Kadınlar ölüm istemiyor!

  • Arşiv
  • |
  • Siyasal Gündem
  • |
  • Eylem/etkinlik
  • |
  • 31 Ekim 2012
  • 20:24

(31.10.12) – Açlık grevlerinin 50. gününde dayanışma eylemleri devam ediyor. Açlık Grevindekilerle Kadın Dayanışma İnisiyatifi, bugün Taksim Tramvay Durağı'nda gerçekleştirdiği oturma eylemiyle açlık grevindekilerin sesinin duyulması çağrısı yaptı.

Eylemde “Açlık grevlerinin sesini duyun çözüm istiyoruz!” pankartı açılırken açlık grevlerine dikkat çeken dövizler taşındı. Eylemde “Ölüm değil çözüm istiyoruz!”, “Kadınlar ölüm istemiyor!”, “İçerde dışarda hücreleri parçala!” ve Kürtçe sloganlar sıklıkla atıldı.

Eylemde ilk olarak açlık grevindeki kadın tutsakların isimleri sayıldı. Toplamda 88 kadın siyasi tutsağın açlık grevi eylemine katıldığı bilgisi aktarıldı.

Tutsaklardan Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde kalan Ayşe Güney'in mektubu okunarak eyleme başlandı. Mektubu İlkay Akkaya okudu. Güney'in mektubunda "biz içerde siz dışarda mücadele ederek kazanacağız" dendi. İlkay Akkaya mektubu okuduktan sonra kendisine söylenecek çok söz kalmadığını, iki halkın arasındaki köprünün yıkılmasına toplumun sessiz kalmaması gerektiğini söyledi. Akkaya, sözlerini Adıyaman türküsünü seslendirerek bitirdi.

Akkaya'nın ardından basın açıklamasını Avukat Filiz Kerestecioğlu okudu. Kerestecioğlu, 30 yıldır süren savaşa en çok kadınların karşı koyduğunu, 30 yıldır “savaşa hayır, barış hemen şimdi” dediklerini belirterek şunları ifade etti: “Operasyonların derhal durdurulmasını, silahların susmasını, Kürt halkı üzerindeki ayrımcılığın kaldırılmasını, Anadilde Eğitim Hakkı'nın anayasal güvenceye kavuşturulmasını istedik ve bunun barışın ön koşulu olduğunu söyledik.”

50. gününe giren açlık grevi eylemine dikkat çekilerek ölümler yaşanmadan çözüm üretilmesi gerektiği ifade edildi. Açıklamada kadınlar olarak “ayrımcılığa uğramadan, şiddetsiz hayatlar yaşamak, militarist, erkek egemen olmayan sesler duymak istiyoruz” dendi.

Basın açıklamasının okunmasının ardından Emeğe Ezgi grubundan kadın sanatçı söz aldı. Beritanlar'ı, Zilanlar'ı yaratan mücadelenin daha nice kadınları yaratacağını ifade ettikten sonra Beritan için yazılmış bir ezgiyi okudu.

HDK İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de eylemde bir konuşma gerçekleştirerek açlık grevindeki kadın tutsakların büyük bir bölümünü yakından tanıdığını, birçoğuyla Kadın Meclisi çalışmalarında yan yana olduğunu belirtti. Tuncel, “Kadınların değiştirecek gücü var” diyerek açlık grevindeki kadınların amaçlarına değindi. Taleplerin karşılanabilir olduğunu belirten Tuncel, Diyarbakır Hapishanesi'nde kalan tutsaklara dikkat çekerek gerillaya çıkmış, yıllarca cezaevinde kalmış fakat demokratik alanda mücadelede ısrar ettiklerine değinerek 'ya Kandil ya meclis' denmesinin riyakarlık olduğunu ifade etti.

Eylem, avukatlardan kadın tutsakların sağlık durumu hakkında bilgi verilmesiyle devam etti. Baş dönmesinden burun kanamasına kadar çeşitli belirtilerin sıklaştığı bilgisi verilirken, her geçen gün daha yoğun belirtilerin açığa çıktığı, tutsakların tamamında 6-7 kilo kaybı yaşandığı aktarıldı.

Kadın tutsakların sağlık durumu paylaşıldıktan sonra Benezir Coşkun Diyarbakır Hapishanesi'nden Sara Aktaş'ın mektubunu okudu.

Sosyalist Kadın Meclisi adına yapılan konuşmada ilk Ölüm Orucu şehidi Ayça İdil Erkmen'den bahsedildi. Kadınların mücadelesine vurgu yapılırken günlerdir sokaklarda olunduğu, Bakırköy Hapishanesi önünde Okmeydanı'nda ve şimdi de burada oldukları ifade edildi.

Eylemi örgütleyen kurumlardan kadınların konuşmalarıyla eylem bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul