İşten atılan bir Salcomp-Xiaomi işçisiyle konuştuk…
Sendika ve Xiaomi yönetimi işçilere baskı, mobbing uyguladı
- Salcomp-Xiaomi Fabrikası’nda işten atılan işçilerden birisiniz. Bu süreçte neler yaşandı anlatabilir misiniz?
- İşten atılan Salcomp-Xiaomi işçisi: Merhaba… Özellikle anlatmak istediğim şey, işçilerin nabzını ölçmek için önden dedikodular yaydılar. Son ortaya çıkan söylenti ise 300-400 kişinin işten çıkarılacağı idi. Bunun üzerine sendika temsilcilerine sorduk, “bu durum nedir” diye, sendika temsilcileri başta böyle bir şeyin olmadığını söylediler fakat daha sonra konu ile ilgili açıklama yapmak zorunda kaldılar. Sendika tarafından bize yapılan açıklamada fabrikanın daralmaya gittiği, durumların kötü olduğu, siparişlerin olmadığı vb. gibi söylemlerle 400 kişinin işten çıkarılacağını söylediler. Hemen ardından ise yapılan çıkışların sendikanın bilgisi dahilinde olduğu ve sendikanın patrona teşvik paketi sunduğunu öğrendik. Teşvik paketi; iki maaş, ikramiye, kıdem ve ihbar tazminatından oluşuyor. Tabii kıdem tazminatını doldurmayanlar ise sadece iki maaş ve ihbar tazminatından yararlanabilecekler. Sendika ve Xiaomi yönetimi bu süreç içinde işçilere baskı, mobbing vb. uygulayarak bıktırdı. İşçiler ise “lanet olsun paramızı alıp gidelim” dediler.
Türk Metal yönetimi tüm bunları kabul etmeyip işten ayrılmak istemeyen 1 kişi dahi olsa grev yapacağını söylemesine rağmen, iki gün sonra Xiaomi sermayedarı, teşvik paketini kabul etmeyenleri “biz işten çıkaracağız” dedi. Bunun üzerine sendika başkanı Mehmet Ali söylediklerini yuttu ve hiçbir açıklama yapmadı, hiçbir şey yapmadı. Üretimde ve diğer bölümlerde bunu gören işçiler çok şaşırdılar. O süreç içerisinde de çıkış yapmak isteyen işçiler patronun avukatı eşliğinde sıra sıra boş kâğıda imza atarak istifalarını verdiler.
Türk Metal, Salcomp-Xiaomi sermayedarının çıkarlarını savundu
- Peki, istifa eden işçiler boş kâğıda imza atmanın gerekçesini nasıl açıklıyorlar…
- İnsanlar teşvik paketini alıp gitmek istiyor. Biz görüşebildiğimiz arkadaşlarımıza kâğıdın altına “tüm haklarımız saklıdır” yazın dedik, fakat buna izin vermediler. Asıl evraklar bunlar değil burada sadece istifanızı veriyorsunuz dediler. O gün yaklaşık 250 kişi istifasını verdi fakat 400 kişiye tamamlayamadıkları için bu kez de 1 ay ücretsiz izne çıkarma tehdidinde bulundular. Hemen ardından ise 45 yaş üstü çıkışını vermezse biz çıkaracağız dediler. Böyle tehdit ve sahtekarlıklarla işçileri baskı altına alıp istifaya zorladılar.
Fakat işten çıkarılan işçilerin tazminatlarını brüt maaş üzerinden değil net maaş üzerinden yatırmalarından sonra işçiler, dışarıya çıkıp eylem yapmaya, “bizi kandırıyorlar”, “haksızlık yapıyorlar” vb. diyerek seslerini yükseltmeye başladılar. Bu olaydan sonra Türk Metal fabrikaya gelip açıklama yapmak zorunda kaldı. Yapılan açıklamada işyerini savunan sendika başkanı, ortada bir yanlışlığın olmadığını söyleyerek Xiaomi yönetimini savundu. Bunun üzerine işçiler sendikacıyı yuhaladı. Sendikanın işyeri temsilcisi Hülya ses çıkarınca sözlü ve fiziki saldırıda bulundular. Bunun üzerine işçiler Hülya’yı sahiplendiler ve sendika başkanı oradan kaçmak zorunda kaldı.
Ben çıkışımı vermedim, akşama kadar orada bekledim. Süreç boyunca işin hukuki yönünü takip eden avukat arkadaşımız imzaladığınız kâğıdın resmini çekin dedi. Fakat insan kaynakları bunun suç olduğunu söyleyerek engellemeye çalıştı.
- Peki istifaya zorlama sürecinden sonra işten çıkarmalar oldu. Ona dair detaylı bir bilgi verebilir misiniz?
- Şöyle, teşviki kabul edip istifasını verenler, istifalarını geri çekti. Pişman oldular. 30 kişi. İstifasını geri çekenlere ise sonrasında WhatsApp üzerinden noter tasdikli çıkış verildi.
- Çıkarma gerekçesi olarak neyi gösterdiler?
- “Daralma ve küçülmeye gidiyoruz” bahanesi ile çıkardılar. Sadece maaşımızı yatırdılar, ihbar ve kıdem yatırmadılar.
- İlk sendikalaşma süreci ve sonrasında işçilerin sendikaya (Türk Metale) bakış açısı nasıl değişti?
- Gelinen süreçte insanlar Türk Metal’in sarı sendika olduğunu anladılar ve internet üzerinden her yerde araştırmaya başladılar. Türk Metal hakkında iyi şeyler söylenmediğini, sarı sendika olduğunu, patron işbirlikçisi olduğunu öğrenmiş oldular
- İşten atılan işçiler olarak ne yapacaksınız? Herhangi bir çağrınız var mı?
- Elbette hayat devam ediyor. Herkes bir yere gidip çalışacak ama çalışırken de şöyle bir durumla karşılaşacağız, Salcomp’tan geldiğimizi öğrendikleri zaman çoğunlukla işe almıyorlar. Ama biz Türk Metal’in her yerde, sarı sendika ve sermaye işbirlikçisi olduğunu, işçilere ihanet ettiğini anlatacağız. Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikalara gidip sendikanın Xiaomi işçilerini sattığını ve işçilere ihanet ettiğini teşhir eden bir tutum içinde olacağız.
Kızlı Bayrak / Esenyurt