İZBAN'da iş bırakma

  • Arşiv
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 15 Ekim 2012
  • 11:51

(15.10.12) – İzmir’de toplu taşımanın merkezinde duran ve günlük 170 bin yolcu taşıyan Aliağa-Menderes banliyö hattında iş bırakma eylemi nedeniyle sefer yapılmadı

%51 TCDD'ye %49'u da İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan İZBAN’da çalışan 197 makinist ve bakım teknikeri Demiryol-İş Sendikası’nda örgütlenmiş ve sendika yetkiyi almıştı. Demiryol- İş tarafından yürütülen TİS görüşmelerinde yaşanan tıkanmanın ardından süreç hakem kuruluna sevkedilmişti. Demiryol-İş üyesi 197 işçi, TİS’teki tıkanmanın çözülememesi nedeniyle q bu sabah saatlerinde iş bırakma eylemi gerçekleştirildi.

Sabah saatlerinde 13 makinistin ilk tren seferlerini durdurması ile başlayan iş bırakma eylemi nedeniyle istasyonlarda yığılmalar yaşandı. 100’ü makinist olan 197 işçi eylemlerini sürdürmekte kararlılar.

İZBAN yönetimi ise aksamaya telafi edebilmek için ek ESHOT seferleri düzenledi. Ayrıca TCDD’den emekli makinistler de eylem kırıcı olarak trenlerde görevlendirildi. Taşeron firma eliyle seferler %10 kapasitede sürdürülüyor.

İBB THY’yi örnek aldı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iş bırakan işçilere yönelik tutumu ise THY’yi aratmadı. Sözde demokrat belediye, ilk iş bırakan 13 makinisti işten çıkardı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZBAN Genel Müdürü Sebahattin Eriş ve Genel Müdür Yardımcısı Sönmez Alev tarafından gerçekleştirilen toplantı sonucunda işçilere cep telefonuyla şu bildirimde bulunuldu: “Sabah çalıştırmanız gereken trenleri yasadışı grev eylemine bağlı olarak uyarılarımıza rağmen toplu olarak çalıştırmamaktasınız. İş akdiniz ihbarsız ve tazminatsız olarak fesih edilmiştir”

İşten çıkarılan işçilerin isimleri şöyle: Güven Kırcaali, Ahmet Kiraz, Ekrem Altınay, Emre Saygılı, Ali Tunaboylu, Tolga Erdemler, Ogetay Mayaz, Engin Kavraloğlu, Ferdi Yerlikaya, Serkan Kaycan, Osman Özer, Bayram Çoban, Engin Altınbulak

İşten çıkarmanın ardından Belediye Başkanı Kocaoğlu görüşmeyi kabul etmezken İZBAN’dan işçilere olumsuz yanıt verildiği belirtildi. İşçilerin “13 arkadaş geri gelmeyecekse hiçbirimiz yokuz” demesi üzerine İZBAN’ın gerekirse 6 ay seferleri durdururuz yönlü açıklamalar yaptığı belirtiliyor.

İşçiler İBB önünde

İşten çıkarmaların ardından Demiryol –iş yöneticileri ve 100’ü aşkın İZBAN işçisi Büyükşehir Belediyesi önünde toplandı. Burada işçiler adına Selahattin Çetin söz alarak basına ve kitleye seslendi.

Çetin sürecin gelişimini anlattıktan sonra TİS’teki tıkanma nedeniyle iş bırakma kararı aldıklarını söyleyerek “Bu güne kadar geçen yirmi aydan itibaren, sözleşmemiz hiçbir şekilde yerine getirilmemiştir” dedi.

 Eylemlerinin işten çıkarma ile yanıtlanmasını protesto etmek için toplu istifa dilekçesi yazdıklarını söyleyen Çetin, “Biz burada uykusuz, aç ve mütevazi bir şekilde çalıştı, imkanlarımızı seferber ettik. Aynı özveriyi yetkililerden de bekliyoruz. Mücadelemiz devam edecek” şeklinde konuştu.

Açıklamada ayrıca “tüm İzmir halkından yaşadıkları mağduriyet dolayısıyla özür diliyoruz. Fakat tüm çabalarımıza rağmen iş veren bir adım atmadığı için iş bırakmak dışında bir seçeneğimiz kalmadı” denilerek seferlerdeki aksamanın sorumlusunun İZBAN yönetimi olduğu vurgulandı.

Atılan işçilere destek için toplu istifa eden işçilerden Cem Kelkit de gazetemize şunları söyledi:

“Ücretlerimizin taşeron ve kadro ayrımı olmadan eşitlenmesini istiyoruz. Eğer bu gerçekleşmezse istifa ederiz trenleri de çıkartmayız dedik, bunun üzerine genel müdür ise bize 'gerekirse burayı 6 ay kapatır ekibi sonra tekrar kurarız, isteyen istifa etsin' dedi. Bunun üzerine biz de Büyükşehir Belediyesi önünde istifa dilekçelerimizi yazıyoruz"

İşçilerin belediye önünde bekleyişleri sürüyor.

CHP’li belediyelerin işçi düşmanlığı

İzmir’in sözde demokrat CHP’li belediyesinin bu tutumu, düzen partilerinin iş sınıf mücadelesine geldiğinde nasıl tek vücut olduğunu gösteriyor. AKP’li belediyeleri dahi aratmayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, THY ile aynı tutumu alıp işçilerin grevini yasa dışı ilan ediyor ve cep telefonu mesajıyla iş akitlerini feshediyor.

İzmir’in CHP’li belediyeleri geçmişte de taşeron işçilerin örgütlenme mücadelesini benzer biçimlerde karşılamış, Büyükşehir, Buca ve Konak Belediyesi taşeron işçileri sendika istedikleri için işten atılmışlardı. Direnişe geçen işçiler ise polisin ve zabıtanın saldırılarına hedef olmuştu.

Kızıl Bayrak / İzmir