Biden ve Jinping'in telefon görüşmesi

Yaklaşık yedi aylık bir aradan sonra, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin'in devlet ve parti başkanı Şi Jinping yeniden telefonda konuştu.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 11 Eylül 2021
  • 15:45

Ticari ilişkiler, insan hakları, Tayvan, Hong Kong, kuzeybatı Çin’deki Müslüman Uygur azınlığı sorunu, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki toprak iddiaları gibi sorunlar, ABD ve Çin arasındaki birçok çekişme noktalarından bazılarıdır. İkili ilişkilerin sürekli gerildiği de kabul ediliyor.

Yaklaşık yedi aylık bir aradan sonra, ABD Başkanı Joe Biden ve Çin’in devlet ve parti başkanı Şi Jinping yeniden telefonda konuştu. Beyaz Saray’a göre telefonda, “geniş, stratejik bir tartışma” yürütüldü. Taraflardan yapılan açıklamalara göre iki devlet lideri, “çıkarlarının çatıştığı alanları, değerler ve bakış açılarının ayrıldığı alanları” tartıştı. 90 dakikalık görüşme üzerinden taraflar, iki ülke arasındaki rekabetin bir çatışmaya yol açmaması gerektiğini tartıştıklarını da açıkladı. 

Çin devlet medyası “açık” ve “derinlemesine” bir tartışma yapıldığını bildirdi. Jinping, ABD’nin tutumunun karşılıklı ilişkiler üzerinde bir yük olduğunu belirtti. Şi Jinping, ABD’yi diplomatik ilişkilerin başladığı 1979’dan bu yana ilişkileri en düşük seviyeye çekmekle suçladı. ABD’nin bir süredir takip ettiği Çin politikasının, “ilişkilerde ciddi sıkıntılara neden olduğuna” işaret etti. İki ülke arasındaki yapıcı ilişkilerin “dünyanın kaderi” için taşıdığı öneme dikkat çekti, “Ve bu, her iki ülkenin de yanıtlaması gereken yüzyılın sorusu” diye ekledi. Görüşmede “bölgesel meseleler” in de ele alındığı belirtildi.  

Yüz yüze görüşme olasılığı

Çin Devlet Başkanı, Biden ile kurulan telefon teması üzerinden Çin ve ABD’nin “büyük resmi görmeleri” ve ilişkilerini yeniden rayına oturtmak için ileriye bakmaları gerektiğini söyledi. Devlet medyasına göre Şi Jinping, Çin ile ABD arasındaki ilişkinin dünyadaki en önemli ilişki olduğunu söyledi.

30 ve 31 Ekim’de Roma’da yapılacak G20 Zirvesi, Biden ve Jinping’e şahsen görüşme fırsatı sunacağına dair değerlendirmeler yapılıyor. Ancak Biden ve Jinping’in Ekim sonunda Roma’daki G20 zirvesinde buluşup buluşmayacakları hala belli değil. Çin devleti ve parti yönetimi şimdiye kadar Jinping’in zirve için İtalya’ya gidip gitmeyeceği konusunu açık bıraktı.