Romanya’nın Cugir kentinde, NATO’ya silah üreten silah fabrikalarında düşük ücretler ve kötü çalışma koşullarına karşı başlayan grevler sokak protestolarıyla devam ediyor.
İki üretim tesisi, merkezi başkent Bükreş’te bulunan devlete ait Romarm grubunun yan kuruluşlarıdır. Cugir’deki fabrikalarda NATO mühimmatının yanı sıra av silahları, otomatik ve yarı otomatik tabanca ve tüfekler de üretiliyor. Geleneksel tasarımlı Kalaşnikoflar da burada üretiliyor.
Yaklaşık 2.000 işçinin çalıştığı iki fabrikada, Rumen basınında çıkan haberlere göre, işçiler yaklaşık 400 euro (2.000 Romanya Leyi) ücret alıyorlar.
Kapitalist dünyanın her yerinde olduğu gibi Romanya’da da özellikle enerji fiyatlarındaki ciddi yükselişten etkilenen işçiler kazançlarının çoğunun yaşam maliyetleri tarafından tüketildiğinden şikayet ediyorlar. Agerpres gazetsi, 11 Şubat Cuma günü bir işçinin, “Elektrik için yeterli para yok, odun için yeterli para yok, çocuklarımızın okulda kalması için yeterli para yok” diyerek hayat pahalılığından şikayette bulunduğunu yazdı. İşçiler aynı zamanda daha iyi çalışma koşulları, zehirlenme durumunda tazminat, sıcak yemek ve sağlık sigortası masraflarının şirket tarafından üstlenilmesini istiyorlar.
14 Şubat Pazartesi günü yapılan görüşmelerde devlete ait şirketin yönetiminin yüzde 6,5’lik bir ücret artışı teklifini reddeden işçiler, yüzde 30 ücret zammı istiyorlar. Şirket yönetimi, grevci işçileri oyalayarak grevi kırma manevrasının bir taktiği olarak, 25 Şubat 2022’ye kadar greve ‘mola’ verilip, kendilerine zaman tanınmasını istediler. Ertesi gün yenilenen grevlerin de gösterdiği gibi, işçiler kapitalistlerin ‘mola’ oyunlarını boşa çıkartıp, grevlerini sokak gösteriyle birleştirdiler. “Mola” manevrası karşılıksız kalan şirket yönetimi, her yerde olduğu gibi işçileri işten çıkarmakla tehdit etmeye başladı.
ABD emperyalizminin başı Joseph Biden’in “NATO’nun doğu kanadını güçlendirmek için” Ukrayna’nın komşusuna 1.000 ABD askeri göndereceğini açıklamasının ardından Romanya, geçtiğimiz haftalarda uluslararası savaş medyasının daha fazla ilgi odağı oldu. Fakat aynı basın organları, işçilerin düşük ücret ve kötü çalışma koşullarına karşı başlattığı grev ve sokak protestolarından tek satır söz etmediler. Washington ayrıca “NATO’nun toplu savunma pozisyonunu” güçlendirmek için “F-16” savaş uçaklarını Romanya’ya gönderdi.
Grevdeki işçilerin taleplerini duymazlıktan ve görmezlikten gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, grevlerin başladığı gün, Rusya karşıtı duyguları harekete geçirmek için Romanya’nın Karadeniz’deki Köstence limanı yakınlarındaki Mihail Kogalniceanu hava üssünü ziyaret etmişti.
* Junge Welt’teki Almanca haber kaynak alınmıştır.