İsviçre’de kitlesel işçi eylemi

  • Arşiv
  • |
  • Avrupa
  • |
  • 24 Eylül 2012
  • 07:37

(24.09.12) - İsviçre’de 22 Eylül Cumartesi günü, ülkenin en büyük sendikası olan UNIA öncülüğünde bir dizi sendikanın da desteğiyle kitlesel bir işçi eylemi gerçekleştirildi.

Başkent Bern’de yapılan eylem, esas olarak endüstri alanında yaşanan sorunlarla ilgiliydi ve eyleme 5 bini aşkın sanayi işçisi katıldı. Eylemin temel gündemi ise son yıllarda işçilerin üzerine bindirilen ağır yükü ve baskıları reddetmekti.

İsviçre burjuvazisi son yıllarda Avrupa’da yaşanan ekonomik ve mali krizi, bu ülkedeki işçi ve emekçilerin kazanılmış ekonomik ve sosyal haklarını, tırpanlamanın ve giderek gasp etmenin fırsatına dönüştürmek istiyor.

Bu saldırılarını son yıllarda ağırlıklı olarak sanayi sektöründe yoğunlaştırıyor. Bu sektörde yüzlerce işçiyi isten çıkarmakla kalmayıp, çalışmakta olan işçileri kölelik koşullarında çalışmaya mahkum bırakmak için aşağılık yöntemlere başvuruyor.

Taşeron sistemi teşvik edilerek, bu taşeron firmalar devreye sokularak sınır olan ülkelerde (Fransa, İtalya, Almanya) ucuz emek transferi yapmak istiyorlar. Dahası söz konusu ülkelerden gelip İsviçre’de çalışan işçilere ücretlerini, bu ülkelerdeki asgari ücreti baz alarak avro olarak ödemek istiyorlar. Bunu da hukuki ve yasal bir statüye kavuşturuyorlar. Eğer bu sistem hukuki ve yasal bir zemine kavuşursa İsviçre burjuvazisi iki yönlü bir avantaj elde edecek. Birincisi komşu ülkelerde ve daha uzaklarda (İspanya, Portekiz vs) yoğun bir ucuz emek transferi elde edecek, ikinci olarak içte bunu kendi işçilerine karşı kullanarak katmerli bir emek sömürüsünü dayatacak.

Bu yeni sistemin özeti şudur: sanayi sektöründe, içte kendi yerli işçilerine 3500-4000 sfr (3000-3500 Euro) ödeyen patronlar, bu sistemle, sınır ülkelerden getirecekleri işçilere en fazla 1500  Euro aylık ödeme yapacaklar.

Ayrıca İsviçre burjuvazisinin bu sektörde, 40 saat olan haftalık çalışma saatini 45’e çıkarma dayatmaları var. İşte 22 Eylül’deki Bern eylemi tüm bu saldırıları durdurmak ve kazanılmış olan hakları korumak için bir mücadele platformuna dönüştü. İşçi ve emekçiler, saldırıyı püskürtmek için mücadelede kararlı görünüyorlar.

Kızıl Bayrak / Lozan