Deri-İş Tuzla’da genel kurul

  • Arşiv
  • |
  • Sendika
  • |
  • 26 Kasım 2012
  • 09:51

(26.11.12) - Deri-İş Sendikası Tuzla Şubesi 30. Olağan Kurulu 25 Kasım Pazar günü Tuzla Belediyesi Nikah Salonu ve Kültür Merkezinde gerçekleşti. Saat 09.00'da başlayan kongre saat 19.30'a kadar sürdü.

Açılış konuşmasını Deri İş Şube Başkanı Binali Tay yaptı. Olağan genel kurulda iki liste ile girildi. Binali Tay'ın açılış konuşmasından sonra sinevizyon gösterimi yapıldı. Tuzla Deri-İş'in 3 yıllık mücadelesinin anlatıldığı sinevizyon gösteriminden sonra Binali Tay Divanı delegelere sundu. Divanın kabulünden sonra divan adına Deri-İş Genel Başkanı Musa Servi konuşma yaptı. Servi’nin konuşmasında sendikanın tarihi anlatıldı ve bugün toplu sözleşme yapamaz hale getirilmeye çalışıldığı, tek çarenin olarak direnmek olduğu vurgulandı.

Ardından Mustafa Kemal ve silah arkadaşları ile, iş cinayetlerinde hayatını kaybeden ve emek mücadelesinde hayatını kaybedenler adına saygı duruşuna geçildi. Saygı duruşundan sonra misafir konuşmaları gerçekleştirildi.

Türk-İş Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak, Eski Genel Başkan Yener Kaya, İzmir Deri-İş Şube Başkanı, Makum Alagöz, TÜMTİS İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ersin Türkmen, Eski Deri İş Tuzla Şube Başkanı Hasan Sonkaya, Kampana Deri Direnişçisi Dilek Gül, EMEP, Hava-İş, DDSB, ESP, BDP, Çorlu'da çalışan bir işçi, bir kadın tekstil kadın işçisi ve UİD-DER birer konuşma yaptı. Konuşmalarda birlik vurgusu yapılırken kadına yönelik şiddete, savaşa karşı konuşmalar da ön planda idi. Misafir konuşmalarından sonra ara verildi.

Delege konuşmaları en canlı geçen konuşmalardı. 20'ye yakın delege kendi sorunları ve kendi listelerine neden oy verilmesi gerektiği üzerine konuşmalar yaptı.

Kadın bir delege tarafından yönetime geleceklere organize sanayide, örgütlenme komitesi kurulması, kadın komisyonu kurulması, diğer sendikalı iş yerleri ile dayanışmanın güçlendirilmesi, organize sanayide bir kreş açılması yönünde öneriler sıralandı.

Eski yönetime muhalif bir delege de, fabrikalarda daha işlevli komiteler kurmak, tabandan örgütleme çalışması yapmak, insanca yaşanacak bir ücret mücadelesi ve sendika ağalarına karşı Kazlıçeşme geleneğini yaşatmak için aday olduğunu ve onun için destek istediklerini söyledi.

En son konuşmalarda şube sekreteri, “sendikaların yaşadığı bu sıkıntılı durumda birlik ve beraberliğin önemini daha net görüyoruz. Ayrımcılık yapmayız ama mücadele eden ile etmeyeni ayırırız. 1 Mayıs alanına gelmeyeni, flamayı taşımayıp yere atanları ayırırız” diye konuşmasını sonlandırdı. Salonda genel olarak coşku hakimdi konuşmalar arasında ve sonrasında işçiler hep bir ağızdan sloganlarla eşlik etti. En son konuşmaya başkan adayları geldi.

Rafet Şen konuşmasında 20 senedir deri işinde çalıştığını, bu sürecin çetin ve zor olduğunu, sanayiden gediğini bu koşullara alışkın olduğunu, birlikte bu süreçleri ileriye taşıyacaklarını, Deri-İş’in geleneğinde olduğu gibi dünyada yaşanan katliamlara sessiz kalmayacağını, kadına yönelik şiddeti kınadığını belirtti. Daha iyi bir toplu sözleşme için çoğunluğun sesine kulak vereceğini, şubenin sorunlarını çözeceğini ve sınıf sendikacılığı yapacağını belirtti. Her zaman ezilen işçinin yanında olacağını ve Deri-İş'i daha ileriye taşıyacağını söyledi.

Binali Tay konuşmasında iki dönemdir görev yaptığını, her türlü mücadeleyi verdiğini belirtti. Rafet Şen ile 15 yıl çalıştığını söyleyen Tay, Rafet Şen'i çıkar ve koltuk düşkünü olmakla, işverenlerin söylemleri ile fabrikadaki işçiler arasında ayrılık çıkarmakla suçladı. 30 temsilcinin listeyi tek liste haline getirme çabalarını boşa düşürdüğünü hatırlattı. İşverenlerin ağzıyla hareket ettiğini, samimi olmadığını düşündüğünü belirtti. Deri işçilerine güvendiğini belirtti. 3 yılda 7 işyeri örgütlediklerini belirten Tay, yeni dönemin toplu sözleşme dönemi olduğunu, iyi bir sözleşme hedeflediklerinin altını çizdi.

Konuşmalar 17.30' a kadar sürdü. 18.00'de seçimlere geçildi. 160 delegeden 160'ı oy kullandığı seçim sonucunda Binali Tay ve ekibi 79, Rafet Şen ve ekibi 76 oy aldılar. Olağan genel kurulda genel olarak bir bölgecilik ayrılığı göze çarpıyordu. Delegelerin konuşmaları ve daha birleştirici, mücadeleyi ön plana çıkaran konuşmalar kurulun sakin geçmesini sağladı.

Kızıl Bayrak / Tuzla