ABD'de George Floyd’un gözaltındayken polis tarafından boğazına bastırılarak öldürülmesinin benzeri görüntüler Almanya'nın Düsseldorf kentinden yansıdı. Polisin, 15 yaşındaki bir gencin kafasını diziyle yere bastırdığı görüntüleri sosyal medyada yeraldı. Bir görgü tanığının videoya aldığı olayda iki polisin, yerde yüzüstü yatırdıkları 15 yaşındaki genci sabit tuttuğu, polislerden birinin de gencin kafasını diziyle yere bastırdığı görülüyor.
Kuzey Ren-Vesfalya eyaleti İçişleri Bakanı Herbert Reul (CDU), Cumartesi akşamı gerçekleşen polis vahşetiyle ilgili yaptığı açıklamada, olaydan “kendisinin de dehşete kapıldığını” ileri sürdü. Buna rağmen polis vahşetini hafif göstermek için kelimelere kırk takla attırması dikkatlerden kaçmadı. “Bir restoranda 10 kişinin karıştığı bir kavga nedeniyle polisin olay yerine intikal ettiğini; videoda görülen gencin ise olayla ilgisi bulunmadığı halde polise karşı saldırgan bir tutum takındığını” söyleyen Bakan, “daha sonra yere yatırılan gencin, kelepçelenerek ekip aracına götürüldüğünü; tüm bunların iki ila üç dakika arasında gerçekleştiğini; gencin yerde yattığının görüldüğü videolardan birinin uzunluğunun ise 28 saniye olduğunu” öne sürerek ırkçı polis saldırısını aklamaya çalıştı.
Bununla yetinmeyen Hristiyan Demokrat Birlik partili (CDU) içişleri bakanı Reul 'ince' bir ayrıntı da vererek, polisin “kulağa dizle bastırmaya” yetkisi olduğunu, ancak “boğaza bastırma izninin olmadığını” belirtti. Reul, “Burada hangi durumun söz konusu olduğunun tespiti için olayın objektif bir biçimde açıklığa kavuşturulması gerektiğini” buyurdu. Burjuva “demokratı”, iki polisin yüzükoyun yere yatırıp sabit tuttuğu, bir polisin de kafasından yere bastırdığı 15 yaşındaki gencin, kulağına mı yoksa boğazına mı bastırıldığı araştırılacak, tüm mesele de bu!
Ek olarak, gencin kafasını yere bastırdığı görülen polis hakkında “yaralama” şüphesiyle soruşturma başlatıldığını söyleyen bakan, ancak polisin görevine devam edeceğini ekledi. Bu göstermelik soruşturmanın yanında esas soruşturma da saldırıya uğrayan gençlere açıldı. Bakan Reul, gençler hakkında “devlet otoritesine karşı gelmek” iddiasıyla suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.
SPD'nin eyalet parlamentosu üyelerinden Sven Wolf ve Hartmut Ganzke, “George Floyd'un trajik ölümünün ardından böyle görüntüleri Almanya'da asla görmeyeceğimizi umut etmiştik” açıklamasında bulundular. Parlamenterler, partilerinin Eyalet İçişleri Bakanı Reul'den oturumda kapsamlı bir açıklamanın yanı sıra, soruşturmanın ilk sonuçlarını paylaşmasını beklediklerini söylediler.
George Floyd cinayetinden sonra Almanya'da da polis teşkilatında şiddet ve ırkçılık konusu gündeme gelmişti. Avrupa Konseyi'ne bağlı “Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu” (ECRI) tarafından Alman emniyet teşkilatındaki ırkçı eğilimleri tespit etmek amacıyla tavsiye edilen bir bilimsel araştırma yapılması Almanya İçişleri Bakanı (CSU) Horst Seehofer tarafından “Zaten polisin ayrımcılık yapması yasak, araştırmaya gerek yok” gerekçesiyle iptal edilmişti.