İstanbul Arnavutköy’de 3Y Taşocağı ve Maden İşletmeciliği adlı şirket tarafından işletilen kumtaşı ocağı ile kırma eleme tesisinin kapasite artışı için çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi.
BirGün'de yer alan Gökay Başcan'ın haberine göre işletildiği sürece boyunca bölgeyi adeta çöle çeviren maden ocağının kapasiteni 35 hektara çıkarmasıyla birlikte yeni yıkımlar meydana gelecek. Orman alanı içerisinde yer alan maden ocağının yakınında hastane, okul ile yer altı ve yer üstü su kaynakları bulunuyor. Maden ocağından çıkan binlerce kilogram toz da, tarım ve hayvancılıkla geçinen bölge halkını olumsuz etkiliyor.
Bölge, Arnavutköy ilçesi Derbent mevkii 115000 ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı’nda ‘Orman Alanı’ ve ‘Alibeyköy İçme Suyu Havzası Uzun Mesafeli Koruma Alanı’nda yer alıyor. Ayrıca öaden ocağının 2 bin 700 metre uzağında Arnavutköy Hastanesi, bin 900 metre uzağında Arnavutköy Meslek Lisesi, bin 540 metre uzağında Ayazma İlköğretim Okulu bulunurken en yakın yerleşim yeri ise sadece 70 metre uzaklıkta.
Zengin tarım ve orman alanlarına sahip Arnavutköy’ün orman alanları yüzde 52’sini, tarım alanları ise yüzde 35’ini oluşturuyor. Nihai ÇED raporunda yer alan bilgilere göre, proje kapsamında 2015 ve 2018 yıllarda 12 bin 958 ağaç kesilmiş. İstanbul Orman Müdürlüğü tarafından kesilen ağaçların türü ise karaçam ve meşe.
Hayvancılığın merkezi
Arnavutköy ve çevresinin önemli geçim kaynaklarından birisi de hayvancılık. 2008 yılı verilerine göre, büyükbaş hayvancılık yapan bin 150 aile bulunmakta olup toplam 14 bin 800 adet büyükbaş hayvan yetiştirilmekte. Küçükbaş hayvancılık yapan 96 ailenin ise toplamda 12 bin 200 adet küçükbaş hayvanı bulunuyor.
Bölgede tarımda ve içme suyunda kullanılan birçok yeraltı ve yerüstü kaynağı bulunuyor. Proje alanı Şemseddin Deresi Koruma alanına 100 metre, Sazlıdere Barajı’na bin 456 metre mesafe uzaklıkta bulunuyor. Ayrıca proje sahası Alibeyköy Baraj Barajı uzun mesafeli koruma alanında ve içme suyu temini maksatlı geliştirilmiş olan proje aşamasında ki Pirinçci Barajı’nın kısa ve orta mesafeli koruma alanında kalıyor.
2 bin kilograma yakın toz
Kapasite artırımıyla birlikte proje kapsamında senede 24 milyon 53 bin TL kâr elde etmeyi planlayan şirket bölgeyi toza boğacak. Yurttaşların geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan bölgede, maden ocağının tüm işletme aşamalarında saatte bin 875 kilogram toz açığa çıkacak.