Sağlık Hakkı Meclisleri toplandı

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 11 Mart 2012
  • 20:06

(11.03.12) - “Büyük Buluşma” adıyla haftalar öncesinden duyurusu yapılan Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi, bugün Ankara Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen bir etkinlikle kuruldu. Sağlıkta dönüşüm projeleriyle sağlık alanına dönük saldırıların işlendiği etkinlikte GSS gibi saldırı yasalarının geri çekilmesi talebi yükseltidi. Türkiye'nin dört bir yanından katılımların olduğu meclise CHP'li ve BDP'li milletvekilleri, DİSK, KESK, TMMOB ve birçok siyasi parti, sendika, ilerici ve devrimci kurum katıldı.

Ankara'dan meclise katılım sağlayan güçler 10.30'da Anadolu Gösteri Merkezi'nin önünde toplanarak etkinliğin olduğu salona kadar yürüyüş gerçekleştirdiler. Yaklaşık 1000 kişinin katıldığı yürüyüşte Ankara Sağlık Hakkı Meclisi, Mamak Sağlık Hakkı Meclisi, Ankara Hekim Meclisi ve Türkiye Psikiyatrlar Derneği pankartları taşındı.

Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi'ne, Ankara Tıp Sağlıkçılar Meclisi, “Sağlık hakkı için alandayız; yasta değil isyandayız” pankartıyla Niğde Sağlık Hakkı Meclisi, “Herkese ücretsiz, eşit , nitelikli, ulaşılabilir sağlık hakkı istiyoruz” pankartıyla Samsun Sağlık Hakkı Meclisi, Ankara Hekim Meclisi, Ankara Sağlık Hakkı Meclisi, Hacettepe Sağlık Çalışanları Meclisi, Mamak Sağlık Hakkı Meclisi, Emekli Hakları Meclisi, Edirne Sağlık Hakkı Meclisi, Bursa Tabip Odası, Adana Tabip Odası, Eskişehir Sağlık Hakkı Meclisi, SES Niğde Şubesi, Mersin Sağlık Hakkı Meclisi, Batman Sağlık Hakkı Meclisi, “Taşeron sistemine son verilsin. Herkese güvenli iş, güvenceli gelecek” pankartıyla Taşeron İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Aydın Sağlık Hakkı Meclisi katılım sağladı.

Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi, saat 11.00'de açılış konuşmasıyla başladı. Konuşmada etkinliğin çağrıcısı olan kurumlar ve katılımcılar selamlandı.Ayrıca etkinliğe katılım sağlayan tüm kurum ve kişilerin isimleri tek tek okunarak teşekkür edildi. Daha sonra “ Bize yalan söylediler” isimli belgeselin gösterimine geçildi. Belgeselde sağlıkta dönüşüm politikaları üzerinden sağlık hakkına yönelen saldırılar anlatıldı. Ayrıca 1 Ocak 2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren GSS'nin kapsamı ve uygulanması hakkında bilgi verildi.

Ardından kürsüye çağrıcı örgütler adına TTB Merkez Konseyi Üyesi Eriş Bilaloğlu davet edildi. Bilaloğlu, etkinliği örgütleyen kurumlar adına yaptığı konuşmasına “Evet kar-kış demediniz, geldiniz. Kış sizi-bizi hepimizi yordu, yorulduk. Türkiye ağır bir kış geçirdi-geçiriyor; kış uzadı, kötü hava koşulları uzun sürdü. Ama işte artık bahar geldi-geliyor, bahar gelecek. Bunu biliyoruz, biliyorduk elbette. Ama asıl baharı biz getireceğiz” sözleriyle başladı. Türkiye'ye baharı getirmeye gelen; eşit, ücretsiz, ulaşılabilir ve nitelikli sağlık hizmeti herkese lazım diyen; dayanışmayı, mücadeleyi büyütmeye gelen herkese teşekkür etti. Daha sonra sağlık hakkı meclisleri hakkında bilgi veren Bilaloğlu, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Ne yapacak sağlık hakkı meclisleri? Bu açılış töreni. Bugün az konuşacağız, çünkü açılış töreni. Sonra hem çok konuşacağız hem de konuştuğumuzdan çok çok daha fazla iş yapacağız.”

Etkinliğe katılan herkesi yerellerine döndüğünde komşusuna, arkadaşına sağlıkta yıkım politikasını anlatmaya çağıran Bilaloğlu, konuşmasını “İnsan olarak doğduk, insan gibi yaşayacağız. Evet önce bizi görmeleri, duymaları lazım. Hep birlikte, en güçlü bir şekilde söyleyelim, sağlık haktır diyelim. Her yerden duysunlar; tam zamanı şimdi: Sağlık haktır, sağlık haktır, sağlık haktır!” sözleriyle sonlandırdı.

Eriş Bilaloğlu'nun konuşmasının ardından 38 ilde kurulan sağlık hakkı meclislerinin isimleri okundu ve “Sağlık Reformu” nun oylamasına geçildi. Sağlık Reformu okunarak oylamaya sunuldu ve reform oybirliği ile reddedildi. Bu oylamanın ardından Sağlık Hakkı Meclisi'nin ortaya koyduğu taleplerin oylanmasına geçildi. Bu talepler ise oybirliği ile kabul edildi.

Oylamaların ardından meclise kısa bir ara verildi. Bu arada Çankaya Belediyesi HoyTur Halk Oyunları Ekibi'nin sunduğu gösteri ilgi ve beğeniyle izlendi. Gösterinin ardından meclis kaldığı yerden devam etti. Sincan'da tutuklu bulunan SES üyelerinin etkinliğe gönderdiği mesaj alkış ve sloganlarla karşılandı.

Sonrasında İl Sağlık Hakkı Meclisleri sözcülerine söz verildi. Bu bölümde meclis üyeleri etkinliği selamlayan konuşmalar yaptılar ve önerilerde bulundular. Bu bölümde ayrıca İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi taşeron işçileri ve Billur Tuz direnişçileri de konuşma yaptılar.

Tüm konuşmaların ardından SES Genel Başkanı Çetin Erdolu tarafından sonuç bildirgesi okundu. Sağlık Hakkı Meclisi tarafından oluşturulan bildirgede birleşik mücadelenin önemine vurgu yapıldı. Açılış töreninde oylanan maddeler sıralandı ve bu talepler için (eşit, ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir sağlık hakkı, GSS'nin geri çekilmesi vb.) mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. Ayrıca 14 Mart Tıp Bayramı'nda Ankara'da Sağlık Bakanlığı önünde diğer illerde ise sağlık müdürlükleri önünde eylemli bir süreç örgütleme kararı alındı. Yerellerde yürütülecek çalışmaların (imza kampanyası, eylem-miting, referandum vb.) önemine de değinilen bildirge birkez daha birleşik mücadele çağrısıyla son buldu.

Sonuç bildirgesinin okunmasının ardından Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi, Hacettepe Band Grubu'nun söylediği coşkulu ezgilerle son buldu.

Etkinlikten notlar:

* Meclise yaklaşık 1500 kişi katıldı. Ancak katılımın sürekli azaldığı gözlendi.

* Billur Tuz direnişçilerinin yanından Çapa Tıp Fakültesi taşeron işçileri de seslerini kürsüden duyurma imkanı buldular. Çapa Tıp Fakültesi işçileri ayrıca süreçlerini anlatan bildirilerin dağıtımını yaptılar.

* Etkinliğin yapıldığı salonda “Sağlık Haktır/ Büyük Sağlık Hakkı Meclisi” yazılı pankartların yanı sıra “Herkese eşit, parasız, nitelikli, sağlık hizmeti için birleşik mücadele” ve “Bize yalan sölediler, sağlık sistemi soygun sistemine dönüştü” yazılı pankartlar da asılıydı.

* Etkinlikte “Sağlık haktır satılamaz!”, “Susma haykır sağlık haktır”, “AKP sağlığa zararlıdır”, “Sağlıkta ticaret ölüm demektir” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara