Alaattin Karadağ İzmir’de anıldı

  • Arşiv
  • |
  • Sol Hareket
  • |
  • Eylem ve etkinlikler
  • |
  • 19 Kasım 2010
  • 19:05

(19.11.10) – Bundan tam bir yıl önce, 19 Kasım 2009’da katledilen komünist işçi Alaatin Karadağ, İzmir’de gerçekleştirilen eylemle anıldı. Karadağ’ın devrimci kimliğinin ve katledilme biçiminin anlatıldığı eylemde “polis terörüne ve cinayetlerine son” çağrısı öne çıktı.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) tarafından gerçekleştirilen eylem saat 14.00’te Eski Sümerbank önünde başladı. “PVSK ve TMY kaldırılsın! / Polis terörüne ve cinayetlerine son! / Alaattin Karadağ’ın katilleri hesap verecek!” pankartının açıldığı eylemde Karadağ’ın resimleri ve kızıl bayraklar taşındı.

BDSP: Karadağ düzenin cellatları tarafından katledildi

Eylem ilk olarak BDSP adına yapılan konuşma ile başladı. Yapılan konuşmada Karadağ’ın polis tarafından katledilmesi vurgulanarak PVSK ile birlikte tırmandırılan polis terörüne dikkat çekildi. Karadağ’ın ardından Engin Aydın ve Şerzan Kurt gibi pek çok ismin geldiğini, tüm bu cinayetlerin üzerinin örtülmeye çalışıldığı anlatıldı. Konuşmanın sonunda devrim ve sosyalizm mücadelesinde şehit düşenlerin anısına Karadağ şahsında bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşu “Devrim şehitleri ölümsüzdür!” sloganı ile son buldu.

Ardından BDSP adına hazırlanan basın metnine geçildi. Açıklamada polis teşkilatının varoluş sebebinin düzene bekçilik etmek ve bu uğurda her türlü onursuz yöntemi kullanmak olduğu söylendikten sonra PVSK’nın ardından cinayetlerin tırmanışa geçtiği, TİHV’nin verilerine göre, sadece son üç yılda 255 kişinin polis tarafından katledildiği aktarıldı.

Tüm bu cinayetlerin ortak noktasının ise katillerin aklanması olduğu belirtilerek “Delilleri karartarak, yalan ve çarpıtmalara başvurarak ve burjuva hukukunu dahi hiçe sayarak katliamcılar her seferinde aklanmış, çok özel durumlarda ise yalnızca tetiği çekenler ‘günah keçisi’ ilan edilerek ortaya sürülmüştür” denildi.

Karadağ’ın devrimci kimliğinin de anlatıldığı basın açıklamasında şunlar söylendi:

“Komünist işçi Alaattin Karadağ’ın katli kuşkusuz ki sebepsiz değildir. Karadağ genç yaşında devrimci mücadeleye katılmış bir işçidir. Bu uğurda Ölüm Orucu Direnişine katılmış, tahliye olduktan sonra da farklı alanlarda mücadelesini sürdürmüştür.  Tüm bu özellikleri ile Alaattin Karadağ kokuşmuş kapitalist düzeni değiştirmek uğruna hayatını ortaya koyan binlerce devrimciden yalnızca biridir. Ve kokuşmuş düzenin cellatları tarafından da katledilmiştir.”

“Katillerden hesabı işçi ve emekçiler soracak!”

Sık sık sloganlarla kesilen basın metni şu sözlerle son buldu:

“Katledilişinin 1. yılında Alaattin Karadağ’ı bir kez daha saygıyla anıyor ve yineliyoruz: Karadağ’ı ve daha binlerce devrimciyi katleden kapitalizm böylece kendi sonunu geciktirmeye çalışmaktadır ancak bu nafile bir çabadır. Nasıl ki bugüne kadar devrimci mücadele baskı ve zora boyun eğmediyse bundan böyle de eğmeyecek, sömürü düzeni yıkılana kadar sürecektir. Katillerden hesabı soracak olan ise işçi ve emekçilerin örgütlü mücadelesi olacaktır.

Basın açıklamasının ardından söz alan EHP temsilcisi konuşmasında Karadağ’ın örgütlü ve devrimci biri olduğu için katledildiğini belirterek devletin katliam politikasını teşhir etti. Tüm devrimci kurumların örgütlülüğe yönelik bu gibi saldırılara karşı birlikte mücadele etmesinin önemini vurgulayan EHP temsilcisi sözlerini “Yaşasın devrimci dayanışma!” sloganı ile sonlandırdı.

Açıklama ve konuşmaların ardından müzik dinletisine geçildi. Gitar eşliğinde gerçekleştirilen dinletide ‘Çav Bella’, ‘Doğacak Güneş Gibi’ ve ‘Bütün Dünya Halkları Kardeştir’ marşları hep bir ağızdan söylendi. Dinletinin ardından katılımcı kurumara teşekkür edilerek anma sona erdi.

Eylem boyunca “Devrimciler ölmez devrim davası yenilmezdir!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!”, “Katillerden hesabı emekçiler soracak!”, “Yaşasın devrimci dayanışma!”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Katil devlet hesap verecek!”, “Polis terörüne son!” sloganları coşku ve öfkeyle atıldı.

Anmaya DHF, Devrimci Hareket, EHP, Ege 78liler, Mücadele Birliği ve Halk Cephesi destek verdi. Eyleme yaklaşık 50 kişi katıldı.

Basın açıklamasına yönelik sivil polislerin “yoğun ilgisi”nin yanısıra “Yunus” olarak adlandırılan motorize ekiplerin eylemi izlemesi dikkat çekti.

Kızıl Bayrak / İzmir