'Okul Sütü' fiyaskosu

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • 03 Mayıs 2012
  • 11:52

(03.05.12) – 'Okul Sütü Projesi' fiyaskoyla sonuçlanan sermaye hükümeti AKP, çocukların sağlığıyla oynamaya devam ediyor. Proje kapsamındaki süt dağıtımında ikinci günde yine çocuklar hastanelik oldu.

Adana'nın Kozan ilçesinde, ''Okul Sütü Projesi'' kapsamında dağıtılan sütlerden içen 18 öğrenci, mide ağrısı ve bulantı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı.

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, ''Okul Sütü Projesi'' kapsamında dağıtılan sütlerden içen ilköğretim okulu öğrencilerinden 5'i mide bulantısı ve karın ağrısı şikayeti ile hastaneye götürüldü.

Bitlis merkez ve Tatvan ile Ahlat ilçelerinde süt dağıtımının ardından rahatsızlanan 44 öğrenci hastaneye kaldırıldı.

Antep'te, 3 okulda süt dağıtımı sonrasında rahatsızlanan 80 öğrenci hastanelerde tedavi altına alındı.

TTB'den açıklama

Sütün, içme aşamasına gelinmeden önce mutlaka çeşitli işlemlerden (pastörizasyon, kaynatma, sterilizasyon vb) geçirilerek mikrobiyolojik açıdan içilebilir durma getirilmesi gereken bir besin maddesi olduğunu hatırlatan Türk Tabipleri Birliği (TTB), sorumluların ortaya çıkarılmasını istedi.

TTB şu hatırlatmalarda bulundu: “Sağlıklı süt, üretim, saklama/taşıma/depolama/dağıtım ve tüketim aşamalarında hijyen ve gıda güvenliği kurallarına uyulmasını gerektirir. Aksi halde sağlık kaynağı olan süt, hastalık kaynağı haline gelebilir. Sütler başta mikroplar olmak üzere, kimyasal ve fiziksel bir çok madde ve etkenle kirlenebilir. Hayvan bakımı ve beslenmesinde kullanılan ilaçlar, yemlerdeki aflatoksin vb toksik maddeler, ağır metaller, katkı maddeleri vb. süte geçebilmektedir. Sütle bulaşan bir çok mikrobiyolojik etken vardır. Bunlar virüsler, bakteriler, parazitler başlıklarında sınıflandırılmaktadır ve sığır veremi, brusella bu etkenlerle oluşan hastalıkların belli başlılarıdır. E.coli, Staphylococcus, Streptococcus, lactobasiller, bacillius cinsi bakteriler, psödomonas cinsi bakteriler vb. gibi bakteriler sütle bulaşabilmekte ve çeşitli hastalıklara yol açabilmektedir. Bu etkenlerin her biri süt alındıktan sonra farklı sürelerde hastalık oluşturmaktadırlar. Sütte mikrobiyolojik etkenler, hayvandan, sağım aletlerinden, depolanma tanklarından, imalathanelerde kullanılan kirli sulardan, sütün tüketiciye kadar ulaştırılması, saklanması, bekletilmesi ve işlemden geçirilmesi süreçlerinden kaynaklanarak hastalık yapabilmektedirler. Sütlerin tüketiciye ulaşana kadar da uygun koşullarda saklanması, tüketim süresi aşılmadan tüketilmesi gerekir.”

AKP hükümetinin, “okul sütü projesi”ni yüzüne gözüne bulaştırdığını vurgulayan TTB, zehirlenmelerin yaşandığı okullara dağıtılan bu sütleri teslim eden firmalar ve kabul süreçlerinde yer alan kamu görevlileri ile ilgili soruşturmaların ivedilikle yapılmasının yanı sıra bu konunun siyasal sorumlularını gereğini yapmaya davet etti.