Xiaomi Salcomp işçileri ile dayanışma açıklamaları

Avcılar’da Xiaomi Salcomp’ta işten atmalar devam ediyor. Gece vardiyası için fabrikaya gelen işçiler içeri alınmadı. İşçiler hep birlikte içeri girmek isteyince güvenlikle arbede yaşandı. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’de işçilere dayanışma açıklamaları yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 15 Eylül 2021
  • 19:50

Salcomp’ta gece vardiyasına gelen işçiler kapıda işten atıldığını öğrendi. İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’de işçilere dayanışma açıklamaları yapıldı

Evrensel’de yer alan habere göre ellerinde işten atılanların listesi bulunan güvenlik görevlileri isimleri kontrol ederek işçileri içeri aldı. İşten atılanlar patron sözcülerine şunları söyleyerek tepki gösterdi:

"İşe alırken görüşüyordunuz, işten çıkarırken neden görüşmeye çağırmadınız. İşten atmanın da bir kuralı olur, fabrika girişinde işten çıkarıldınız demekle olur mu? Biz ne yaptık, cezamız mı var, tutanak mı tutuldu?"

İçeri alınmayan işçiler hep birlikte içeri girmek isteyince güvenlikle arbede yaşandı.

Arbede sırasında işçiler arasında bayılanlar oldu. İşçilerin kapıya yüklenmesi sonucunda vardiyaya gelen işçiler içeri girdi.

Xiaomi Salcomp işçileri için açıklamalar

İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa’da Türk Metal’in çağrısıyla, sendikalaştıkları için işten atılan Salcomp Xiaomi işçileri için dayanışma eylemi yapıldı.

İstanbul’da Türk Metal 14:00’da Salcomp işçisinin sesini duyurmak için Xiaomi mağazasının bulunduğu Cevahir AVM önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Sendika, açıklamasında sendika hakkına saygı duyulmasını ve atılan 180’i aşkın işçinin geri alınmasını talep etti.

Ankara Optimum AVM’de yapılan açıklamada konuşan Türk Metal Sendikası Ankara 1 No’lu  Şube Başkanı İbrahim Biçer şunları ifade etti:

“Başka yerde kabul ettikleri çağdaş endüstriyel ilişkileri, bize çok görüyorlar. Orada işçinin hakkını tanırken, burada hak cinayeti işliyorlar. Ama yağma yok, biz varız. Orada direnen kardeşlerimize sesleniyorum: Sizler bizim gururumuzsunuz. Verdiğiniz ekmek ve onur mücadelesinde asla yalnız kalmayacaksınız.”

İzmir’de Gaziemir Optimum önünde açıklama yapıldı. İşten atılan işçilerin en temel anayasal hakkını kullandığı için açlığa mahkum edildiğini söyleyen Türk Metal İzmir Şube Başkanı Mürsel Öcal, “Kalanların üzerindeki baskı, yıldırma ve tehdit de devam ediyor” dedi.

Türk Metal Bursa Şubeleri, Xiaomi işçileri için Bursa’da Xiaomi’nin bulunduğu Sur yapı AVM önünde basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada konuşan Türk Metal Emek Şube Başkanı Nizamettin Birlik konuştu.