Üniversite gençliği ile bir araya gelerek düzenlenen kahvaltıda kadın sorunu üzerine tartışmalar gerçekleştirildi. 8 Mart’ın tarihçesini, önemini, dünyadaki kadın hareketlerini, işçi-emekçi kadınların yaşadığı sorunları, kadın cinayetlerini, tecavüzleri ve bu sorunların kökenini işleyen sinevizyonla 8 Mart gündemine giriş yapıldı.
Ardından 8 Mart’ın ilanı ve Uluslararası Kadınlar Günü olarak kabul edilmesine temel olan sınıf hareketleri üzerine konuşuldu. Yapılan konuşmalarda eşit işe eşit ücret, daha iyi çalışma koşulları, kadın işçilerin oy hakkı talebiyle gerçekleştirdikleri grev ve direnişlere değinilerek, 8 Mart ve kadın hareketlerine öncü olan sosyalist hareketin önemi hatırlatıldı. Kadın işçilerin kapitalizme karşı verdiği mücadele ve bu uğurda ödediği bedeller aktarıldı. Ayrıca, kadın sorunun tarihsel ve toplumsal bir sorun olduğuna vurgu yapılarak çözümünün yine toplumsal ilişkilerdeki ve düzendeki değişim ile mümkün olacağının altı çizildi. Bununla bağlantılı olarak tarihsel süreçte ortaya çıkan sınıflı toplumlara ve anaerkil yapıdan ataerkil yapıya geçişte erkek egemenliğinin zamanla üretim ilişkileri üzerinde giderek artan gücüne dair konuşmalar yapıldı. Sınıflı toplumlara geçişle birlikte kadın sorununu besleyen düşünsel önyargıların ve dinin kadın sorunu üzerindeki etkisi değerlendirildi. Ayrıca kadın sorununu daha da büyüten ve besleyen devlet politikaları üzerine sohbetler edildi. Kapitalizm koşullarında kadın sorununun hangi düzeyde ve görünümlerde devam ettiği tartışıldı.
Sonuç olarak toplumsal ilişkilerdeki köklü değişim ve dönüşüm ile kadın sorunu ve çözümünün bağlantısına dikkat çekildi. Ardından müzik dinletisi yapılarak ve sohbetler edilerek etkinlik sonlandırıldı. Etkinlik sonunda ise 8 Mart’ta alanlarda olmanın önemi hatırlatılarak 8 Mart yürüyüşüne çağrı yapıldı.
Kızıl Bayrak / İzmir