Kadıköy'de devrimci 8 Mart mitingi

  • Arşiv
  • |
  • Kadın Sorunu
  • |
  • Kadın-Türkiye
  • |
  • Emekçi kadın
  • |
  • 10 Mart 2012
  • 18:13

Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde!”


(10.03.12) – 8 Mart'ın kızıl tarihine ve sınıfsal özüne sahip çıkan işçi ve emekçi kadınlar, ilerici ve devrimci güçler 10 Mart Cumartesi günü İstanbul Kadıköy'de gerçekleştirilen devrimci 8 Mart mitinginde buluştular.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün 102. yılında örgütlenen mitingde eşit, sömürüsüz bir dünya için örgütlenme ve mücadele etme çağrısı yapıldı.
Kadının kurtuluşunun devrim ve sosyalizmde olduğu vurgusu, taşınan pankartlardan atılan sloganlara kadar tüm kortejlere yansıdı. Mitingin öne çıkan bir diğer yanı ise direnişçi işçilerin katılımıydı.

Kadın-erkek elele yürüdüler

Devrimci 8 Mart Platformu bileşenlerinin (Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu, BES 1 No'lu Şube, ÇHD İstanbul Şubesi, Devrimci Hareket, Devrimci Proletarya, Emekli Sen Beyoğlu-Kadıköy-Kartal Şubeleri, Emek ve Özgürlük Cephesi, Genel-İş 1 No'lu Şube, Halk Cephesi, Kaldıraç, Pir Sultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği İstanbul Şubeleri ve Proleterce Devrimci Duruş) çağrısıyla örgütlenen mitingde kadınlı, erkekli kortej düzenlerinde yürüyen emekçiler birlikte mücadele çağrısı yaptılar.

Mitingi örgütleyen kurumların dışında birçok kurum da pankart, döviz ve flamalarıyla yürüyüş ve miting alanında yerlerini aldı. Aralarında ODAK, Almus Kültür ve Dayanışma Derneği, İşçi Mücadele Derneği, Çağrı, Avcılar Kültür Derneği'nin de bulunduğu çeşitli siyasal güçler ve demokratik kitle örgütleri mitinge katıldı.

Emekli-Sen'den coşkulu katılım

Saat 15.00'te Tepe Nautilus önünde toplanmayla başlayan yürüyüşün en önünde Devrimci 8 Mart Platformu'nun “Eşit, sömürüsüz bir dünya için örgütlenelim ve mücadele edelim” pankartı taşınırken ana pankartın hemen arkasında coşkulu ve disiplinli kortejleriyle Emekli-Sen Beyoğlu-Kadıköy-Kartal Şubeleri'ne üye emekliler yer aldılar. Mitingin başından sonuna kadar coşkularını koruyan Emekli-Sen üyeleri yürüyüş boyunca devrimci marşlara ara vermeden devam ettiler.

Mitinge en kitlesel katılımı Halk Cepheli Kadınlar sağlarken bu kortejde ağırlıklı olarak, devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşen devrimci kadın tutsakların fotoğrafları taşındı. Bu kortejde yürüyen TAYAD'lı Aileler de beyaz tülbentlerin üzerine taktıkları kızıl bantlarıyla hapishanelerde tecrit ve tredman uygulamalarına dikkat çektiler. 500 kişinin yürüdüğü bu kortejde en çok atılan sloganlardan biri ise “Devrime meşale bizim kadınlarımız!” sloganıydı.

BDSP: Kadının kurtuluşu sosyalizmde!

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ise 200 kişilik kortejiyle mitinge en kitlesel katılımı sağlayan ikinci kurumdu. BDSP kortejinin en önünde taşınan devrimci kadın önderler Clara Zetkin, Rosa Luxemburg, Alexandra Kollontai, Nadejda Krupskaya ve Hatice Yürekli'nin fotoğrafları dikkat çekerken BDSP pankartını iş elbiseleri giyen emekçi kadınlar taşıdı. Emekçi kadınların taleplerinin yansıtıldığı dövizlerin yanısıra kızıl bayrakların da taşındığı kortej görselliğiyle öne çıktı.

"Kadının kurtuluşu devrimde, sosyalizmde" ve "Eşitsizliğe, sömürüye, şiddete ve gericiliğe karşı eşitlik ve özgürlük için mücadeleye" pankartlarının taşındığı kortejde Ekim Gençliği de dövizleriyle yerini aldı.

“Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Kadın olmadan devrim olmaz, devrim olmadan kadın kurtulmaz!”, “Kadının kurtuluşu sosyalizmde!”, “Kadınlar partiye, devrime, sosyalizme!” sloganlarının sıkça atıldığı BDSP kortejinde Bakırköy Kadın Tutukevi'nde tutsak bulunan BDSP'li sınıf devrimcisi Esin Yıldız da “Esin Yıldız serbest bırakılsın!” sloganıyla selamlandı. Kortejde ayrıca; kreş hakkı, eşit işe eşit ücret gibi taleplerin yansıtıldığı dövizler de taşındı.

İşçiler 8 Mart alanında

Mitinge eşleriyle beraber katılan Maltepe Belediyesi taşeron işçileri “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü / Maltepe Belediyesi taşeron işçileri” pankartı arkasında yürürken Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No'lu Şube'nin örgütlü olduğu Penta Elektronik'ten kadın ve erkek işçiler de dövizleriyle 8 Mart alanında yerlerini aldı. Penta işçileri Maltepe Belediyesi taşeron işçilerinin kortejinin hemen arkasında sıralandılar. Yanısıra, Esenyurt-Kıraç'ta kurulu MEPA Mobilya'da işten atmalara karşı direnişe başlayan direnişçi işçiler de 8 Mart'a katılım sağladılar. Devrimci 8 Mart Platformu'nun bileşenlerinden Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No'lu Şube'nin kadın temsilcileri ve yöneticileri de Maltepe Belediyesi işçileriyle beraber yürüdüler.

KESK de alandaydı

KESK'e bağlı sendikaların çeşitli şubelerinden katılım sağlayan kamu emekçileri ise “Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü / KESK'li Kadınlar” pankartı arkasında yürüdüler. GSS, KESK'e yönelik baskı ve tutuklamaların protesto edildiği kortejde, son yapılan operasyonlarda KESK'e bağlı sendikaların kadın yöneticilerinin tutuklanması da işlendi. KESK'li kadınların ağırlıklı olduğu kortejde erkekler de yer aldı.

Devrimci kadın tutsaklar selamlandı

Tüm kortejlerin miting alanına girmesinin ardından başlayan program saygı duruşuyla başladı. 8 Mart'ın tarihsel ve sınıfsal arka planına değinilen açılış konuşmasında işyerlerinde yaşanan mobbing uygulamalarından, kadına yönelik şiddet ve tecavüze değinildi. Hey Tekstil ve Maltepe Belediyesi işçilerinin yürüttüğü mücadeleye vurgu yapılan açıklamada tarihte kadın ve erkek emekçilerin birlikte yürüdüğüne vurgu yapıldı. Kürt halkına yönelik inkar ve imhaya dikkat çekilen konuşmada KESK'e yönelik baskı ve tutuklamalar da hatırlatıldı. Uludere katliamına değinilen açıklamada mücadeleci kadınların ve kimliğine sahip çıkan Kürt kadınlarının kimliğinin bombalarla yok edilmek istendiği ifade edildi. Devrimci kadın tutsakların direnişine de değinilen konuşmada kadın-erkek elele örgütlenme ve mücadele çağrısı yapıldı. Konuşma, kadının kurtuluşunun sosyalizmde olduğuna işaret edildi.

KESK'e eleştiri

KESK'li Kadınlar adına konuşan Eğitim Sen İstanbul 3 No'lu Şube Örgütlenme Sekreteri Nursel Tanrıverdi, şu anda cezaevlerinde 40'ı aşkın sayıda KESK üye ve yöneticisinin bulunduğunu belirtti. KESK'e yönelik tutuklama ve baskıların arkasında yatan nedenin, KESK'in fiili-meşru mücadelesinin engellenmek istenmesi olduğunu söyledi. 8 Mart'ta KESK'in aldığı tutumu da eleştiren Tanrıverdi, feminist yaklaşımları eleştirerek düşmanın erkek değil, sistem olduğunun altını çizdi. Tanrıverdi, KESK üyesi erkeklerin de 8 Mart'ta iş bırakarak kadınlara destek vermesinin KESK yöneticileri tarafından engellendiğini söyledi. Kendilerinin, emekçi kimlikleriyle alanlarda ve kadınların yanında olmaya devam edeceklerini belirten Tanrıverdi bu durumu KESK içerisinde tartışacaklarını belirtti.

Tutsak sınıf devrimcileri adına BDSP'li Esin Yıldız'ın mesajının da okunduğu programda hasta kadın tutsaklar Yasemin Karadağ ve Hediye Aksoy'un serbest bırakılması istendi. Yıldız, tüm emekçi kadınların 8 Mart'ını kutladı, “8 Mart kızıldır kızıl kalacak!” dedi.

Kürsüden yapılan konuşmalarda Aymasan, Novamed, Paşabahçe, Entes ve Sinter'de işçi kadınların direnişleri örnek gösterildi. Bugün aynı yoldan Cansel Malatyalı, Hey Tekstil, MEPA ve Maltepe Belediyesi işçilerinin yürüdüğü ifade edildi.

Direnişçi işçiler kürsüde

Ardından direnişçi Maltepe Belediyesi taşeron işçileri ve MEPA işçilerine kürsüden söz verildi. Kürsüye eşleriyle beraber çıkan taşeron işçileri adına konuşan İlhan Yıldırım, emekçi kadınların 8 Mart'ını selamladı.

Taşeron köleliğinin teşhir edildiği konuşmada kadınların maruz kaldığı şiddet ve tecavüzün taşeron işçilerinin yaşadığı kölelikten bağımsız olmadığının altı çizildi. Direniş ve örgütlenme süreçlerini aktaran Yıldırım, mücadelelerini ortada bırakan Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No'lu Şube Başkanı Nevzat Karataş'ı da teşhir etti.

MEPA işçileri adına konuşan Ali Haydar Karameşe, 8 Mart'ın 102. yılında Esenyurt'taki MEPA fabrikası önünde direnişe başladıklarını hatırlatarak 8 Mart'ı selamladı. Sorunları yaratanın aynı sınıf olduğunu vurgulayan MEPA direnişçisi kadın-erkek elele mücadelenin önemine değindi. Direnişçi işçiler “Yaşasın sınıf dayanışması!” sloganıyla kürsüden uğurlandı.

Sanatçı Pınar Aydınlar ve Bilgesu Erenus'un da ezgileriyle katkı sunduğu mitingde Esenyurt İşçi Kültürevi Tanyeri Şiir Topluluğu, Adalılar ve Grup Yorum Korosu da sahne aldı. Mitinge 1500'ü aşkın kişi katıldı.

Kızıl Bayrak / İstanbul