İlk olarak 1960 yılında Konrad Adenauer hükümetinin aldığı nükleer silahlanma kararını protesto etmek amacıyla düzenlenen Paskalya Yürüyüşleri (Ostermarsch), o yıldan beri savaş karşıtı etkinlikler şeklinde gerçekleştiriliyor.
Bu yıl düzenlenen Paskalya yürüyüşlerine on binlerce kişi, birçok parti, kurum ve siyasi çevre katıldı. Ukrayna savaşının birinci yılının ardından gerçekleştirilen yürüyüşlere diğer yıllara göre daha fazla ilgi ve katılım vardı.
Almanya çapında gerçekleştirilen yaklaşık 100 paskalya yürüyüşüne çağrıyı, Barış Ağı Kooperatifi (Netzwerk Friedenskooperative) isimli oluşum yaptı. Organizasyonu ve sunumunu IG Metall'in üstlendiği eylemin bu yıl ki şiarı: “Savaş bitsin, barış kazansın!” olarak belirlendi. Eylem çağrısında ise “Silahlar susmalı-Üçüncü dünya savaşına giden yol tıkansın!” şiarı kullanıldı.
Barış Ağı Kooperatifi adına ön çağrıyı yapan Willi von Ooyen yürüyüşün ana teması hakkında şunları dedi: “Dünyadaki sorunlar savaş ve militarizmle çözülemez, aksine varolan sorunları daha da keskinleştirir. Daha fazla militarizm varolan sosyal ve ekolojik kaynakların boşa tüketilmesine yol açar”
Kooperatif, internet sayfalarında ise “Sayın Başbakan, barış müzakereleri için aktif olun!” çağrısı başlattı.
***
Bu yıl Frankfurt’taki yürüyüş Rödelheim ve Eschborn bölgelerinde başladı. Saat 12.00'de Bockenheimer Warte Depot alanında kitleyi bekleyen sol ve devrimci kurumlar kısa bir açılış mitingi gerçekleştirdi.
Bir-Kar bu alanda “Ukrayna'da emperyalist savaşa son! Yaşasın işçilerin birliği, halkların kardesliği!” başlığını taşıyan Türkçe / Almanca bildiriyi dağıttı. Yanı sıra “Emeğin Kurtuluşu” gazetesi alanda bulunanlara ulaştırıldı.
Mitingte Bir-Kar adına yapılan konuşmada, emperyalist savaşın sonuçlarının işçi ve emekçilerin sömürüsünü daha da tırmandırdığına, demokratik hak ve özürlüklerin sermaye hükümetleri tarafından hedef alındığına dikkat çekildi. Sürmekte olan savaşın ağır bedelinin Ukrayna ve Rusya halkları tarafından ödendiği ancak faturanın dünya işçileri ile emekçi halklarına kesildiğine vurgu yapıldı.
Konuşmada, bulunduğumuz ülkelerde kitlesel mücadeleyi yükseltmenin önemine vurgu yapıldı, 1 Mayıs'ın bu yılki anlamının altı çizildi. Konuşma 1 Mayıs’ta alanlara çağrı yapılarak son buldu.
Ardından Römerberge'ye doğru yapılan yürüyüşte şu sloganlar öne çıktı:
“Alman silahları, Alman parası, tüm dünyada Alman bombası!”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma!", “Bankaların ve tekellerin gücünü yıkalım!”, “Bizi kimler sattı, sosyal demokratlar sattı!”, “Dayanışma direnmek demektir. Faşizme karşı mücadele her yerde!”
Römerberg alanındaki mitingde konuşmacılar arasında Ludo de Brabaner (Vrede Belcika), Dr. Boniface Mabanza Bambu (KASA), Mirkan Doğan (DİDF Frankfurt), Alicia Weiß (Enternasyonal Gençlik Derneği), Horst Schmitthenner (IG Metall) vardı.
Vrede Belçika'dan katılan de Brabaner (Barış Ağı Belçika temsilcisi), şavaşın Ukrayna’ya verilecek olan destekle biteceği yanılsamasının yaygın olduğunu, fakat bunun aksine bunun savaşı ve militarizmi tırmandırmaya yol açtığını belirtti. Bu tutumun ayrıca ABD'nin ve NATO'nun dünyada askeri güç olma rolünü hafife almak olduğuna dikkat çekti. Konuşmasında Rusya'nın savaştaki sorumluluğunu göz ardı etmenin mümkün olmadığını, fakat NATO ve Batı emperyalistlerinin savaşa verdikleri desteğin durumu daha da kötüleştirdiğine vurgu yaptı.
“Barış Ağı kooperatifi“ adına yapışlan konuşmaların ortak çağrısı ise, “Savaşın sorumlularından, militarizmin ve savaşın durdurulmasını talep etmek” sınırlarında kaldı. Kitle, “100 milyar euro savaşa değil, barışa, eğitime ve sağlığa!“ sloganı atarak konuşmacılara destek verdi. Konuşmaların arından eylem bitirildi.
Bir Kar / Frankfurt