Salgın işsizliği arttırıyor

Dar tanımlı işsizlik verilerine göre 2019 sonunda sayısı 4.4 milyon kişi olan işsiz sayısının salgınla birlikte üçüncü çeyrekte 10 milyonu aşma olasılığı var.

  • Haber
  • |
  • Sınıf
  • |
  • 21 Nisan 2020
  • 13:27

İşten atmaları yasakladığını iddia eden AKP iktidarının çıkardığı yasayla, sermayedarlara ücretsiz izin yetkisi verildi. İşçilerin ücretsiz izne mahkum edilerek işsiz bırakılmasının önü açıldı. Ücretsiz izne çıkarılan işçiye sadece kuru ekmekle doyabileceği kadar 1177 lira para verilecek. Bütün bunlar “işsizliğin önüne geçiyoruz” yalanıyla birlikte gerçekleşecek.

AKP şefleri bu iddialar ve düzenlemelerle sermayeye her türlü imkanı sunarken, işsizliğin yaygınlaşacağına işaret eden bir rapor da Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) tarafından hazırlandı. “Korona Salgınının Türkiye Ekonomisine Etkisi Değerlendirmeler Ve Öneriler Raporu”na göre salgınla birlikte işsizlik üçüncü çeyrekte 10 milyonu aşacak.

“Sadece başkasının yanında çalışanlar değil, işverenlerin kendileri de işsiz kalmaya başladı” denilen raporda işten atılan işçilerle birlikte küçük esnafın da işsiz kalacağı belirtildi. Devamında işten atmaların şimdiden yaşandığı ve işten atma saldırısı hakkında tahminler şu ifadelerle yer aldı:

“Hizmetler sektörü içerisinde başta turizm, lokanta, eğlence sektörleri olmak üzere her alanda işler durdu. Bu nedenle, hizmetler sektöründe yer alan çalışanların yarıdan fazlasının işini kaybetmiş olmaları olasılığı bulunuyor. Böyle bir durumda Türkiye, yılın üçüncü çeyreğinde 10 milyonu aşan yeni işsiz sayısı ile karşılaşabilir. Sanayi sektöründe de çok fazla işten çıkarmalar olduğu unutulmamalı.”

Raporun sonunda TÜRMOB’un işsiz kalanların harcamalarının karşılanması temelinde şu önerileri yer aldı:

“- Evde kalmak zorunda olanların bazı zorunlu ödemeleri üstlenmeli.

- Gelirsiz kalanlara mutlaka nakit destek verilmeli. Maaş, vergi, elektrik, su gibi ödemelerde ilave destek sağlanmalı.

- İşsiz kalanlara hayatlarını idame ettirebilecek bir ücret sağlanmalı.”