Kiğılı davasında ilk duruşma

  • Arşiv
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 14 Kasım 2012
  • 10:20

(14.11.12) - 20 Temmuz 2012 tarihinde işten çıkartılan Kiğılı işçisi Didem Sorhun, keyfi çıkartmaya karşı direnişe başlayarak, dava açmıştı. İşe geri dönmek için açtığı davanın ilk duruşması bugün Bakırköy Adliyesi'nde görüldü.

Duruşma çıkışında adliye önünde gerçekleştirilen basın açıklamasında, işten atılma sürecini aktaran Sorhun, Kiğılı'daki baskı, tehdit ve sömürüye karşı çıkması nedeni ile keyfi şekilde atıldığını, işe geri dönmek için de direnişe başladığını vurguladı.

3 aydan fazladır direnişini sürdürdüğünü belirten Sorhun, direnişinin çalışan kadın arkadaşlarına örnek olduğunu ve fabrikada kadın arkadaşlarının artık baskı ve tehditlere karşı koyduklarını ifade etti. Direnişinin etkisinden korkan Kiğılı patronunun, direnişini karalamaya çalıştığını, tehdit mektubu yolladığını, buna karşın kararlı bir şekilde sesini yükselttiğini, dava açtığını ve şuan direnişte olan diğer sınıf kardeşleriyle ortak mücadele yürüttüğünü belirtti.

Mahkemelerin sermaye sınıfının çıkardığı yasalarla işlediğini, gerçek kazanımın ancak fiili-meşru direnişlerle kazanılabileceğini, davalarında yükseltilen bu mücadelenin güçlülüğü ile belirleneceğini belirten Sorhun, kazanana kadar mücadeleyi büyüteceğini vurgulayarak açıklamasını sonlandırdı.

Avukat Gülvin Aydın, duruşma hakkında bir konuşma yaptı. Dava açabilmek için istenen başvuru miktarının yükseltildiğini hatırlatarak söze başlayan Aydın, bunun da işçilerin haklarını aramada önlerine konmuş bir engel olduğuna işaret etti. Aydın, bu duruma karşı adli yardım talep ettiklerini ve davada eksik belgelerin olduğu gerekçe gösterilerek, davanın 4 Şubat 2013 ertelendiğini söyledi.

Avukat Aydın, duruşmayı aktararak, değişen yasaların emekçilerin çıkarlarına olmadığına vurgu yaptı, direnişlerin davaların görüldüğü zamanlarda da sürdürülmesinin davalar açısından belirleyici olduğunu, her alanda işçiler lehine kazanımın işçilerin ortak mücadelesinden geçtiğine işaret etti.

Hey Tekstil işçisi Zeki Gördeğir de söz alarak, kendilerinin de TOBB Kadın Girişimciler Başkanı Aynur ve Süreyya Bektaş'a karşı haklarını almak için direndiklerini hatırlatarak, direnişlerin ortaklaşmasının önemine işaret etti. Başarılı olana kadar direnişi sürdüreceğini, dayanışmanın da kazanımlar için belirleyici olduğunu söyleyen Gördeğir, kendilerine desteği eksik etmeyen Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu ve Devrimci İşçi Hareketine teşekkür etti.

"İşimi geri istiyorum / Direnişçi Kiğılı İşçisi" pankartının açıldığı eylemde, "Zafer direnen emekçinin olacak!", "Kiğılı’ya boykot direnişe destek!", "Yaşasın sınıf dayanışması!" sloganları ile son buldu. Eyleme Hey Tekstil, BEDAŞ işçileri ve Devrimci İşçi Hareketi katılarak destek verdi.

Kızıl Bayrak / İstanbul