Bu reklama itirazım var! - Özlem Çelik

  • Arşiv
  • |
  • Basın
  • |
  • 11 Mart 2012
  • 05:59

Sosyolojinin önemli ismi Zygmunt Bauman,'Küreselleşme' adlı eserinde şöyle der, 'Bütün moda sözcükler benzer bir kaderi paylaşır: Şeffaflaştırdıklarını iddia ettikleri deneyimler ne kadar çok olursa, sözcüklerin kendisi o kadar bulanıklaşır. Dirsekleriyle itip yerine geçtikleri ne kadar çok ortodoks hakikat varsa, o ölçüde tartışılmaz kurallar halini alırlar. Kavramın başlangıçta yakalamaya çalıştığı türden insani pratikler gözden kaybolur; terimin 'doğru anlamış' göründüğü şey artık 'doğru'dur, 'önümüzde duran dünya'nın niteliğidir ve terim, sorgulama muafiyeti ister.'

Bauman'ın satırları size de dilimize pelesenk edip içini boşalttığımız 'düşünce özgürlüğü', 'ileri demokrasi', 'kadın hakları' kavramlarını düşündürtmedi mi?
Eşit işe eşit ücret mücadelesinde hayatını kaybeden kadın işçileri anma gününü, erkeklerin koltuklarına 'bir günlüğüne' kadınları oturtmak suretiyle sirk gösterisine çeviren kurum/kuruluş/kişiler sabrımızın sınırlarını zorlarken o reklam çıkıverdi ekranlara!

***

Bir kamu spotu... Amaç, sözde, kadına yönelik şiddeti durdurmak; Alo 183 hattını herkese duyurmak...

Reklamın başından sonuna kadar bir kadın kafasını duvardan duvara vuruyor. Şiddeti uygulayan erkek 'tabii ki' görünmüyor!
A.Ü. Reklam ve Tanıtım Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Reyya Advan'a sordum. 'Ben mi deliriyorum yoksa bu ülkede herkes kafayı mı yedi?' Sözümü bitirmeden, 'Kadına şiddet uygulayan erkek değildir, gibi tehlikeli bir sloganla biten reklamdan bahsediyorsun' dedi.

RTÜK, DAYAKÇI ERKEĞİ KORUYOR PEKİ YA KADINI?

Mor Çatı ve 17 kadın örgütünün 25 Kasım Uluslararası Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle hazırladığı kamu spotları RTÜK tarafından 'toplumsal cinsiyet eşitliğine' aykırı bulunarak yayınlanması engellenmişti. Ne şiddet gören kadın ne şiddet uygulayan erkek vardı o filmlerde. RTÜK şu slogana takmıştı: Her gün beş kadın erkekler tarafından öldürülüyor!

Onu yasaklayan zihniyet, bir kadının kendini duvardan duvara çarpmasını ve 'kadına şiddet uygulayan erkek değildir!' sloganını normal karşılamış! Bu ikiyüzlülüğü Reyya Avdan şöyle anlattı:

Medyada şiddeti uygulayanlar değil şiddete maruz kalanlar teşhir ediliyor! Dayak yemiş, gözü morarmış, ağlayan kadın görüntüleri/fotoğrafları medyada yer bulurken şiddeti uygulayan gözü dönmüş erkekler adeta korunuyor. Toplumumuz her fırsatta mahremiyetten dem vurur ama mahremiyete saldırının alasını şevkle izler! Bu kamu spotu da sloganıyla, görüntüleriyle kadına yönelik şiddeti durdurmak yerine şiddeti körükleyen bir film olmuş. Görüntülerle şiddet bir kez daha sıradanlaştırılıyor. Slogan da çok vahim! Erkeklik o kadar yüce bir mertebe ki, erkeğin kendinden daha 'zayıf', 'aşağıda' olan kadına hoşgörülü davranması gerekiyor. Böyle davranmayan, şiddet uygulayan ise 'erkek' olamaz! İnsanlığa değil erkeğe vurgu yapılıyor çünkü erkek olmak insan olmaktan bile üstün bir meziyet!

13 Mart'ta Ankara Adliyesi'ne...

Salı günü görülecek davada Sivas katliamının sanıkları, zamanaşımı nedeniyle beraat ederlerse yasama-yürütme-yargı hangi yüzle savunacak kendini bu ülkenin yurttaşlarına, vicdanlara? Bu listeye bakın! Ateşe verilen Madımak Oteli'nde öldürülenler arasında 12 yaşında çocuk da var, çok değerli sanatçılar da gencecik insanlar da... Söyleyin, reva mı bu?

Sivas katliamında hayatını kaybedenler
Şenlik katılımcıları
l Muhlis Akarsu (45), sanatçı
l Muhibe Akarsu (35), Muhlis Akarsu'nun eşi
l Gülender Akça (25)
l Metin Altıok  (52 ), şair, yazar, felsefeci
l Mehmet Atay (25), gazeteci, fotoğraf sanatçısı
l Sehergül Ateş (30)
l Behçet Sefa Aysan (44), şair
l Erdal Ayrancı (35)
l Asım Bezirci( 66), araştırmacı, yazar
l Belkıs  Çakır (18)
l Serpil Canik (19)
l Muammer Çiçek  (26), aktör
l Nesimi Çimen (62), şair, sanatçı, üç telli curanın son ustası
l Carina Cuanna Thuijs (23), Hollandalı gazeteci
l Serkan Doğan (19)
l Hasret Gültekin (23) şair, sanatçı
l Murat Gündüz  (22)
l Gülsüm Karababa (22)
l Uğur Kaynar (37), şair
l Emin Buğdaycı (18) yaşında şair.
l Asaf Koçak (35), karikatürist
l Koray Kaya (12)
l Menekşe Kaya (15)
l Handan Metin  (20)
l Sait Metin (23)
l Huriye Özkan (22)
l Yeşim Özkan (20)
l Ahmet Özyurt (21)
l Nurcan Şahin (18)
l Özlem Şahin (17)
l Asuman Sivri (16)
l Yasemin Sivri (19)
l Edibe Sulari (40), sanatçı
l İnci Türk (22)
Otel çalışanları
l Ahmet Öztürk (21)
l Kenan Yılmaz (21)
Göstericiler
l Ahmet Alan
l Hakan Türkgil

Özlem Çelik / 11.03.12