SGBP Kadın Koordinasyonu'ndan 8 Mart etkinliği

  • Arşiv
  • |
  • Kategori yok
  • |
  • 11 Mart 2012
  • 21:04

 (11.03.12) - Sendikal Güçbirliği Platformu Kadın Koordinasyonu dün 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü etkinliği gerçekleştirdi.

Kadıköy'deki Aktaş Düğün Salonu'nda yapılan etkinliğe çok sayıda işçi kadın katıldı. Salona, eşdeğerdeki işin eşit ücretlendirilmesini, sendika yönetimlerindeki kadın sayısının arttırılmasını isteyen ve ev içindeki görünmeyen emeğe dikkat çeken pankartlar asıldı.

Etkinlikte Önder Babat Çocuk Korosu çeşitli türküler seslendirdiler. Ardından Hey Tekstil işçisi kadınlar salona “Hey Tekstilde direniş kazanacak!”, “Hey Tekstil işçisi direnişin simgesi!” sloganlarıyla giriş yaptılar. Salondaki emekçi kadınlar da işçileri sloganlarla karşıladılar.

Etkinlik 8 Mart’ın tarihçesini ve SGBP’nin çalışmalarını anlatan sinevizyon gösterimi ile başlatıldı. Ardından SGBP Kadın Koordinasyonu adına, Tek Gıda-İş Sendikası'ndan Neslihan Taşocak Nakaş 8 Mart’ın anlamı ve önemi üzerine konuşma yaptı. Konuşmada kadınların her alanda ilerlemeleri, öne çıkmaları gerektiği vurgulanırken aynı zamanda erkek egemen siteme karşı kadınlar mücadeleye çağrıldı ve tacize, tecavüze, şiddete karşı kadınların bilinçlenmesi örgütlenmesi gerektiğine değinildi. Nakaş, "Şiddetsiz yaşam istiyoruz" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Hava-İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Simay Çekem ise AKP'yi eleştirdi, Başbakan Erdoğan'ın "3 çocuk doğurun" sözüne tepki gösterdi. AKP'nin 'ılımlı İslam'la ülkeyi kaosa sürüklediğini ifade eden Çekem, İdris Naim Şahin'in sanatçıları hedef gösteren açıklamalarını da kınadı.

Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel-İş Sendikaları Federasyonu (ICEM) Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Sorumlusu Carol Bruce konuşma yaptı. Bruce, kadınların çoğunun ailede kötü muameleye maruz kaldığını, şiddete, tecavüze ve cinayete mağruz kaldığını, bunun içinse kadınların uluslarası düzlemde örgütlenmesi için çalışmalar yapmalarının gerekliliğine değindi.

Direnişteki Hey Tekstil, Savranoğlu, Billur Tuz ve Kampana işçileri de etkinliğe katılarak 8 Mart’ı yaratan kadınları ve etkinliğe katılanları selamlayarak konuşmalar yaptılar. Hey Tekstil işçileri adına konuşma yapan Melek Sönmez, 33 gündür direndiklerini, direnişte yaşadıklarını, öğrendiklerini ve dostlarını düşmanlarını direniş sürecinde gördüklerini anlattı.

Kampana işçileri adına konuşma yapan Dilek Gül de “Bizler Kapmapana işçileri olarak 355 gündür her türlü zorluğa rağmen direniyoruz. Bizler kadın işçileriz. Ucuz işgücü olarak görülen, işten ilk atılan, nasılsa tepki vermez denilen, asgari ücretin bile altında çalışmak zorunda bırakılan kadın işçileriz. Ama bizler mücadele eden, bütün bu kötü koşullara karşı örgütlenen, bize dayatılan her türlü baskıya sesini çıkaran, söyleyecek sözü olan direnişçi kadın işçileriz. Kadınların ancak mücadeleyle özgürleşeceğini biliyoruz” dedi.

Billur Tuz işçileri adına konuşma yapan Nuriye ise “8 Mart baskıya, sömürüye ve eşitsizliğe karşı tekstil işçisi kadınları tüm kadınlar adına tarihe kazandırdıkları gündür. Biz kadınlar aslında kurtuluş mücadelesinde, yürünmesi gereken yolu da gösteriyoruz. 'Kadınları kazanan kazanır' düşüncesiyle, kadınların oynayacağı rolün önemini biliyoruz. Novamed kadınları, Tekel işçisi kadınlar, bugün direnen biz Billur Tuz işçisi kadınlar, Savranoğlu işçisi kadınlar ve diğer direnişçi kadın işçiler, kadınların mücadelesine ışık tutmaya devam edeceklerdir” dedi.

Savranoğlu direnişçilerinden Sevim de 8 Mart’ın anlamına değinerek kendi mücadele süreçlerini anlattı.

Etkinlik şiir dinletisi ve Feryal Önal’ın müzik dinletisiyle sona erdi.

Etkinlikte sık sık “Şiddete, tacize, mobbinge hayır!”, “Güvenceli iş, şiddetsiz yaşam istiyoruz!” ve “Yaşasın kadın dayanışması!” sloganları atıldı. Sefaköy’de Desa Fabrikası önünde 352 gün direnen ve kazanan Emine Arslan’da selamlandı.

Etkinliğe yaklaşık 500 kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul