Bolivya'da faşist terör tırmandırılıyor

MAS karagahı saldırıya uğradı.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 07 Kasım 2020
  • 08:42

Sosyalizm Hareketi'nin (MAS) La Paz' daki kampanya ofisine Bolivya'nın müstakbel başkanı Arce ve çok sayıda MAS temsilciside binadayken Perşembe günü dinamitle bir saldırı gerçekleştirldi.
Darbe rejiminin "geçici cumhurbaşkanı" Jeanine Anez, seçimleri kazanan MAS'ın adayı Arce' a Pazar günü  görevi teslim etmesi beleniyor.Anez,Hükümet değişikliğinden üç gün önce MAS'ın seçilmiş başkanını hedefleyen saldırı hakında bir açıklama ve yorum yapmaktan kaçındı. Saldırıdan sonra bir açıklama yapan MAS sözcüsü Sebastian Michel, "Burada olanlar konusunda son derece endişeliyiz."dedi.Anez'in,görev devredilmesinden üç gün önce gerçekleşen saldırı hakkında yorum yapmak istememesinden ötürü üzüntülü olduğunu açıklayan Michel,neyse ki ölen veya yaralanan olmadı, ancak darbe rejiminin İçişleri Bakanı Arturo Murillo'nun 'cuma gününe kadar saldırıyla ilgili henüz bir açıklama yapmış olması kabul edilemez' dedi.
 MAS sözcüsü, "Kendimizi insafına bıraktık, kendimizi korumasız hissediyoruz ve kimse bize güvenliğimiz için gerekli güvenceleri vermiyor." diyerek içişleri bakanını eleştirdi.
 Bir yıl önce darbeciler tarafından cumhurbaşkanlığından alınarak sürgüne gönderilen ve gelecek hafta Bolivya'ya dönmeyi planlayan eski Cumhurbaşkanı Evo Morales, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Saldırıyı kınıyoruz. Küçük gruplar bir karışıklık ve şiddet ortamı yaratmaya çalışıyorlar, fakat başaramayacaklar. Kışkırtılmayacağız. Devrimimiz barışçıl ve demokratiktir." dedi. Michel saldırıyı "Luis Arce'ın seçim zaferinden sonra sağ kesimler tarafından desteklenen şiddet ortamının bir parçası" olarak nitelendirdi.
MAS sözcüsü, "Kendimizi insafına bıraktık, kendimizi korumasız hissediyoruz ve kimse bize güvenliğimiz için gerekli güvenceleri vermiyor." demesine karşın,saldırıdan kısa bir süre önce,Bolivya Sendikalar Birliği (COB)  genel sekreteri Juan Carlos Huarachi, 18 Ekim seçimlerinin sonuçlarını savunmak amacıyla Arce ve başkan yardımcısı David Choquehuanca'nın göreve başlayacağı gün COB üyelerini  hükümeti korumaya çağırmıştı. Huarachi, ülkenin en az yedi bölgesinde örgütlü olan  faşist silahlı grupların, MAS'ın hükümet işlerini devralmasını provake  etme saldırılarını boşa çıkartmak  için bu seferberliğin  gerekli olduğunu söyledi.