İşçi ve emekçiler ayakta

  • Arşiv
  • |
  • Dünya
  • |
  • Sosyal mücadele
  • |
  • 31 Ekim 2012
  • 10:44

(31.10.12) - Dünya'nın bir çok ülkesinde işçi ve emekçiler, tarım işçileri, sağlık emekçileri iş bırakıp protestolarını sokağa taşırken, doğanın tahribatına, nükleer santrallere karşı da onbinler alanlara çıktı.

Hindistan'da nükleer santrallere karşı protesto

Tamil Nadu bölgesindeki Chennai'de Kudankulam Nükleer Santrali'nin devreye sokulmasına karşı Pazartesi günü düzenlenen gösterilere on binden fazla kişi katıldı. Protesto gösterisi nükleer santral çevresinde yürüyüş ve gösterilere yasak getirilmesine karşı gerçekleşti. Fort St George'deki hükümet binasını kuşatmak isteyen göstericilere saldıran polis gözaltı terörünü devreye soktu. Üç bin civarında protestocu birkaç saatliğine gözaltına alındı.

Kanada 'a 400 sanayi işçisi grevde

Kanada'da Whitby'de, Lear Corp işletmesinde çalışan 400 işçi pazar gününden bu yana grevde. İşçiler yeni bir toplu sözleşme talep ediyorlar. Fabrika çeşitli otomobil şirketleri için koltuk üretiyor. Grevden ilk etkilenen Oshawa'daki GM işletmeleri oldu. GM tekeli üretimin yapılamaması nedeniyle 4.000 işçinin bir kısmını evlerine gönderildi. Lear işçileri üç yıl önce vazgeçmek zorunda kaldıkları ücret ve sosyal ödenekler için 40 milyon tutarında tazminat talep ediyorlar.

Endonezya'da asgari ücret için büyük gösteri

Endonezya'da çeşitli şehirlerde pazartesi günü daha yüksek bir asgari ücret için gösteriler yapıldı. Bogor'da 200 fabrikalardan iki yüz bin işçi iş bırakarak protesto için sokağa döküldü. İşçiler asgari ücretin 3,2 milyon rupiaha yükseltilmesini istiyorlar. Şu anda, asgari ücret ayda yaklaşık 1,2 milyon rupiah (100 Euro). Purwakarta'da da binlerce kişi sokakta eylemli protestolarını gerçekleştirdiler. Buradaki işçilerin talepleri de asgari ücretin 2 milyon rupiaha yükseltilmesi.

Endonezya'da, asgari ücret düzeyi her bölge için ayrı belirleniyor.

Çin'de rafinerilere karşı kitlesel gösteriler

Zhejiang Eyaleti'nde bulunan Ningbo'daki Sinopec Rafinerisi'nin genişletilmesine karşı 200 kişi bir hafta önce protestoya başlamıştı. Protestoya katılım bir hafta içinde giderek büyüdü ve 10.000 kişiye ulaştı. Polis ile göstericiler arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Polis göstericilere göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve coplarla saldırdı. Protestocular da taşlarla polis karakollarına saldırdı. Pazar günü şehir yönetimi projeyi durdurduğunu açıklamak zorunda kaldı.

"Çevre Bilimi için Çin Derneği" ne göre, Çin'de çevreyi korumak için gerçekleşen kitlesel gösterilerin sayısı 2010 yılından 2011 yılına kadar yüzde 120 arttı.

Filipinler'de sağlık emekçileri greve gitti

Filipinlerin başkenti Manila'da geçen Perşembe günü bir saatlik protesto grevi yapıldı. Greve devlet hastanelerinde çalışan bin kişi katıldı. Tam özelleştirmenin ilk adımı olarak, 26 kamu hastanesini anonim şirketlere dönüştürmek için hükümetin hazırladığı planlar protesto edildi. Diğer devlet hastanelerinde ise, tıbbi bölümlerin bir kısmı özelleştirilecek. Örneğin laboratuar tekniği...

Hindistan'da Apollo Lastik işçileri grevde

Gujarat eyaletinde bulunan Limda'daki lastik üreticisi Apollo Lastikleri'nde çalışan 1.500 işçi Salı günü başlattıkları grevlerini sürdürüyorlar. İşçiler daha önce işverenin kabul etmediği BMS Sendikası'nın tanınmasını ve işten atılan iki arkadaşlarının yeniden işe alınmasını talep ediyorlar. Diğer fabrikalardaki 7.000 işçinin işvereni greve gitmekle tehdit etmesi üzerine Çalışma Bakanlığı önümüzdeki hafta görüşme masasına oturmayı kabul ettiğini açıkladı.

Polonya'da kömür ocaklarında grev

Jastrzebska Spolka Weglowa SA (JSW SA) Kömü Ocakları'nda çalışan işçiler 19 Ekim'de 24 saat iş bıraktı. İşe yeni alınan madencilerin kötü çalışma koşullarında işe alınmasını protesto eden madenciler ayrıca yüzde 3,8 ücret artışı talep ediyorlar. İşverenler ocakta çalışan madencilerin yarısının iş bıraktığını açıkladı.

2011 yılı sonunda madenlerde istihdam eden işçilerin sayısı yaklaşık 23.000 idi.

Paraguay'da üniversitelerde grevler ve köylülerin protestoları

Paraguay'da bu hafta üniversitelerde çalışan 41.000 eğitim emekçisi ve öğrenci, hükümetin üniversiteler için ayırdığı bütçede kısıtlamaya gitmesini protesto etmek için greve gitti.

Ayrıca Başkan Franco'nun bir darbeyle iktidara gelmesini protesto eden binlerce tarım işçisi Salı günü Asuncion biraraya gelerek hükümetin yerli tohum için devlet finansmanı sözünü tutma çağrısı yaptı. Çiftçilerin protestoları, aynı zamanda Amerikan şirketi Monsanto ile hükümet arasında varılan transgenik tohum getirilmesi anlaşmasına yönelikti.

Mısır'da liman işçileri kazandı

DP World yönetiminin görevden aldığı sekiz işçiyi yeniden işe alacağı sözünü vermesi üzerine Mısır'ın ana limanlarında süren grev 14 gün sonra sona erdi. Grev Mısır'ın uzak doğuya açılan en önemli limanını bloke etmişti.

Yüz elli bin kişi Monti hükümetini protesto etti

Monti hükümetinin politikalarını protesto etmek için İtalya'nın başkenti Roma'da gerçekleşen "No-Monti-Day" gösterilerine yüz elli bin kişi katıldı. "İsyankar Avrupa ile birleşerek Monti hükümetini kovalım" şiarı ile yapılan protestolara 26 örgüt çağrı yapmıştı. Gösterilere ülke genelinde çok sayıda öğrenci, emekli ve çevre aktivisti de katıldı. Konuşmacılar, "Avrupa'da ekonomik ve sosyal felakete” karşı Avrupa genel grevi çağrısında bulundu.