİP taraftarları bayrakları ile katıldılar. Büyük çoğunluğunu işçilerin oluşturduğu 1500’ün üzerinde bir katılımla başarıyla gerçekleştirilen etkinliğe devrimci coşku damgasını vurdu.

Kızıl Bayrak / Essen