Evrim teorisine karşı bir üniversite - Mehveş Evin

  • Arşiv
  • |
  • Düzen cephesi
  • |
  • 09 Mayıs 2012
  • 23:23



İnsanlar, istediğine inanır, istediğine inanmaz... Ancak bilim dünyası için evrim teorisini reddetmek, yerçekimi kanununu reddetmekten farksız.  Bu yüzden evrim karşıtı sempozyum düzenleyen Marmara Üniversitesi, bilimin dışındadır 

Evrim teorisi ezel ebed bu ülkede tartışılır. Bazıları, dini  gerekçelerle evrim teorisini reddederken, bazıları hayatlarının bir numaralı meselesi  haline getirdi. Öyle ki, bu  ülkede evrim teorisini destekleyen, anlatan internet siteleri bile çeşitli bahanelerle kapatıldı. 

Şahsen kimin evrim teorisine inandığı, kimin inanmadığı beni zerre kadar ilgilendirmiyor. Tabii bu kişi benim doktorum veya referans aldığım bir bilim insanı olmadığı sürece! İsteyen, istediği kadar evrimi tartışabilir. Bu konuda ahkâm kesenlerin,   Darwin ya da ondan sonra gelen  yüzlerce bilim insanının yaptığı  binlerce  gözlemi değerlendirecek  kapasitede olmadığı sürece  görüşlerinin bir değeri yok.  

Ancak bir üniversitenin, 21’inci yüzyılda evrim teorisini çürütme gayesiyle sempozyum düzenlemesi tek kelimeyle gülünç. Evet, yanlış  duymadınız!

Marmara Üniversitesi, 16-17 Mayıs tarihlerinde ‘Bilim Türler Arası Evrimi Neden Kabul Etmiyor?’ başlıklı bir sempozyum yapacağını ilan etti. Dikkat ederseniz başlığı ‘Evrim tartışması’ ya da ‘Din, türler arası evrimi neden kabul etmiyor?’ falan değil. Yekten, bilimin evrimi reddettiğini iddia ediyor! Anlayacağınız,  başlığı bile yalan... 


 

Bilimsel özgürlükmüş!

Üniversite Konseyleri Derneği, dün konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Bilimsel hiçbir dayanağı olmayan bu etkinliğin bilimsellik savlarıyla düzenlenmesinin, bunun bir üniversitede yapılarak meşruiyet kazanma çabasının bir sahtekârlık olduğunu birçok bilim insanı dile getiriyor.

Dernek, Marmara Üniversitesi yönetiminin bugüne kadar aldığı tavrı da eleştiriyor. M.Ü. Rektörü Prof. Dr. Zafer Gül derneğin bu konuyla ilgili randevu taleplerini yanıtsız bırakmış. Bilim insanlarının bireysel kaygı ve eleştirileriyse rektörlük tarafından  ‘bilimsel özgürlük’, ‘öğrenci  faaliyetlerini destekleme’ ve  ‘yaratılış görüşünün de bilimsel  bir sav olduğu’ argümanlarıyla  yanıtlanmış.

Bilemiyorum hangi dünyada  yaşıyorlar ama yaratılış görüşü  -ilahiyat bölümleri hariç- dünyanın hiçbir üniversitesinde bilimsel kabul görmedi.

Konunun çarpıtılma şekli  ayrıca düşündürücü... ‘Bilimde özgürlük’ diyerek bilim dışı konuları üniversiteye taşıma çabası, özgürlük değildir. Bu mantığı savunanlar,  bir bilim insanının camiye gidip evrim teorisi hakkında vaaz vermesi de özgürlük çerçevesinde değerlendirsin de görelim!

İmza kampanyası  

Kendini inkar edenlere,  unutanlara hatırlatalım:  Üniversiteler, bilimsel bilginin  üretildiği kurumlardır. Bilimsel bilgi inançla değil, bilimsel süreçlerle üretilir. Bir kişinin inanç sahibi olması bilim yapmasına engel değil. Ancak o kişi -eğer bilim yapmak istiyorsa- sahip olduğu inançların  yönlendirmesine göre değil,  bilimsel süreçlere dayanarak bilim  yapmak  zorundadır. 

Bilim camiası, bilimsel süreçlerin dışında üretilen bilgileri, bilimsel bilgi olarak kabul etmez. Bilimsel süreçlerin dışında bilgi üretilmesi bilim etiği ilkelerine aykırıdır. Bu tür davranışlar, tüm dünya bilim camiasında  uydurma, saptırma gerekçeleriyle  bilimde sahtekârlık olarak  nitelendirilir...

Marmara Üniversitesi’ndeki evrim karşıtı sempozyumun iptal edilmesi için bir de imza  kampanyası yürütülüyor. Yüzlerce akademisyen, hekim ve öğrencinin  http://evrimkarsitisempozyumiptaledilsin.blogspot.com adresinde toplanan imzaları Marmara Üniversitesi’ne iletilecek.

Marmara Üniversitesi bilimle bağdaşmayan faaliyetleri desteklemekte ısrar edecekse, “üniversite” kimliğini gözden geçirmesi gerekecek. 

TEORi VE BAKTERi

- Evrim teorisi, adı üzerinde ‘teori’dir diyenlere: Newton’ın yerçekimi teorisi de kendisi tarafından ‘teori’ olarak adlandırıldı. Bugün hem Darwin, hem de Newton’ın buluşları ‘bilimsel teori’dir. Bilimsel teori, bizim atıp tutmalarımıza benzemez, ciddi, kanıtlanmış, üzerinde binlerce gözlem yapılmış anlamına gelir.

- Charles Darwin’in türler hakkındaki orijinal yazısına yönelik eleştirilerle de evrim teorisi çürütülmeye çalışılıyor. Bunun da mantığı zayıf, zira Newton da ilk notlarında pek çok şeyi yanlış yazmıştı. Bu tür iddialar, teorinin kendisini çürütmeye yetmiyor.

- Evrim, bitkilerden hayvanlara ve tek hücreli organizmalarda, gözlemlerle kanıtlandı. Kaliforniya’daki Berkeley Üniversitesi’nin tıp sayfasında şu sözler yazılı: “Evrim teorisi, bakterilerin direnç kazanacağını anlatıyordu. Ancak evrim teorisi, aynı zamanda doktor ve hastalara antibiyotik direncini ertelemek için spesifik stratejiler de sunuyor. Bakterinin evrimini anlamak, onların evrimini kontrol etmek, faydalı antibiyotiklerin ömürlerini  uzatmamıza yardımcı oluyor.”

Milliyet / 10.05.12