'Toplu sözleşme' oyununda emekçiye sefalet teklifi!

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Sendika
  • |
  • 14 Mayıs 2012
  • 12:28

(14.05.12) – Kamu emekçilerine grev hakkı tanımayan ve sefalet zammını reva gören sermaye hükümeti AKP, 2012-2013 Toplu Sözleşme görüşmelerinin bugün gerçekleştirilen 4. oturumunda teklifini sundu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, zam için düşündükleri oranı bu yıl yüzde 3+3, gelecek yıl ise yüzde 2+3 olarak açıkladı.

Toplu sözleşme görüşmelerinin 4. oturumunun ardından açıklama yapan Çelik, Memur-Sen'in teklifini sunduğunu, çarşamba günü diğer konfederasyonların tekliflerini sunacaklarını ifade etti. Çelik, ''Akabinde Memur-Sen'in teklifi üzerine, çok üyeye sahip olan konfederasyonun teklifi üzerinde bu toplu sözleşme görüşmelerimizi sürdüreceğiz'' dedi.

İşbirlikçi-kontra sendikalardan göstermelik tepki

Bakan Çelik'in açıklamasının ardından işbirlikçi-kontra memur konfederasyonlarının başkanları da göstermelik “tepkilerini” dile getirdiler.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Yıllık enflasyon yüzde 11'lerde, 2011 yılının büyüme rakamı yüzde 8,5 olarak açıklandı. Türkiye'nin bu kadar geliştiği, büyüdüğü bir ortamda hükümetin yapmış olduğu teklif yok hükmündedir" derken, Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise enflasyonun altında bir teklif gelmesine tepkili olduklarını dile getirdi.

Kapalı kapılar ardında “orta oyunu”

Kamu emekçilerine 4 aydır zam vermeyen hükümet, toplu sözleşme görüşmeleri öncesinde başlattığı “bütçe kaynakları sınırlı” yönündeki açıklamalarıyla önereceği sefalet zammını meşrulaştırmaya çalıştı.

Gündeminin ve takviminin AKP hükümeti ile Memur Sen'in kapalı kapılar ardında yaptıkları görüşmeler sonucu belirlendiği toplu sözleşme görüşmelerinin bugüne kadarki toplantılarından yansıyanlar, bu süreç için kullanılan “orta oyunu” tanımlamasının gerçekliğini tekrar tekrar ortaya koydu.

KESK'ten greve hazırlık çağrısı

Günler öncesinden hükümeti uyaran KESK ise, 4688 Sayılı yasada sadece kısmi tadilat yapılması sonucunda oluşturulan yasanın yasaklayıcı ve sınırlayıcı düzenlemelerine rağmen kamu emekçilerinin taleplerinin sözcülüğünü yapmaya devam edeceğini belirterek, fiili ve meşru mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğini vurgulamıştı.

KESK toplu sözleşme sürecine ilişkin taleplerini ise şöyle sıralıyor:

- Çalışma yaşamını ilgilendiren bütün konuların görüşüleceği, her sendikanın kendi üyeleri adına toplu sözleşme imzalayacağı ve anayasal hakkımız olan grevi teminat altına alan bir düzenleme,

- 2012 yılı için en düşük kamu emekçisi maaşının 2.145 TL’ye yükseltilmesini, bu çerçevede tüm kamu emekçilerinin maaşlarına %30 zam yapılmasını,

- Kamuda sözleşmeli, taşeron v.b. farklı statülerdeki güvencesiz çalışmaya son verilmesini ve tüm çalışanların iş güvencesine kavuşturulmasını,

- Her ne ad altında olursa olsun aldığı tüm ek ödemelerin emekli aylığına yansıtılmasını,

- Maaşlarının vergi dilimi artışından etkilenmemesini,

- Ek ödemeleri düzenleyen 666 Sayılı KHK ile yaratılan ücret adaletsizliği ve mağduriyetlerin giderilerek gerçekten eşit işe eşit ücretin ödenmesini,

- Kadın kamu emekçilerine; başta görevde yükselme ve unvan değişikliklerinde olmak üzere çalışma yaşamında uygulanan negatif ayrımcılığa, baskı ve şiddete son verilmesini,

- İdarenin sendikalar ve üyeleri üzerinde çeşitli yöntemlerle uyguladığı baskıların son bulmasını, özgür örgütlenme ortamının sağlanmasını

Toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçlanacağı 21 Mayıs tarihinde uzlaşma sağlanamazsa; Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na başvuru tarihi olan 25 Mayıs'a kadarki süre içerisinde grev hakkını kullanacağını da ilan eden KESK, diğer konfederasyonlara da greve hazırlanma çağrısında bulundu.