Berlin’de kitlesel ve coşkulu LLL yürüyüşü

2023 LLL yürüyüşü, denebilir ki 100. yıl (2019) sonrasındaki en kitlesel ve coşkulu gösteri olarak kayıtlara geçti.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 16 Ocak 2023
  • 08:00

Her yıl ocak ayının ikinci hafta sonu düzenlenen Luxemburg-Liebknecht-Lenin yürüyüşü, bu yıl da kitlesel bir katılıma sahne oldu. 2023 LLL yürüyüşü, denebilir ki 100. yıl (2019) sonrasındaki en kitlesel ve coşkulu gösteri olarak kayıtlara geçti. Rosa ve Karl’ın sosyal demokrat bakan Noske’nin emriyle Freikorps tetikçileri tarafından katledilmelerinin 104. yılı vesilesiyle düzenlenen yürüyüşe katılan kitle, saat: 09.00-10.00 arasında Frankfurter Tor’da toplanmaya başladı. Burada bir yandan kortejler oluşturulurken, bir yandan da çeşitli grupların miting araçlarından konuşmalar yapıldı, marşlar söylendi. Saat: 10.00 civarında kortejlerin oluşturulmasının ardından yürüyüşe geçildi.

En önde “Luxemburg, Liebknecht, Lenin - Kimse unutulmadı! Ayağa kalkın ve direnin!” şiarlı pankartın taşındığı yürüyüşte çeşitli ülkelerden birbirine yakın çizgideki örgüt, parti ve gruplar bloklar halinde kortej oluşturdular. DKP’nin inisiyatifinde “Komünist Blok”, MLPD’nin başını çektiği ICOR bloğu, Enternasyonal Komünistler Birliği, Anti-Faşist blok gibi kortejler arasında en kalabalık katılımı DKP ve gençlik örgütü SDAJ sağlamıştı. Eylemde hemen tüm Alman sol grupların canlı ve disiplinli kortejleri vardı. Türkiyeli hemen tüm sol örgüt ve çevrelerin de dikkat çeken bir katılımı, coşku ve dinamizmi söz konusuydu. İngiltere, Şili, İtalya, Yunanistan, İspanya gibi ülkelerden sol grupların olduğu gösteri, enternasyonal bir atmosfer yansıtıyordu.

Sınıf devrimcileri ise TKİP imzalı “21. yüzyıl sosyalizmin olacaktır!” şiarlı pankart arkasında TKİP bayraklarıyla yürüdüler. Komünistler ayrıca TKİP Ukrayna açıklamasının Almancasını ve yakın dönemde Almancaya çevrilen Gürcistan krizi değerlendirmelerini içeren broşürün dağıtımı gerçekleştirdiler. BİR-KAR flamalarının da taşındığı kortejin hemen devamında ise Revolutionärer Jugendbund (RJ) korteji vardı. RJ’li gençler “Hareket etmeyen zincirlerini hissedemez!” sözünün yer aldığı pankart arkasında RJ flamalarıyla yürüdü. Gençlik kortejinde başından sonuna kadar dinamizm ve coşkulu sloganlar hiç susmadı.

Toplanma yerinden anıtmezarların olduğu yere kadar sloganların hiç susmadığı yürüyüşte Ukrayna savaşı üzerinden emperyalist paylaşım ve savaş karşıtı söylemler ve şiarlar ön plandaydı. Almanya’nın militarist konumu da eleştirilerin hedefindeydi. Eylem boyunca dağıtılan bildiri, broşür vb. materyallerde yine Ukrayna’daki emperyalist savaş teması ağırlıktaydı. Keza taşınan çok sayıda pankart ve döviz de bu temayla hazırlanmıştı. Kızıl renklerin hakim olduğu kortejlerde, daha genel planda ise sınıf mücadelesini, devrim ve sosyalizm idealini vurgulayan coşkulu sloganlar atıldı.

Bu yılki yürüyüşün ayırt edici özelliği, ilk kez gençlik kitlesinin katılımın ağırlıklı kısmını oluşturmasıydı. Hemen bütün kortejlerde gençliğin gözle görülür bir yoğunluğu vardı. Kızıl sembollerle donanmış gençlik kitlesi, haliyle her bir korteje ve eylemin toplamına canlı ve coşkulu bir atmosferin egemen olmasını sağladı. Bunu içinde bulunduğumuz dönemin en önemli potansiyeli saymak gerekiyor.

Almanya’da tümüyle kızıl renklerin, devrim ve sosyalizm değerlerinin hakim olduğu LLL yürüyüşü, anıtmezarların ziyaret edilmesi ve mezarlık önündeki alanda kurulu stantlardaki etkinliklerin ardından sona erdi.

Kızıl Bayrak / Berlin