Yunanistan'da yaşam durdu

  • Arşiv
  • |
  • Dünya
  • |
  • Avrupa
  • |
  • 07 Kasım 2012
  • 06:58

(07.11.12) - Yunanistan hükümetinin AB ve IMF direktifiyle aldığı kemer sıkma önlemlerini içeren yasa tasarısının birini daha pazartesi günü parlamentoya sunması işçi ve emekçileri yeniden sokaklara döktü.

Yasa tasarısına karşı çıkmak ve Troyka'yı protesto etmek için Yunanistan Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ile Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE) 6-7 Kasım tarihleri arasında tüm çalışanları 48 saatlik genel greve çağırdı.

Hemen hemen her alanda işçi ve emekçilerin grev kararı aldığı ülkede, pazartesi gününden itibaren toplu taşıma araçları ve taksiciler çalışmazken, gazeteciler de iş bırakma eylemine gitti. Bu nedenle radyo ve televizyonlarda haber programları yayınlanmıyor. Devlet hastanelerinde sadece acil servislerde hizmet verilirken, çöpler de grev nedeniyle toplanmıyor.

İşçi ve kamu çalışanları sendikalarının ilan ettiği genel grev salı günü sabahın erken saatlerinden itibaren başladı

Birçok sektörde başlatılan genel grev nedeniyle kamu hizmetleri durma noktasına gelirken, toplu ulaşım çalışanlarının pazartesi başlayan grevi bugün de sürdürmesi ile ulaşım felç oldu. Ülkede metro, tramvay, tren, otobüs ve feribot seferleri durdu, okullar, iş yerleri, kamu kuruluşları, bankalar ve yerel yönetimler kapalı kalırken, hastanelerin yalnız acil servisleri hizmet veriyor. Hava trafik kontrolörlerinin 10.00-13.00 saatleri arasında yaptığı iş durdurma eylemi nedeniyle uçuşlar iptal edildi. 10.00-14.30 saatleri arasında iş durduran medya çalışanları eylemlerini yarın 16.00-19.00 saatleri arasında tekrarlayacak. Eczaneler de yarın kapalı olacak. Avukatlar, hâkimler ve mesleklerinin serbestleştirilmesine karşı çıkan taksi şoförleri pazartesi günü başlattıkları grevlerine tüm hafta boyunca devam edeceklerini bildirdiler.

48 saatlik genel grev çerçevesinde, kamu çalışanları ve işçiler, sendikaların çağrısına uyarak salı günü büyük kentlerde protesto gösterileri düzenlediler. Atina'da 40.000 işçi ve emekçi hükümetin kemer sıkma politikalarına ve Troyka'ya karşı sokağa çıkarken, Selanik'teki gösterilere ise 20.000 kişi katıldı.

Gösterilerde atılan sloganlar, taşınan pankartlarla Yunanistan hükümetinin AB ve IMF direktifiyle aldığı kemer sıkma önlemleri protesto edilirken "Troyka Yunanistan'dan dışarı" sloganları haykırıldı. Gösterilere katılarak destek veren ana muhalefet partisi Radikal Sol Koalisyon SYRIZA, yarın akşam yapılacak oylama sırasında göstericileri parlamentoyu kuşatmaya çağırdı.

Benzer gösteriler Selanik, Volos, Yanya, Girit ve Patra’da da düzenlenirken, 14 Kasım için hazırlığı yapılan Avrupa çapındaki genel greve Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz’den sendikaların katılmasının planlandığı bildiriliyor.

Yunanistan hükümetinin Troyka ile anlaşması

16 Kasım’da nakit rezervinin biteceği söylenen Yunanistan'ın AB ve IMF'den tahsis edilen 31,5 milyar euroluk yeni mali yardım dilimini alabilmesi için toplam 13,5 milyar euroluk tasarruf etmesi dayatılıyor. Başbakan Antonis Samaras işçi ve emekçilerin, emeklilerin öfkesini bastırmak için parlamentoya sunulan programdaki ücret ve emeklilik maaşı kesintilerinin "son" olduğunu söyledi.

Tasarı neleri içeriyor?

Parlamento üyelerinin 7 Kasım'da oylmasına sunulan paket, vergi oranlarında artışı, kamu harcamalarında kesintileri, yapısal reformları içeriyor.

Yeni tasarruf paketinde iş piyasasının daha da esnek hale getirilmesi, kamu sektöründe emeklilik maaşlarında ve ücretlerde yüzde 20'ye varan kesintiler öngörülüyor. Emekli maaşlarında yüzde 5-10 arasında kesinti yapılması planlanıyor. Böylece İMF ve AB dayatmasıyla 2010 yılından bu yana dörtte biri aşan oranda düşürülmüş olan emekli maaşları beşinci kez düşürülmüş olacak. Emeklilik yaşının da 65’ten 67’ye çıkarılması öngörülüyor.

Ayrıca tasarıda mevcut toplu iş sözleşmelerini pratik olarak işlevsiz hale getiren, kamuda işten çıkarmaları kolaylaştıran maddeler bulunuyor. Yasaya göre işveren her işçi ile ayrı sözleşme imzalayabilecek. Sağlık sisteminde ise 1,5 milyar Euroluk kısıtlamaya gidilmesi planlanıyor. Sigortalı işçiler alacakları ilaçlara daha fazla katkı payı ödemek zorunda kalacaklar. Çok sayıda hastane kapatılacak.

Yunan işçi ve emekçileri mücadeleden öğrenecek

Bu son iki günlük genel grev Yunanistan'da 1 yıl içinde gerçekleşen 5. genel grev oldu. Emperyalistlerin Yunanistan halkına dayattıkları kemer sıkma “önlemleri” ile tekeller ve bankalar kurtarılırken, krizin faturası her defasında Yunanistan halkına çıkarıldı. Yunanistan işçi ve emekçileri ise hükümetin saldırı politikalarına karşı genel greve giderek, öfkesini sokaklara çıkarak haykırıyor.