Birleşmiş Milletler’in rakamlarına göre kapitalist dünyada 1,6 milyar kadın ve erkek işçi sigortasız ve iş anlaşması olmadan kaçak olarak çalıştırılıyorlar. Korona salgınından en çok etkilenen 1,6 milyar işçinin bir kısmı işlerini kaybetti, önemli bir bölümü de kısa süreli işlerde çalışmak zorunda kaldı. Her türlü sosyal güvenceden yoksun olarak çalışmak zorunda bırakılan işçiler, BM’ye göre, geçim kaynaklarını kaybetme riskiyle karşı karşıyalar.
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) de 29 Nisan’da yaptığı açıklamada, krizin ilk ayında sosyal ve sağlık sigortası olmadan kayıt dışı çalıştırılan toplam 2 milyar işçinin ücretlerinin ortalama yüzde 60 oranında düşmesinin beklendiğini belirtti. ILO, bunun 2 milyar işçi için “hiçbir gelirin olmaması”, “hiçbir gıda, hiçbir güvenlik ve hiçbir gelecek” anlamına geldiğini açıkladı.
Durumun üç hafta öncesine göre daha kötü olduğunu belirten ILO, örneğin, dünya çapında çalışma saati kaybının “ikinci çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 10,5 daha düşük olmasının beklendiğini” bildirdi. Daha önce yaptığı açıklamada, mayıs ayı başında iş kaybının yüzde 6,7 düşeceğini tahmin eden ILO, “durumun daha da ağırlaştığını” ifade etti.
BM’nin verilerine göre ise dünya çapında her türlü işkolundan yaklaşık 3,3 milyar kişilik istihdam biriminin durumdan etkileneceği belirtiliyor. En çok etkilenecek olan başlıca ülke ve bölgelerin ise ABD, Avrupa ve Orta Asya olacağı öngörülüyor.