8 Mart’ta alanlara!

8 Mart'ın resmî tatil olması, eşit işe eşit ücret, kreş hakkı, kadına yönelik şiddete karşı önlemler alınması, toplumsal yaşamın her alanında eşitlik vb. taleplerle fabrikalarımızdan, işyerlerimizden başlayarak örgütlenmeliyiz.

  • Kızıl Bayrak yazıları
  • |
  • Kadın
  • |
  • 26 Şubat 2020
  • 10:46

Baskı ve sömürü çarklarında öğütülmeye çalışılanların yarısını biz işçi ve emekçi kadınlar oluşturuyoruz. Ama bu düzende bizim payımıza baskının da sömürünün de en katmerlisi düşüyor. Yanı sıra kriz, savaş, saldırganlık, gericilik vb., 17 yıllık AKP döneminde yepyeni boyutlar kazanmış bulunuyor. Koyu bir karanlığın, boğucu bir kuşatmanın cenderesinde bir yaşam dayatılıyor bizlere.

Ücretlerimiz, düşük ücretin de düşüğü olarak belirleniyor. Çalışma yaşamında karşılaştığımız mobbing, aşağılanma, şiddet her geçen yıl daha da boyutlanıyor. Kriz nedeniyle ilk olarak işini kaybedenler, kapı önüne konulanlar bizler oluyoruz. Eğer çalışıyorsak, her an işten atılma korkusuyla yaşıyoruz.

Krizin derinleşmesi, birbirini izleyen zamlar en çok biz emekçi kadınları vuruyor. En temel insani ihtiyaçlarımızı karşılayamaz hale geliyoruz.

Bu kadarla da sınırlı değil biz kadınların yaşadıkları. Şiddet ve gericilik sarmalında bir yaşama mahkûm edilmeye çalışılıyoruz. Bizleri insanca yaşam koşullarından mahrum bırakan bu düzende yaşama hakkımız da ciddi saldırılarla yüzyüze. Taciz, tecavüz, şiddet, tırmandırılan gerici zihniyet ile olağanlaştırılıyor. Devlet yetkilileri ve sözde din adamlarının yaptıkları açıklamalarla kadın düşmanlığı tırmandırılıyor. Bunların sonucu olarak kadın cinayetleri akıl almaz boyutlar kazanmış bulunuyor. 2019 yılında 474, 2020 Ocak ayında ise 27 kadın katledildi.

İşçi ve emekçi kadınlar olarak, her geçen gün daha da derinleşen bu çifte baskı ve sömürüye, tırmandırılan gerici söylemlere ve şiddete karşı durmalı, bize dayatılan karanlığı reddetmeli, örgütlenmeli ve mücadelede yerimizi almalıyız. 

8 Mart’tan öğrenerek baskıya, sömürüye ve şiddete karşı mücadeleyi büyütelim!

Kadın dokuma işçilerinin mücadeleleri ile tarihe kazınan ve kadın işçilerin hak arama mücadelelerine yol gösteren 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşıyor. 

8 Mart, çalışma saatlerinin düşürülmesi, oy hakkı, eşit işe eşit ücret talepleriyle fabrikalardan meydanlara akan kadın işçilerin mücadelesini, özgürlük ve eşitlik arayışını simgelemektedir. 8 Mart, kadınlara dayatılan çifte sömürüye ve ezilmişliği karşı, ücretli kölelik düzenine karşı örgütlenme ve mücadele çağrısıdır.

2020 8 Mart'ında mücadele alanlarına çıkarak bu çağrıya yanıt vermeliyiz. 8 Mart'ın resmî tatil olması, eşit işe eşit ücret, kreş hakkı, kadına yönelik şiddete karşı önlemler alınması, toplumsal yaşamın her alanında eşitlik vb. taleplerle fabrikalarımızdan, işyerlerimizden başlayarak örgütlenmeliyiz. 8 Mart, özgür, eşit ve insanca bir yaşam için bu baskı ve sömürü düzenine karşı taleplerimizi haykırdığımız, mücadeleyi büyüttüğümüz bir gün olmalıdır.

 

İşçi Emekçi Kadın Komisyonları