Barack Obama ‘garanti’ değil - Güngör Uras

  • Arşiv
  • |
  • Basın
  • |
  • ABD / NATO / AB
  • |
  • 06 Mayıs 2012
  • 03:58

Cumhuriyetçilerin Başkanlık seçiminde adaylarının Mitt Romney olacağı kesinleşti. Bu nedenle seçim piyasası canlanmaya başladı.
Boston, ABD’de politik hareketlerde ağırlığı olan bir şehir. Ünlü “Boston Tea Party” hareketinin (İngiliz hükümetinin koyduğu Çay vergisine dayalı olarak 1773 yılındaki halk başkaldırışının) başladığı bir şehir. Kennedy’lerin şehri.
Tarihi Boston hareketinden adını alan Tea Party (Çay Partisi) diye bilinen bağımsız bir siyasi akım geçtiğimiz yıllarda ABD’de bayağı taraftar toplamıştı. Öncelikle Cumhuriyetçi ve Bağımsız kesimden muhafazakar, milliyetçilerden oluşan ve hükümet harcamalarını kesip vergileri azaltmaya yönelik hareket bu seçim öncesi ortalarda pek görünmüyor. Belki bunun nedeni Romney’nin platformunun kendi platformlarından fazla farkı olmaması.

Mühür kadınlarda
Sesi duyulmaz olan bir başka bağımsız hareket ise “Yüzde 99’lar”. Başka adı ile Wall Street Karşıtı hareket. Bu protestocuların ağustosta Tampa Florida’da yapılacak olan Cumhuriyetçi parti kongresinde ve eylülde Charlotte, North Carolina’da yapılacak olan Demokrat Parti kongresinde gövde göstermeleri bekleniyor.
Amerikalılara göre bu seçimin kaderini kadın seçmenler belirleyecekler. Obama’nın geçen seçimde olduğu gibi bu seçimde de kadınlardan daha fazla destek alması bekleniyor. Erkekler ise daha çok Cumhuriyetçileri destekliyor.
10 Nisan’da açıklanan ABC haber merkezi kamuoyu araştırmasına göre oy veren kadınların yüzde 57’si Obama’yı, yüzde 38’i Romney’i destekliyor. Erkekler arasında ise Romney yüzde 52’yle yüzde 44’lük destek alan Obama’nın önünde.
Boston Üniversitesi’nin başka bir araştırmasına göre, kadınların yüzde 51’i, erkeklerin ise yüzde 45’i Obama’yı destekliyor.
Üniversitenin araştırmasına göre, genelde Demokratları destekleyeceğiz diyenlerin oranı yüzde 36.0, Cumhuriyetçileri desteklediklerini söyleyenlerin oranı yüzde 30.9 kadar. Kalanlar kararsızlar.

Her şeyin başı ekonomi
Ekonomik gelişmeler Obama’nın şansını artırır görünümde. İşsizlik oranı aşağıya inmeye başladı. ABD halkı krizden olumsuz etkilendi ama, Obama izlediği politikalarla ekonomiyi iyileştirmeye başardığını söylüyor. Romney ise hâlâ yüzde 8’in üzerinde olan işsizlik rakamlarını göstererek, Obama’nın gereken başarıyı gösteremediğini, vergilerin azaltılıp, serbest piyasanın işlemesini engelleyen hükümet kanunlarının kaldırılıp, harcamaların kesilip, bütçenin kontrol altına alınması gerektiğini söylüyor.
Ekonomideki gidişattaki iyimserlik şu anda Obama’nın lehine gidiyor gibi görünse de, yaz aylarında beklenen duraklama gerçekleşirse hemen kötümserliğe dönebilir gibi görünüyor. Kötümserlik de iktidardaki partinin seçim şansını direkt etkileyen faktör. Yükselen benzin fiyatları, Avrupa’nın ekonomik krizinin yeniden gündeme gelmesi, son aylarda ekonomiye eklenen yeni işgücünün sayılarındaki azalma Obama için tehlike işaretleri veriyor.