Edip Aksoy ve Orhan Cingöz’ün akıbetleri soruldu

Cumartesi Anneleri / İnsanları 1006. hafta eyleminde Edip Aksoy ve Orhan Cingöz’ün akıbetlerini sorarak adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Temmuz 2024
  • 13:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri / İnsanları 1006. hafta eyleminde  Edip Aksoy ve Orhan Cingöz’ün akıbetlerini sorarak adalet istedi. Galatasaray Meydanı’nda polis bariyerlerinin önünde yapılan eylemde basın metnin komisyon üyesi Sebla Arcan okudu.

Arcan, Edip Aksoy ve Orhan Cingöz’ün gözaltına alınışları ve kaybedilişleri üzerine şunları söyledi:

“31 yaşındaki Edip Aksoy, Diyarbakır’da tütün ticareti yaparak ailesinin geçimini sağlıyordu. Uzun yılların ardından dünyaya gelen bebeği 40 günlük olmuştu. Edip Aksoy, 7 Haziran 1995 sabahında bebeğiyle vakit geçirdikten sonra Melikahmet’teki dükkânına gitmek üzere evden ayrıldı. Edip Aksoy, öğlene doğru tütün almak için Diyarbakır’a gelen köylüsü 23 yaşındaki Orhan Cingöz’le buluştu. Birlikte saat 12.00 civarında Diyarbakır Dağkapı’daki Yeşilçınar Çay Bahçesi’ne gittiler. Burada arkadaşları ile birlikte oturup sohbet ederken, çay bahçesinin önünde Beyaz Toros marka bir araç durdu. Araçtan inen sivil giyimli, silahlı ve telsizli üç kişi yanlarına geldi. Kendilerini polis olarak tanıtan bu kişiler, Edip Aksoy ve Orhan Cingöz’ün kimliklerini alıp ‘İfadeniz var, karakola gideceğiz’ diyerek, onları Beyaz Toros’la götürdü. Gözaltına alındıklarını ve Beyaz Toros’la götürüldüklerini gören çok sayıda tanık vardı. Ancak bu yaşananlar inkâr edildi. Ailelerin ve İnsan Hakları Derneği’nin bugüne kadar ilgili kurumlara yaptığı tüm başvurular sonuçsuz bırakıldı. Edip Aksoy ve Orhan Cingöz’den bir daha haber alınamadı.”

2005 yılında JİTEM elemanı Abdulkadir Aygan’ın itirafları üzerine ailenin savcılık izniyle Aygan’ın belirttiği yeri kazdırdığını söyleyen Arcan, kazılan yerden cenazelerin çıktığını ama bulunan 4 kişinin kemiklerinin Edip Aksoy ve Orhan Cingöz ile eşleşmediğini ifade etti. Ailenin adalet talebinin de karşılık bulmadığını belirten Arcan Edip Aksoy ve Orhan Cingöz’ün akıbetlerini sorarak, adalet istedi.

İHD üyesi Zeynep Yıldız Edip Aksoy’un kızı Beritan Aksoy’un mektubunu okuduktan sonra bariyerlerin ardına karanfiller atıldı.