Hava’da grev yasağı “kalktı!”

  • Arşiv
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 20 Ekim 2012
  • 10:38

(20.10.12) - İşçi sınıfının sendikal örgütlenme hakkını budayan, TİS ve grev hakkını ortadan kaldırmayı hedefleyen Sendikalar ve TİS kanunu TBMM'de onaylanarak yasalaştı. Sendikalar ve TİS yasası mecliste onaylanırken, 5 ay önce havacılık hizmetlerinde grev hakkını ortadan kaldıran ve bir gecede torba yasa kapsamına alınarak yasalaşan grev yasağı da kaldırıldı.

Hava iş kolunda grev yasağı “kaldırıldı!”

Yeni yasa da tanımlanan grev hakkı sadece TİS uyuşmazlıkları üzerinden sınırlandırıldı. Dayanışma grevleri, siyasal grevler, genel grev vb. işçi sınıfına hala yasak. Dahası TİS uyuşmazlığı ile sınırlandırılan grev “hakkı” da “ulusal güvenlik” gerekçesiyle bir çırpıda yasaklanabiliyor. Tüm bunların yanı sıra yeni yasa üzerinden bir dizi işkolunda grev yasakları hala sürüyor.

Yeni yasaya göre; “can ve mal kurtarma işlerinde; cenaze işlerinde ve mezarlıklarda; şehir şebeke suyu, elektrik, doğal gaz, petrol üretimi, tasfiyesi ve dağıtımı ile nafta veya doğal gazdan başlayan petrokimya işlerinde; bankacılık hizmetlerinde, Millî Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığınca doğrudan işletilen işyerlerinde, kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye ve şehir içi toplu taşıma hizmetlerinde ve hastanelerde grev ve lokavt yapılamaz. Bakanlar Kurulu, gerekli gördüğü işyerlerinde grevi yasaklayabilir.”

Mecliste onaylanarak yasalaşan Sendikalar ve TİS yasası ile birlikte havacılık hizmetlerine getirilen grev yasağı da kaldırıldı. Fakat yasanın bütünü üzerinden bakıldığında, grev hakkının budanması ve işlevsizleştirilmesi ile birlikte havacılık işkolundaki grev yasağının kaldırılması, sermaye devletinin yasayı meşrulaştırma operasyonu olarak değerlendirilebilir.

Hava-İş Genel Merkez Yönetim Kurulu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:  “Genel anlamda birçok olumsuzluğu yine içinde barındıran bu yasa ne yazık ki demokratik evrensel hukuk normlarına tamamen zıt ve sendikasızlaştırmayı hedef alan işveren önerileri ile delik deşik edildi”

 Konuyla ilgili bir açıklama da Hava İş Genel başkanı Atilla Ayçin'den geldi. Ayçin yaptığı açıklamada “Biz 143 gündür direnişteyiz. Atatürk Havalimanı’nda direnişimiz sürüyor. Direnişimiz grev yasağının kaldırılması ve yasağı protesto ettiği için atılan 305 kişinin iade edilmesi için başlamıştı. İlk bölüm çözüldü, artık 305 arkadaşımızın işe iadesi için mücadele edeceğiz. Yeni dönemdeki toplu sözleşme sürecinin kaderini de, 305 arkadaşımızın durumu belirler” dedi.

Sendikalar ve TİS kanununda yapılan yeni düzenlemelerle birlikte havacılık hizmetleri de taşımacılık işkoluna bağlandı.