TM'nin taslağı kabul edilemez!

MİB, TİS sürecine ilişkin 10 Ekim günü gerçekleştirilen toplantıya dair açıklama yaptı ve “Metal işçilerinin talepleri belli. TM'nin taslağı kabul edilemez!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 11 Ekim 2023
  • 13:30

TM ve MESS ikinci kez daha kapalı kapılar ardında toplandı!

İlk toplantıda 15 idari madde kabul edilmiş ikincisinde ise 17 maddede daha anlaşma sağlanmış. Ama masada metal işçisinin talepleri bulunmuyor. Buna rağmen toplamda anlaşma sağlanan 32 maddenin hiçbiri açıklanmıyor. Sır gibi saklanıyor.

Tek bilinen metal işçisini MESS'in 2900-3000 TL arasındaki avansa mahkum ettikleri ve EK ZAM talebini görmezden gelmeleridir. Bu yüzden diyoruz ki görüşmeler canlı yayınlansın. Neler konuşuyorsunuz, nasıl konuşuyorsunuz herkes görsün...

Taleplerimiz dün neyse bugün de aynı. Biz taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz. Çünkü açlık ve yoksulluk sınırının çok altında kölece çalışma koşullarını geçmeyen taslağınız metal işçisinin taslağı olamaz. Tabi o masada oturan sözde metal işçisinin hangi temsilcisi bizim koşullarımızda çalışıyor ve yaşıyor ki!

Metal işçilerinin talepleri belli. TM'nin taslağı kabul edilemez!

* İnsanca yaşamaya yeten ücret!

* TÜİK verileri değil, gerçek enflasyon verileri esas alınmalıdır!

* Mahsuplaşma ve avans değil, ek zam istiyoruz!

* Vergi oranları sabitlensin, yoksulluk sınırına kadar vergi alınmasın!

* Ücretlerimiz brütten değil, netten hesaplansın!

* Çalışma saatlerinin kısaltılması, hafta tatillerinin uzatılması, sözleşmeli-taşeron çalışmanın yasaklanması, sendikal eğitimlerin mesai saatleri içinde fabrikalarda yapılması gibi talepler de bizim için önemlidir.

* Çocuklarımız için kreş hakkı, 8 Mart'ın tüm işçileri için resmi tatil ilan edilmesi, kadın işçiler için regl izni, fabrikalarda şiddetin ve tacizin önlenmesi taleplerimiz de sözleşmede yer almalıdır.

Eğer bu taleplerimize yetkili sendikalar kulaklarını tıkamaya devam ederlerse kendileri bilirler. Biz kendi gücümüze ve örgütlülüğümüze güvenerek almasını bilmeliyiz.

İnsanca çalışma ve yaşama koşulları için, Kazanana kadar mücadele!

Metal İşçileri Birliği

10.10.2023