Ege’de Kaypakkaya anması

  • Arşiv
  • |
  • Gençlik Hareketi
  • |
  • 19 Mayıs 2009
  • 10:59

(19.05.09) - İbrahim Kaypakkaya, faşizmin işkencehanelerinde katledilişinin 36. yılında İzmir’de anıldı. Ekim Gençliği, Yeni Demokrat Gençlik, Demokratik Gençlik Hareketi, Sosyalist Gençlik Derneği ve Özgürlükçü Gençlik Derneği tarafından örgütlenen ve Öğrenci Kolektifleri ve Devrimci Öğrenci Birliği’ nin desteklediği anma Ege Üniversitesi’nde gerçekleşti.

18 Mayıs günü Ege Üniversitesi hazırlık binası önünde saat 12.15’te “unutmadık unutturmayacağız!” şiarlı pankart açıldı. Sloganlarla yürüyüşe başlayan kitle, hazırlık binası önünden Ziraat Fakültesi’ne çıktı. Yürüyüş, gıda cafe, kimya mühendisliği ve öğrenci çarşısından geçtikten sonra Edebiyat Fakültesi’nde son buldu. Eylem boyunca “Mayıs şehitleri ölümsüzdür!”, “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!”, “Mahir, İbo, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganları sıklıkla atıldı, Gündoğdu marşı okundu. Coşkulu yürüyüşün ardından kitle Edebiyat Fakültesi önünde İbrahim Kaypakkaya şahsında tüm devrim şehitleri anısına saygı duruşunda bulundu.

Saygı duruşunun ardından üniversite öğrencileri adına bir konuşma gerçekleştirildi. Konuşmada İbrahim Kaypakkaya’nın hayatına değinildi ve sır vermeden ser veren devrimci önderin devrimci hareketin 1971’de Kemalizm’den kopuşunda oynadığı role değindi. Ekonomik krizle beraber toplumun ve özelde gençliğin yaşadığı sorunlara, bahar şenlikleri adı altında gençliğe sunulan yoz kültüre değinilerek günümüzde devrimci önderlerin bizlerin bu sorunlara karşı vereceği mücadelede yaşayacağı vurgulandı.

Yapılan konuşmanın ardından sözü TKİP Ölüm Orucu Gazisi Muharrem Kurşun aldı. İlgiyle dinlenen konuşmada öne çıkan nokta, devrimci iradenin asla teslim alınamayacağı oldu. Ölüm orucu sürecinden örneklerle yapılan canlı anlatımda ayrıca dönemin koşullarına değinen Kurşun, ’71 devrimci kopuşla devrimci hareketin yüzünü reformizmden, parlamentarizmden geri döndüğünü ifade etti. Bugün de yapılması gerekenin devrim davasını büyütmek ve bununla bağlantılı olarak reformizme karşı da mücadele etmek olduğunu vurguladı. Devrimci dayanışmaya yapılan vurgularla biten konuşmanın ardından “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganı coşkuyla atıldı. Program edebiyat çimlerinde Yenikapı Tiyatro Topluluğu’nun sergilediği şiir dramatizeyle devam etti.

Tiyatronun ardından İbrahim Kaypakkaya adına yazılan bir şiir dinletisi gerçekleştirildi. Şiir dinletisi “İbrahim Kaypakkaya ölümsüzdür!” sloganıyla son buldu. Son olarak ise devrimci marşlardan oluşan bir müzik dinletisi gerçekleşti. Anmanın ardından 18 Mayıs akşamı Konak Pier’deki anmaya çağrı yapıldı. “Devrim şehitleri ölümsüzdür!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganlarıyla son bulan anmaya 50 kişi katıldı.

İzmir Ekim Gençliği