Alman polis teşkilatındaki ırkçılık protesto edildi

Essen’de Alman polis teşkilatındaki faşist örgütlenmelere karşı miting düzenlendi.

  • Haber
  • |
  • Dünya
  • |
  • 03 Ekim 2020
  • 17:50

Geçtiğimiz haftalarda Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinin Essen ve Mülheim polis teşkilatları içerisindeki ırkçı-faşist oluşumlar deşifre olmuştu. Enternasyonalist Birlik (Internationalistisches Bündnis) ve Bir-Kar Essen’in çağrısı üzerine dün Essen çarşı merkezinde ‘Sadece buzdağının zirvesi’ şiarıyla miting ve yürüyüş gerçekleştirildi.

Saat 18.00’de başlayan mitingin açılış konuşmasında, son yıllarda Alman polis teşkilatlarında ırkçı-faşist yapılanmaların sıklıkla ortaya çıkmasına dikkat çekildi. Bir-Kar adına yapılan konuşmada, artık sokaktaki herhangi bir neo-Nazi çetesinin değil, devlet kurumlarında kök salmış yapılanmaların ayyuka çıktığına değinildi. Yetkililerin bu gelişmeleri "utanç verici" ve "tekil durum" olarak nitelemelerinin küstahlıktan başka bir şey olmadığına dikkat çeken Bir-Kar temsilcisi, yetkililerin bununla toplumu yatıştırmayı da amaçladıklarını vurguladı. Son yıllarda polis teşkilatı içindeki ırkçı-faşist yapılanmanın bilançosunu özetleyen Bir-Kar temsilcisi, dünya çapında kapitalizmin artık çığırından çıktığına, kapitalist devletlerin gericiliği tırmandırdığına işaret etti. Bütün bunların işçi ve emekçilerin mücadelesini dizginlemeyi amaçladığına değinen temsilci, buna karşı yegane çözümün işçi sınıfının anti-kapitalist bir perspektifle tekrar sahneye çıkmasından geçtiğine vurgu yaptı.

Büyük beğeniyle dinlenilen bu konuşmadan sonra Alman Marksist Leninist Partisi MLPD Genel Sekreteri Gabi Fechtner söz aldı. Bu skandalın tesadüf olmadığını ifade eden Fechtner, sözkonusu polislerin açığa alınmasıyla yetinilmemesi, Essen polis şefinin ve Kuzey Ren Vestfalya İçişleri Bakanı’nın derhal istifa etmeleri taleplerini dile getirdi. Fechtner, faşist güçlerin Alman burjuvazisi tarafından desteklendiğinin altını çizdi.

Konuşmaların devamında saat 19.00 sularında yürüyüşe geçildi. Tertip komitesinin planlamasıyla, Essen polis merkezinin önünden de geçilen yürüyüşte, "Yaşasın Enternasyonalist dayanışma!", "Faşizme karşı omuz omuza!" sloganları Almanca ve Türkçe olarak sürekli atıldı. Yürüyüş, Kennedyplatz meydanında devrimci marşlar söylenerek 19.45 sularında sona erdi.

Kızıl Bayrak / Essen