Sendikal Güç Birliği Platformu’ndan iş bırakma!

  • Arşiv
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 16 Ekim 2012
  • 11:24

"Yasakçı yasa istemiyoruz"

(16.10.12) – Toplu İş İlişkileri Yasası’na karşı eylemler tepkiler sürüyor. Dün karşı Nakliyat-İş üyesi yüzlerce işçinin gerçekleştirdiği iş bırakma eyleminin ardından bugün de Sendikal Güç Birliği Platformu bileşenleri bir saatlik iş bırakma eylemi ve kitlesel eylemler yaptı. İstanbul’da işçiler Taksim meydanı’nda buluşurken İzmir’de Konak’ta yürüyüş düzenlendi.

İstanbul:

SGBP'nin Türkiye genelinde yaptığı eylemlerin İstanbul’daki adresi Taksim Meydanı oldu. İş bırakmanın ardından, SGBP bileşeni Hava-İş, Deri-İş, TÜMTİS, Belediye-İş ve Petrol-İş üyesi işçiler Galatasaray Lisesi önünde biraraya geldi. Toplanmanın ardından kortejler oluşturularak sloganlar eşliğinde Taksim Meydanı’na yüründü. En önde “Yasakçı ve işçi düşmanı 'Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi' kanununa HAYIR” pankartının açıldığı yürüyüşte sendikalar kendi pankartlarını açarak sıralandılar.

Esenyurt’ta direnişlerini sürdüren TÜMTİS üyesi DHL işçileri de eylemde yerlerini aldılar. Sendikaların yanısıra BDSP ve ESP de katılarak eyleme destek verdi.

Kenan Öztürk: Tasarı çekilene kadar alanlardayız!

Yürüyüşün ardından kısa bir açıklama yapan SGBP Sözcüsü ve TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, mecliste görüşülen "Toplu İş İlişkileri" yasasına karşı tüm Türkiye’de iş bıraktıklarını, 6 ilde ise eş zamanlı olarak oturma eylemi yaptıklarını belirtti. Tasarı geri çekilene kadar mücadele edeceklerini vurgulayan Öztürk, yasakçı, işçi düşmanı yasaya izin vermeyeceklerini dile getirdi. Konuşmanın ardından oturma eylemine geçildi.

Eylemde “Birleşe birleşe kazanacağız!”, “AKP yasanı al başına çal!”, “Gün gelecek devran dönecek AKP işçiye hesap verecek!”, “Yasakçı yasa istemiyoruz” sloganları atılıyor. İşçiler sloganlar, alkışlar ve ıslıklarla tasarıyı protesto ediyorlar. Ayrıca yasa ve hükümet karşıtı dövizler de dikkat çekiyor.

Oturma eylemi sırasında işçiler halaylar çekerek bekleyişlerini sürdürdü. Halayların ardından Atila Ayçin bir konuşma yaptı ve 6 ilde yapılan oturma eylemlerinin sona erdiğini açıkladı.

Ayçin kapanış konuşmasında bu yasanın ardından tazminat hakkı, bölgesel asgari ücret, işçi büroları gibi "Ulusal İstihdam Strateji"nin içerisinde yer alan kölelik saldırılarının geleceğini belirtti. Toplu İş İlişkileri Yasası’nı protokollere imza atarak kabul eden Türk İş ve Hak İş'i kınadıklarını belirten Ayçin, sadece sendika merkez yöneticilerinin bilgisi dahilinde imza atıldığını, bunun işçi sınıfına ihanet etmek ve satış anlamına geldiğini vurguladı.

Hükümete de seslenen Ayçin, işçi haklarını koruyan sendikaların, siyasetçilerin, kurumların olduğunu, işçileri sırça köşklerde oturan, satın alınan üç beş sendikacı değil, alanlarda mücadele edenlerin temsil ettiğini belirtti.

Eylem "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz!" sloganları ile sona erdi.

İzmir:

Eş zamanlı yapılan eylemliliklerin İzmir ayağı saat 13.00'te Gümrük Telekom önünde işçilerin toplanmasıyla başladı. Buradan Eski Sümerbank önüne yüründü.

“Kıdem tazminatı ve sendikal haklarımızı gasp eden bu yasayı kabul etmiyoruz. Sendikal Güç Birliği Platformu” pankartı açıldığı yürüyüş boyunca coşkulu sloganlar eksik olmadı. Ortak pankartın arkasında sendikalar kendi flamalarıyla yer aldılar.

Sümerbank önüne gelindikten sonra SGBP dönem sözcüsü TÜMTİS Sendikası Şube Sekreteri Cafer Kömürcü bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Kömürcü açıklamada, aylardır toplu sözleşme haklarının gasp edildiği, yetki işlemlerinin dondurulduğunu söyledi. İşverenlerin dikte ettirdiği yasanın jet hızıyla meclisten geçirilmeye çalışılmasını eleştiren Kömürcü 12 Eylül 2010 günü referandumunda olduğu gibi kitlelerin kandırıldığını ifade etti.

Çıkacak yasanın işçinin lehine olmadığı, barajlarla sendikaların bitirilmek istendiği, grev yasaklarıyla işçinin üretimden gelen gücünün gasp edildiği vurgulandı. Konuşmada ayrıca yasanın çıkmasına destek veren Hak-İş ve Türk-İş yöneticileri eleştirildi.

Kömürcü açıklamayı şu sözlerle bitirdi: “Biz SGBP olarak işçi sınıfımızın mücadeleden yana özgürlükleri ve hakları savunan tüm kesimleriyle dayanışma içinde üzerimize düşen tarihi sorumluluğu yerine getirmeye  devam ediyoruz, edeceğiz. Bizim gücümüz tarihsel haklılığımızdan ve üyelerimizin iradesinden kaynaklıdır. Hep birlikte bu iradeye sahip çıkalım haklı davamızı her koşulda savunalım. Daha önce 12 Eylül'ün hak düşmanı yasalarını nasıl mücadelemizle hükümsüz hale getirdiysek önümüze konan yeni ucube yasayı da öyle aşıp geçeceğiz.”

Açıklamada ayrıca SGBP eylemi çerçevesinde sabah belediyelerde, Petkim'de, Tüpraş'ta, UPS'de, Ambarlar'da, özel sektörde örgütlü olan tütün fabrikalarında ve deri fabrikalarında bildiri okunduğu ve işe 1 saat geç başlandığı, örgütlü olan yerlerde %100 katılım sağlandığı belirtildi.

Basın metninin okunmasından sonra oturma eylemine geçildi.

Eyleme BDSP'de destek verdi. Sınıf devrimcileri eylemde Kızıl bayrak gazetesi satışı ile 3 Kasım günü yapılacak olan “İşçilerin birliği, halkların kardeşliği” etkinliğine çağrı bildirilerini dağıtımını gerçekleştirdiler.

Bursa

Bursa'da, sabah iş girişlerinde saldırı yasasını protesto etmek amacıyla bildiri okuyan SGBP bileşeni sendikalar akşam saatlerinde de oturma eylemi yaptı.

Fomara Meydanı’nda toplanan birlik bileşenleri “İşçi düşmanı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununa hayır” pankartı açtılar. Alkış ve sloganlarla yasa tasarısının geri çekilmesini istediler. Eylemde ayrıca bu gaspçı yasaya onay veren Türk-İş yönetimi “Satılık Türk-İş istemiyoruz!” sloganıyla protesto edildi.

Basın açıklamasını TÜMTİS Şube Başkanı Özdemir Aslan yaptı. Yasanın sendikasızlaştırma yasası olduğunu, işçilerin haklarını geriye götürdüğünü, sendikal güvencelerin zayıflatıldığını söyledi. Türk-İş ve Hak-İş yöneticilerine seslenerek “Bu yasanın meşrulaşmasını siz sağladınız. Kapalı kapılar ardında işçilerin iradesini hiçe sayarak kişisel pazarlıklarla tavizler verdiniz. Türkiye işçi sınıfı bu yaptıklarınızı unutmayacaktır” dedi. Sendikal Güçbirliği Platformu’nun üzerine düşen sorumluluğu yerine getireceğini bildirdi.

Konuşma sırasında AKP ve sendika ağalarını hedef alan sloganlar atıldı. Aralarda yapılan konuşmalarda da Suriye’ye yönelik saldırganlık protesto edildi. ABD karşıtı sloganlar atıldı.

Basın açıklamasının ardından geç saatlere kadar süren bir oturma eylemi yapıldı.

Eyleme katılımın ana ağırlığını TÜMTİS üyeleri oluştururken, Petrol-İş, Kristal-İş, Tez Koop-İş temsili olarak katıldılar. BDSP, KESK, ÖDP ve Gençlik Muhalefeti de eyleme destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul-İzmir-Bursa