Antep’te ırkçı saldırılara tepki

Antep Emek ve Demokrasi Güçleri “Linç dalgasının ulaştığı her yerde mültecilerin güvenliği sağlanmalı, saldırılara katılan failler ise yargılanmalıdır” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 06 Temmuz 2024
  • 09:30

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde 30 Haziran'da Suriyeli bir çocuğun Suriyeli bir zanlı tarafından cinsel istismara uğramasının ardından başlayan ve birçok ile sıçrayan ırkçı saldırılara Antep Emek ve Demokrasi Güçleri tepki gösterdi.

5 Temmuz Cuma günü Balıklı Parkı Meydanı'nda yapılan açıklamayı İnsan Hakları Derneği (İHD) Antep Şube Eşbaşkanı Bahri Oğuz okudu. Açıklamada “Türkiye ve Avrupa Birliği arasında imzalanan ve göçmenleri Türkiye'ye hapseden Geri Kabul Anlaşmasının acilen feshedilmesi gerekmektedir” denildi.

Toplumun, iktidar ve medya eliyle göçmen düşmanı ve şoven söylemlerle bölündüğü vurgulanan açıklamada şunlar ifade edildi:

“Yoksulluğun, işsizliğin, yüksek kiraların, enflasyonun, ekonomik krizin ve tüm ekonomik, sosyal ve siyasal sorunların temel sebebi olarak göçmenler hedef gösterilmiştir. Krizin faturası her geçen gün güvencesizleşen göçmenlere ve yoksul halklara kesilmiştir. Siyasi iktidar, göçmenlere yönelik ırkçı saldırılara göz yumarak bu saldırıların artmasına neden olan politikasını sürdürmüş, toplumda yükselen tepki ve öfkeyi bu yolla göçmenlere yöneltmiştir.”

Açıklamada şu talepler sıralandı:

 “Bu sorumluluk kapsamında, Kayseri’de, Antep’te ve linç dalgasının ulaştığı her yerde mültecilerin güvenliği sağlanmalı, arabaları ve işyerleri yakılan Suriyelilerin ekonomik zararları bir an önce tazmin edilmeli, saldırılara katılan failler ise yargılanmalıdır.”

İmzacı kurumlar şu şekilde:

“İHD Antep Şubesi, KESK Antep Şubeler Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Antep Şubesi, Emek Partisi İl Örgütü, Tilkiler Köyü Derneği, TİP İl Örgütü, BİRTEK SEN, ESP, Dev Yapı-İş, Tüm Emeklilerin Sendikası, Yeşil Sol Parti İl Örgütü, Sol Parti İl Örgütü, Nar Sanat Derneği, SYKP İl Örgütü, Antep 78'liler Meclisi, ÖHD Antep Şubesi, DEM Parti Antep İl Örgütü, DBP Antep İl Örgütü, Antep Barosu İnsan Hakları Merkezi, ÇHD Antep Şubesi, Antep - Kilis Tabip Odası."