F Tipi zihniyet suç üretiyor

  • Arşiv
  • |
  • Zindanlar
  • |
  • 03 Mayıs 2012
  • 08:00

Hak ihlallerinin her geçen gün arttığı cezaevlerinde disiplin cezası almamak mucize haline geldi.

Cezaevlerinde siyasi tutuklu ve hükümlülere yönelik hak ihlalleri nisan ayında da artarak devam etti. Cezaevlerindeki tecrit uygulamaları; mektup, görüş yasakları ve çeşitli disiplin cezalarıyla ağırlaşıyor. “Gereksiz yere slogan atmak” suçlamasıyla tutuklu ve hükümlüler senelere varan cezalara maruz kalıyor.

Tecrite Karşı Mücadele Platformu tarafından derlenen, cezaevlerindeki siyasi tutuklu ve hükümlüler üzerindeki tecrit uygulamaları raporuna göre tecrit, nisan ayında da artarak devam etti. Tecrit uygulamaları geçen ay özellikle Kandıra 2 No’lu F Tipi Cezaevi, Sincan 1 No’lu F Tipi Cezaevi, Tekirdağ 1 ve 2 No’lu F Tipi cezaevlerinde yoğun olarak yaşandı.



Sincan 1 No’lu Cezaevi’nde geçen ay, 7 tutuklunun odaları istekleri dışında değiştirildi. Uygulamaya karşı gelen 2 tutukluya darp raporu verilirken 2 tutukluya da disiplin soruşturması açıldı. Yine tepki gösteren 3 tutukluya haberleşme araçlarından 2 ay süreyle yoksun bırakma cezası verildi. Aynı cezaevinde Uğur Güdük; 2 ay, Mehmet Ali Tosun; 6 ay, Serkan Akkuş; 4 aydır aldıkları çeşitli cezalar nedeniyle tahliye edilmiyor.
 

Ceza almayan yok



Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde ise tutuklu ve hükümlülerin belirli günlerde düzenlediği anma-kutlama programları nedeniyle soruşturmalar açılıyor. Tutuklu ve hükümlüler bu nedenle senelere varan cezalara maruz kalıyor. Bu cezaevinde hakkında iletişim ve ziyaret yasağı olmayan tutuklu ve hükümlünün kalmadığı bildiriliyor. “Gereksiz yere slogan atmak” suçlaması ile çok sayıda tutuklu ve hükümlüye tutanak düzenleniyor. Tutuklu ve hükümlüler her gün belirli saatlerde düzenli olarak slogan atıyor.
 

‘Hakları gasp ediliyor’

Platform üyeleri yaptıkları değerlendirmede, bu nedenle soruşturma açılması durumunda yıllara varan cezalar verildiğinin altını çizerek şunları kaydetti:

“Soruşturmalar kullanılarak tutuklu ve hükümlülerin temel hakları gasp edilmekte, bu yolla baskı kurulmaya çalışılmaktadır. Bu noktada, açılan soruşturmalar bir tür intikam saldırısına dönüşmekte, iletişim-ziyaret-açık görüş hakları gasp edilmekte, hatta bunun da ötesine geçilerek tahliye olması gereken tutsaklar ‘iyi halli olmadığı’ söylenerek fazladan hapis yatırılabilmektedir.”



“Gereksiz yere slogan atmak” nedeniyle aylarca iletişim ve ziyaret yasağı alan bazı isimler ve aldıkları cezalar şöyle:



Barış Özçelik: 27 ay ziyaret, 14 ay iletişim yasağı getirildi.

 Murat Şahin: 27 ay iletişim, 7 ay ziyaret yasağı var.



Mehmet Akdemir: 28 ay ziyaret, 16 ay iletişim yasağı var. 

Cem Kılıç: 28 ay ziyaret, 17 ay iletişim yasağı var.

 Nedim Öztürk: 30 ay ziyaret, 17 ay iletişim yasağı var. 

Fırat Özçelik: 32 ay ziyaret, 11 ay iletişim yasağı var.

Cihan Oruçoğlu – Cumhuriyet / 03.05.12