Köln’de 1 Mayıs!

  • Arşiv
  • |
  • Avrupa
  • |
  • Sosyal mücadele
  • |
  • 01 Mayıs 2007
  • 19:43

(01.05.07) - 2007 1 Mayıs’ı Almanya’da, başta büyük kentleler olmak üzere yapılan yüzlerce yürüyüş ve mitingle kutlandı.

Almanya’da işçi ve emekçiler 2007 bir Mayıs’ını yaşam standartları daha da ağırlaşmış olarak karşıladılar. Emeklilik yaşı 67’ye çıkarılarak mezarda emekliliğin dayatılması, emekçilerden alınan vergilerin %3 arttırılması, hemen tüm eyaletlerde üniversitelerin paralı hale gelmesi, işyerlerinin daha çok tasfiye edilmesi ve başka ülkelere taşınması tehdidiyle işçilere kölelik koşullarının dayatılması, yeni anti-terör yasaları vb. saldırılar altında karşılandı bu 1 Mayıs’ı.

Böylesine ağır sosyal ve siyasal hak gasplarının gündemde olduğu bir dönemde 1 Mayıs’a katılımın en azından geçen seneden daha fazla olması beklenirdi. Fakat maalesef  bu gerçekleşmedi. Çünkü  Almanya’da 1 Mayıslar’ın tek organizatörü hala DGB (Alman Sendikalar Birliği)’dir.

DGB, bu 1 Mayıs’ta da hiçbir ön hazırlık yapmadı. Yasak savma kabilinden yayınladıkları bir bildirinin dışında hiçbir çaba göstermedi. Öyle ki bazı işyerlerine, 1 Mayıs’ın nerede ve nasıl yapılacağına dair sendikaların çağrıları bile ulaşmadı. Tablo böyle olunca 1 Mayıs’a sadece ilerici, bilinçli ve politik duyarlılığa sahip sınırlı sayıdaki işçinin dışında katılım gerçekleşmemekte, işçi ve emekçiler bugünü bir tatil günü olarak algılamaktadırlar.

DGB’nin bu seneki sloganı ise, “Sen fazla kazandın!’’dı. Kapitalistleri sahiplenen bu sloganla adeta kârlarını işçilerle ‘’paylaşmasını’’ rica ettiler. Bu pasif ve liberal sloganın damgasını vurduğu 1 Mayıs doğal olarak tarihsel, devrimci ve güncel özünden ve öneminden uzak, bir karnaval havasında kutlandı.

Köln’de, DGB’nin yanısıra yerli ve göçmen devrimci-demokrat parti ve örgütler cephesinde de bir ön hazırlık çalışması yapılmadı. Önceki yıllarda afiş, bildiri ve panel vb. araçlarla ön hazırlık çalışması yapan grupların, bu yıl bu anlamda hiçbir çabaları gözlenmedi. Yaşanan bu atelet durumu, Köln’de 1 Mayıs atmosferini zayıflattı ve katılımı sınırlı kalmasına yolaçtı.

Köln’deki yürüyüş her zamanki gibi DGB binasının önünde kitlenin toplanmasının ardından saat 11.00’de başladı. Köln’deki yürüyüşe 3 binin üzerinde kişi katıldı.

Yürüyüşün en önünde DGB’nin “1 Mayıs” şiarının yazılı olduğu pankart taşındı. Onu, çeşitli sendikalarda örgütlü işçi kortejleri takip etti. Türkiyeli devrimci yapılar ise yürüyüş kolunun arka tarafında bir blok halinde yürüdüler.

1 Mayıs çalışması için merkezi düzeyde beş demokratik kitle örgütü ( Bir-Kar, ATİK, ADHK, AvEG-Kon, Yaşanacak Dünya Gazetesi) ortak afiş ve bildiri çıkardılar. Bu ortak çalışma yürüyüşe de yansıdı, üç dilden (Türkçe, Almanca, Kürtçe) “Yaşasın 1 Mayıs!’’ ortak pankartının ardından her yapı kendi pankart ve flamalarıyla yürüdü.

Türkiyeli devrimci parti ve örgütlerden TKP/ML, MKP, MLKP, TİKB, Devrimci Kurtuluş ve HÖC, DDİF, Halk Kültür Merkezi demokratik kitle örgütleri pankartlarıyla katıldılar. Türkiyeli devrimciler her zamanki gibi yürüyüş kolunun yarıya yakınını teşkil ederken; sloganları, marşları ve davul-zurna eşliğindeki halayları ile 1 Mayıs’a coşku kattılar. Yürüyüş kolunun önünde yer alan ses cihazı ise bunu ayrıca güçlendirdi. Türkiyeli grupların katılımında nispi bir artış olduğu gözlendi.

Yerli devrimci partilerden ise en belirgin katılımı DKP ve MLPD sağladı. Yanı sıra irili-ufaklı çok sayıda devrimci-demokratik çevre pankartlarıyla katıldılar. Bunların dışında İranlı devrimciler de birkaç gruba ait pankartlarıyla yürüyüşe katılmaları anlamlıydı.

Uzun bir güzergahtan geçerek sürdürülen yürüyüş, her zamanki gibi Heumarkt alanında sona erdi. Sendikalı işçilerin büyük bir kısmı yürüyüşe katılmadan miting alanına gitmeyi tercih ettiler. Miting yerinde toplam katılımın 8 bin civarında olduğu açıklandı. Mitingde çeşitli sendika ve siyasal platform adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda, işçi ve emekçilerin de bildiği ve yaşanan sorunlar çok yerinde tespit edilmesine rağmen, yine her zamanki gibi çözüm yolları konusu çok bilinçli olarak es geçildi. Bu yüzden de konuşmalara ilgi zayıf kaldı ve emekçilerin büyük kısmı alana girdikten kısa süre sonra ayrıldı. Konuşmalarda emeklilik yaşı, vergi artırımları, düşük ücretler,işyerlerinin yok edilmesi, çalışma koşullarının ağırlaştırılması, ırkçılık ve militarizm, yurtdışına asker gönderme konuları öne çıktı

Biz komünistler, yürüyüşe en önde Almanca açılımlı TKİP pankartı, ardından ise üzerinde “Sosyal hak gasplarına, ırkçılığa ve savaşa karşı; işçilerin birliği halkların kardeşliği!/Bir-Kar” imzalı iki pankart ve yaklaşık 50 kişilik bir kortejle katıldık. Alanda “İşsizliğe, hak gasplarına ve emperyalist savaşa karşı, tütün ülkelerin işçileri birleşiniz!/TKİP-YDÖ” imzalı bildirileri yaygınca dağıttık.

Köln’ün belli başlı yerlerine üzerinde “İşsizliğe, hak gasplarına ve emperyalist savaşa karşı, bütün ülkelerin işçileri birleşiniz!/TKİP-YDÖ” imzalı afişlerimizi yaygınca yaptık. Yine her zamanki gibi Ford fabrikasında bildirilerimizi yaygınca dağıttık.

Köln TKİP taraftarları