Gazze: Asimetrik savaş

  • Arşiv
  • |
  • Filistin
  • |
  • 21 Kasım 2012
  • 11:46

Gazze: Asimetrik savaş

İsrailli güvenlik uzmanı Yiftah Shapir, Gazze'deki saldırıları “Bu, asimetrik savaşın klasik bir örneği. Bu tip savaş meydanda değil değil, dünya çapındaki televizyon ve bilgisayar ekranlarında yaşanıyor” şeklinde tarifliyor.

130'dan fazla Filistinlinin öldüğü Gazze’deki yıkım haberlerine ayrılan sütunlar azalırken Gazze’ye bir haftadır havadan ve denizden yürütülen İsrail operasyonunun Salı gecesi ateşkesle sona ereceği beklentisi İngiliz gazetelerine yansıdı.

FT: TEL AVİV'E SIÇRAMASI BAŞLI BAŞINA ZAFER

Financial Times analizde, dünyanın en gelişmiş ordularından birine sahip İsrail ile Hamas’ın askeri gücünün kıyaslanamayacağı belirtildikten sonra, yine de her iki tarafın da hanesine yazılan artı ve eksiler olduğuna değiniliyor.

Filistin roketlerinin menzilinin ilk defa İsrail’in resmi ve fiili başkentleri olan Kudüs ile Tel Aviv’e uzanmasını, başlı başına bir zafer sayıyor Tobias Buck ve John Reed.

Yazarlara göre, İsrail'in başarı ölçütleri ise, füze savunma sistemi 'Demir Kubbe'nin etkinliği ve Gazze’de olabildiğince az sivile zarar verilmesi.

“ASİMETRİK SAVAŞ ÖRNEĞİ”

İsrailli güvenlik uzmanı Yiftah Shapir, “Bu, asimetrik savaşın klasik bir örneği” diyor ve şöyle tarif ediyor: “Bu tip savaş meydanda değil değil, dünya çapındaki televizyon ve bilgisayar ekranlarında yaşanıyor.”

Asimetrik savaş, askeri terminolojide gayrinizami harp unsurlarını da barındıran savaş yöntemi olarak ifade ediliyor.

İsrail ordusundan emekli General Shlomo Brom da, “İsrail kamuoyunun bu tür anlaşmazlıklarda zafer kazanan bir taraf olmayacağını anlamadığını” dile getiriyor.

Analizde, bir ateşkesten önce kamuoyunun beklentilerinin karşılanmaya çalışıldığı yorumu yapılıyor.

GUARDIAN: SESSİZLİKTEN ÖNCEKİ FIRTINA

Guardian gazetesinin başyazısında, Gazze’deki durum şöyle özetleniyor: “Sessizlikten önceki fırtına.”

Ateşkese yaklaşıldıkça karşılıklı saldırıların yoğunlaştığına dikkat çeken gazete, her iki tarafın da yeterince güç gösterisi yaptığını ve çatışmaları sürdürmek için sebeplerinin azaldığını yazıyor.

Gazeteye göre, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın askeri kanat liderini öldürmekle, örgütün roket rampalarını yok etmekle ve İsrail kentlerini koruyan yeni füze savunma sistemiyle övünebilir.

İsrail’in, “Arap Baharı”nın bölgeyi sarsmasının ardından ilk defa geniş çaplı şiddete başvurduğuna dikkat çeken Guardian, Müslüman Kardeşler üyesi yeni Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin İsrail için arabulucuk yapmasını da Netahyahu’nun hanesine artı olarak yazıyor.

Gazete, roket menzilini İsrail nüfusunun çoğunluğunun yaşadığı bölgeye kadar uzatan Hamas’ın, Türk ve Arap Dışişleri Bakanları’nın ölen Filistinli çocukların ailelerini ziyaretleriyle politik kazanım elde ettiğine vurgu yapıyor.

“Netanyahu’nun kazanımları taktiksel ve kısa vadeli” denilen başyazıda, Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın ise stratejik kazanımlar elde ettiği yorumu dile getiriliyor: “Hamas’ın bir hafta içinde tecritten çıkıp Arap dünyasıyla birliğe ulaştığını söylemek abartı olur ama çok büyük diplomatik atılım kaydettiler.”

Guardian, Filistinli militanların 7 gün içindeki saldırılarında biri asker 5 kişinin öldüğü İsrail topraklarına mercek tutmayı ihmal etmiyor.

Gazetenin Aşkelon’daki muhabiri, yolların ve parkların boş olduğunu, okulların ve kreşlerin bir haftalığına kapandığını anlatıyor.

Turistik İsrail kentindeki giysi mağazası sahibi Assaf Sadi derdini şöyle dile getiriyor: “Şehir çok sessiz. İnsanlar sokakta yürümüyor. Gece kimse dışarı çıkmıyor. Şiddeti durdurmak için bir yol bulacaklar ama sonra yine başlayacak.”

Yurt / 21.11.12