Hapishanelerde hak ihlalleri

Van Barosu, ÖHD WVan Şubesi ve TUHAY-DER, Serhat ve Karadeniz hapishanelerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin hazırladıkları raporu düzenledikleri basın toplantısında açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 04 Temmuz 2024
  • 23:00

Van Barosu, ÖHD, VAN TUHAY-DER, Serhat ve Karadeniz’de bulunan Van F, Van Yüksek Güvenlikli, Van T Tipi,  Patnos L Tipi, Ahlat T Tipi,  Bayburt M,  Rize Kalkandere L ve Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Hapishanelerinde yaşanan hak ihlalleri raporunu açıkladı. 

Van Borusu Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında raporu ÖHD Van Şube üyesi Ersin Biricik okudu.

Ziyaret edilen hapishanelerde Kürtçe kitap ve mektupların tercüman olmadığı gerekçesi ile verilmediğini belirten Biricik şunları söyledi:

“Bu husus mahpusların eğitim ve haberleşme özgürlüğünün ihlali anlamı taşıyor. Yine hapishanelerin tamamında yasal olarak günlük yayınlanan ‘Yeni Yaşam, Evrensel, BirGün’ gibi gazetelerin verilmediği ve yine ulusal bazda yayın yapan muhalif TV kanallara izin verilmiyor. Özellikle yaşanan ekonomik krizden dolayı son 6 ayda posta ve telefon ücretlerine 3 defa zam yapıldığından kaynaklı mahpusların aileleri ve dış dünya ile iletişim kurmakta zorlandıkları tarafımıza aktarılmıştır. Hapishane idareleri mahpusların iletişimini sağlamakla yükümlüdür aksi taktirde bu durum mahpusların haberleşme haklarının ihlal anlamına gelmektedir.”

Tutsakların özel eşyalarını el konulduğunu belirten Biricik tutsaklara pişmanlık dayatıldığını söyleyerek hak ihlallerine son verilmesini istedi ve devamında şunları ifadeleri kullandı:

“Tutsakların talebi, Abdullah Öcalan üzerindeki hukuka aykırı tecridin son bulması, Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüşmesinin sağlanmasıdır. Tamamen ifade özgürlüğü kapsamında kalan bu eylemsellik, hapishane idareleri tarafından mahpuslara dönük disiplin cezaları uygulanmaktadır. Bu durum ifade özgürlüğüne müdahale anlamına gelmektedir. Bu sebeple mahpuslar daha fazla hak ihlaline uğramadan; herhangi bir yaşam hakkı ihlali olmadan Abdullah Öcalan’a uygulanan hukuka aykırı tecridin kaldırılması gerekmektedir. Devlet, anayasa ve kanunlarda kendisine yüklenen yükümlülüklerini ve sorumluluklarını yerine getirmeli, mahpuslara yönelik uygulanan hak ihlallerine son vermelidir. Tüm bu hukuksuzlukların bir an önce kaldırılması için ilgili yerlere sesleniyor ve söz konusu yaşanan hak ihlallerine son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.”