Diplomalı işsiz sayısı iki katına çıkacak

Krizin etkisiyle diplomalı işsiz sayısı bir sene içerisinde 2 milyonu aşabilir.

  • Haber
  • |
  • Gençlik
  • |
  • 30 Mayıs 2020
  • 16:28

Türkiye kapitalizminin işsizliği tırmandıran krizlerinin yanı sıra üniversitelere yönelik politikalar diplomalı işsizliği arttırmış durumda. Üniversite mezunu işsiz sayısı son 10 yılda 2 buçuk katına çıktı ve 1 milyona yaklaştı. Salgınla beraber ağırlaşan kriz ve daha da artan işsizlik diplomalı işsiz sayısının çok daha yakın gelecekte katlanabileceğine işaret ediyor. 

Diplomalı işsizliğe dair verileri derleyen CHP milletvekili Özgür Karabat, önlem alınmazsa bir sene içerisinde diplomalı işsiz sayısının iki katına çıkacağını belirtti. Temmuz ayında 900 bine yakın gencin üniversiteden mezun olacağı tahmin edilirken, bunların üçte ikisi iş arayacak ve işsizlik sorununa önlem alınmazsa kısa sürede üniversite mezunu işsizlerin sayısı katlanacak.

Sözcü’den Zeynep Kaplan’ın haberine göre, TÜİK’in Şubat ayı verilerinden yola çıkarak üniversiteli işsiz sayılarını derleyen Karabat, ülkede 995 bin üniversite mezunu işsiz bulunduğunu, bu sayının 5 yıl öncesinden yüzde 51, 10 yıl önceden yüzde 139, 15 yıl önceden ise yüzde 263 daha fazla olduğunu vurguladı. Karabat’ın verilerine göre önlem alınmazsa 2021’de bugünün 2 katı kadar diplomalı işsiz gerçeği ile karşılaşacağız.

“Plansızca açılan üniversiteler”

2019’da mezun olan üniversiteli sayısının 10 yıl öncesine göre yüzde 70 arttığının altını çizen Karabat, mezun istatistiklerini kullanarak yaklaşan tehdidin altını çizerken şunları söyledi:

“AKP döneminde plansızca açılan üniversiteler yüzünden her yıl yüzbinlerce genç üniversiteden mezun oluyor. Üstelik bu sayı son 10 yıldır her geçen yıl artıyor. 2013’te mezun olan öğrenci sayısı 688 bin 432’yken bu sayı 2019’da 891 bin 458’e kadar yükseldi. Son 2 yıldır üniversite mezunu çalışan sayısında neredeyse bir artış olmadığı düşünülür ve bir de salgının yarattığı ekonomik tahribat hesaba katılırsa bu sene mezun olan 900 bin gencin önemli bir kısmının işsiz kalacağı anlaşılıyor.”

En çok mezun veren bölümler

Karabat, açıklamasında en çok mezun veren bölümlerin mezun sayılarını da derleyerek şunları söyledi:

“120 bin gencimiz bu yıl bankacılık, sigortacılık, muhasebe, reklamcılık, işletme gibi iş ve yönetim alanlarının lisans bölümlerinden mezun olacaklar. En az 17 bin hukuk mezunu aramıza katılacak. Hukuk mezunu gençler asgari ücretin dahi altında hukuk bürolarından çalıştırılıyor. Ekonomi, psikoloji, sosyoloji ve siyaset bilimi gibi sosyal ve davranış bilimleri alanında bu sene en az 60 bin gencimiz mezun olacak. İnşaat ve mimarlıkta 20 bin mezun, eğitim bilimlerinden 60 bin mezun, mühendislik alanında ise 75 bin mezun.”

Karabat, sağlık alanındaki atamaların da gittikçe azalması ile sağlık bölümlerinden mezun olan işsiz sayılarının da gittikçe artacağını belirtti.