Doktor değil sistem hatalı

  • Arşiv
  • |
  • Sınıf Hareketi
  • |
  • Eylem/Etkinlik
  • |
  • 08 Mayıs 2012
  • 13:38

(08.05.12) – İstanbul Tabip Odası, İstanbul'da Kadiköy Numune Hastanesi Acil Servisi önünde toplanarak hasta yakını tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan'ı andılar ve sağlık çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını protesto ettiler.

Eylemde Dr. Ersin Arslan'ın resminin olduğu “Unutmayacağız, unutturmayacağız!” ve “Unutmayacağız, unutturmayacağız taleplerimizin takipçisiyiz / İstanbul Tabip Odası” pankartları açıldı. “Sağlık bakanı istifa!”, “Dr. Ersin Arslan'ı unutmayacağız!”, “Onurumuza, canımıza ve mesleğimize sahip çıkacağız!”, “Sağlıkta şiddet can alıyor artık yeter!” gibi taleplerin yer aldığı dövizler taşınan eylemde, sağlık çalışanların yanısıra hastalarda katılarak destek verdi.

Canının derdinde olan, başka canı kurtaramaz

Dr. Ersin Arslan'ın anısına bir dakikalık saygı duruşu yapılarak başlanan eylemde, açıklamayı Ali Çerkezoğlu yaptı. Çerkezoğlu, üç hafta önce Salı günü saat 12.45'de Dr. Ersin Arslan'ın öldürüldüğünü söyleyerek sözlerine başladı. Yaşanan saldırıların münferit olmadığına, sürekli bir hal aldığına ve bunun nedenininde yeterli sağlık hizmeti alamayan hastaların tepkilerini hekimlere yöneltmesinden kaynaklandığı ifade etti. Şiddeti ortaya çıkaran nedenin ise sağlık hizmetlerini niteliksizleştiren, paralı hale getiren sağlıkta dönüşüm projesi olduğunu vurguladı. Çerkezoğlu, hasta-doktor, hasta yakını-doktor ilişkisini doğru kurmayan bir sistemde, doktorların can güvenliğinin olamayacağını ve can derdinde olan doktorun, hastanın canını kurtaracak hizmeti sunamayacağına dikkat çekti.

Çerkezoğlu, başbakanın 'doktor efendiler' sözünü hatırlatarak, doktorları değersizleştiren yaklaşımların şiddet olaylarını beslediğini, ölüm ve yaralanan hekimlerin sorumluluğunun devlet ve hükümet yetkililerinde olduğunu vurguladı. Çerkezoğlu, TCK'ya yeni bir madde eklenmesi, ölen hekimlerin yakınlarının gelecek güvencesinin sağlanması, Sağlık Bakanlığına bağlı iletişim merkezinin yeniden düzenlenmesini, şiddet risk değerlendirmeleri yapılmasını, devlet yetkililerinin söylem ve üslupların gözden geçirmelerini, ve sağlık bakanı başkanlığında sağlık alanındaki örgütlerin toplanarak yaşananlar için değerlendirme yapmasını talep ettiklerini dile getirdi.

Çerkezoğlu, konuşmasını bundan sonra her salı saat 12.45'de ölen doktorun anısına ve hekimlere yönelik şiddete karşı önlem alınıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini dillendirerek sonlandırdıktan sonra, konuşmasını yapmak üzere İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören'i çağırdı.

Doktor değil sistem hatalı

Gören, Dr. Ersin Arslan'ı anarak konuşmasına başladı. Gören, yaşanan şiddetin yanlış olan sağlık sisteminden kaynaklandığına işaret ederek, sorunların doktor, hasta ve hasta yakınları olarak birlikte çözülebileceğini vurguladı. Gören, hekimlerin nitelikli bir sağlık hizmeti vermek için ellerinden geleni yaptıklarını fakat sağlık sistemindeki yeni uygulamaların yeterli çalışma ortamı sağlamadığını belirtti. Gören, hekimlere 5 ile 10 dakika muayene süresi tanındığını, fakat nitelikli hizmet için muayene süresinin en az 20 dakika olması gerektiğinin altını çizdi. Gören, sağlık sisteminin değişmesi ve şiddetin durması için mücadele ettiklerini, hasta ve yakınlarının da nitelikli bir sağlık hizmeti almak için, hekimlerle birlikte, yanyana olması gerektiğinin önemine işaret etti.

Konuşmaların ardından her hafta salı günü saat 12.45'de Dr. Ersin Arslan'ı anmak ve şiddetin son bulması, sağlık sisteminin düzelmesi için eylemlerin devam edeceği duyurusu yapılarak açıklama bitirildi.

Kızıl Bayrak / İstanbul